Φόβους για έναν «εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ προκάλεσε στην Ευρώπη το πακέτο επιδοτήσεων και φοροελαφρύνσεων ύψους 369 δισ. δολαρίων που πρόκειται να ενεργοποιήσει για την ενίσχυση των πράσινων επιχειρήσεων η Ουάσινγκτον.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις εταιρείες να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους εκτός Γηραιάς Ηπείρου και να παρακινήσουν τους καταναλωτές να στραφούν στην αμερικανική αγορά για ηλεκτρικά οχήματα, σενάριο που εξοργίζει τα μεγάλα κράτη-κατασκευαστές αυτοκινήτων της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έγραψε το Politico.
Η χρονική στιγμή που έρχεται αυτό το μέτρο από την άλλη ακτή του Ατλαντικού δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τη Γερμανία, καθώς αρκετές από τις κορυφαίες επιχειρήσεις της αναστέλλουν τις εγχώριες δραστηριότητες τους –εν μέρει λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία– προκειμένου να επενδύσουν αλλού, προσέθεσε το έγκυρο Μέσο.
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το Βερολίνο –συνέχισε η ιστοσελίδα– είναι περισσότερη ενθάρρυνση του κύματος φυγής εταιρειών από την Ευρώπη, ενώ και οι Βρυξέλλες επιδιώκουν μια συμφωνία με τις ΗΠΑ βάσει της οποίας οι εταιρείες της ΕΕ θα μπορούν να απολαμβάνουν τα προνόμια του αμερικανικού πακέτου για την πράσινη βιομηχανία.
Ωστόσο, μια «εκεχειρία» μοιάζει απίθανη, κατά το ίδιο ρεπορτάζ. «Εάν αυτή η διαμάχη ξεφύγει από τον έλεγχο, θα οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο, κάτι που τρομάζει τους πολιορκημένους Ευρωπαίους. Και ενώ μια πρώτη κίνηση των τελευταίων θα μπορούσε να είναι συμβολική διαμαρτυρία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η σύγκρουση θα μπορούσε εύκολα να επιστρέψει απότομα στις μάχες τιμολογίων της εποχής του Ντόναλντ Τραμπ», προειδοποίησε το Politico.
Επιπλέον, παρατήρησε ότι τα παραπάνω κάνουν πιο πιθανή την υιοθέτηση ενός ριζοσπαστικού Plan B από το Βερολίνο. «Συζητείται ολοένα και περισσότερο η συμμετοχή στο παιχνίδι της Ουάσινγκτον, δηλαδή η αναστολή των κανόνων της ελεύθερης αγοράς και η διοχέτευση κρατικών κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία προκειμένου να πριμοδοτήσει εγχώριες πράσινες μεγαλοεπιχειρήσεις», αντί ενός ανοιχτού δασμολογικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Η Γαλλία έχει υπάρξει εδώ και καιρό βασικός υποστηρικτής των προτάσεων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με κρατικές επιχορηγήσεις, ωστόσο, μέχρι πρότινος, οι περισσότερο φιλελεύθεροι οικονομικά Γερμανοί δεν ήθελαν να ξεκινήσουν μια «μάχη» επιδοτήσεων εναντίον των ΗΠΑ, σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή.
«Τώρα, όμως, ανώτεροι γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι κλίνουν ολοένα και περισσότερο προς τη γαλλική σκέψη, εάν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν οδηγήσουν σε μια απροσδόκητη λύση της τελευταίας στιγμής».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News