Μην πείτε ποτέ στην Ανχέλα Αλβαρεθ ότι είναι πολύ αργά για να πραγματοποιηθούν τα όνειρα: η 95χρονη μόλις βραβεύτηκε με ένα Latin Grammy για την καλύτερη νέα τραγουδίστρια και έγινε η μεγαλύτερη σε ηλικία νικήτρια του μουσικού βραβείου που τιμήθηκε ποτέ, γράφει στον Guardian ο Ραμόν Αντόνιο Βάργκας.
Η κορυφαία στιγμή της κουβαναμερικανίδας μουσικού ήρθε ύστερα από δεκαετίες κατά τις οποίες έγραφε τραγούδια, αλλά τα ερμήνευε μόνο για φίλους και συγγενείς, μέχρι που, σε ηλικία 90 ετών, πήγε στο «Avalon», το ιστορικό νυχτερινό κέντρο του Χόλιγουντ, και έδωσε την πρώτη συναυλία της.
Ο εγγονός της, Κάρλος, ηχογράφησε τελικά τα τραγούδια της με τη βοήθεια του Αντι Γκαρσία, του ηθοποιού και συμπατριώτη της Κουβανού, που φιλοξένησε εκείνη τη συναυλία. Η ηχογράφηση κυκλοφόρησε πέρυσι, ορίζοντας την υποψηφιότητά της στα φετινά Latin Grammy της Πέμπτης και μια νίκη, την οποία μοιράστηκε με τη Σιλβάνα Εστράδα.
«Για όσους δεν έχουν κάνει ακόμη τα όνειρά τους πραγματικότητα, να ξέρουν ότι αν και η ζωή είναι δύσκολη, υπάρχει πάντα διέξοδος και με πίστη και αγάπη όλα μπορούν να επιτευχθούν», είπε η Αλβαρεθ στην ομιλία αποδοχής της. Είναι δύσκολο, ωστόσο, να εκτιμηθούν ορισμένα από τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσει η μετανάστρια από την Κούβα για να αφήσει το στίγμα της στη μουσική βιομηχανία.
Η Ανχέλα Αλβαρεθ μεγάλωσε στην προεπαναστατική Κούβα, όπου ο πατέρας και ο παππούς της τής απαγόρευσαν να κυνηγήσει το πάθος της για τη μουσική. Εκείνη, όμως, έγραφε τραγούδια στα κρυφά, όταν παντρεύτηκε και έκανε παιδιά.
Στη συνέχεια εκτυλίχθηκε η κουβανική επανάσταση, που οδήγησε σε δεκαετίες ηγεσίας υπό τον Φιντέλ Κάστρο, και η Αλβαρεθ πήρε την πιο «δύσκολη απόφαση της ζωής» της, όπως την αποκάλεσε: να στείλει τα τέσσερα παιδιά της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μικρά έφυγαν μόνα τους στο πλαίσιο της «Operation Pedro Pan», όπου περισσότερα από 14.000 ασυνόδευτα παιδιά 6-18 ετών στάλθηκαν λαθραία στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επαναστατικής περιόδου της Κούβας, μεταξύ 1960 και 1962.
Τελικά, όπως αναφέρει η Miami Herald, η οικογένεια ενώθηκε στις ΗΠΑ, αν και με καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας, και εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα της Λουιζιάνα, Μπατόν Ρουζ. Αλλά η ζωή συνέχισε να δοκιμάζει την πίστη της όταν η Αλβαρεθ έχασε τον σύζυγό της και τη μοναχοκόρη της από καρκίνο.
Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να ασχολείται με τη σύνθεση και το τραγούδι· μοιραζόταν, όμως, τη δουλειά της μόνο με τους πιο κοντινούς της ανθρώπους. Αυτό άλλαξε όταν συμφώνησε να λάβει μέρος σε ένα ντοκιμαντέρ με το όνομα «Miss Angela», το οποίο εξιστορεί την ανατροφή της στην Κούβα και την προετοιμασία της για την πρώτη συναυλία της στο «Avalon». Το ντοκιμαντέρ απαθανάτισε τη στιγμή που παρουσιάστηκε ο οικοδεσπότης της, Αντι Γκαρσία, και αστειεύτηκε: «Ακουσα ότι χρειαζόσουν έναν παίκτη μπόνγκο».
Ο Γκαρσία, τον οποίο η Ανχέλα περιγράφει ως ήρωά της στο «Miss Angela», της έδωσε αργότερα έναν ρόλο στο ριμέικ της ρομαντικής κομεντί «Ο μπαμπάς της νύφης» του HBO («Father of the Bride», θα κυκλοφορήσει στις 16 Ιανουαρίου), στο οποίο ο κουβανοαμερικανός ηθοποιός συμπρωταγωνιστεί με την Γκλόρια Εστέφαν. Στην ταινία, η Ανχέλα Αλβαρεθ τραγουδά το κουβανέζικο «Quiéreme Mucho», που σημαίνει «Να με αγαπάς πολύ».
Ο Κάρλος, ο συνθέτης και παραγωγός, εγγονός της Αλβαρεθ, της έδωσε την ιδέα να εμφανιστεί στο Λος Αντζελες και να ηχογραφήσει το ομώνυμο άλμπουμ, με το οποίο έκανε το δισκογραφικό ντεμπούτο της, αναφέρει το People, επικαλούμενο το μουσικό περιοδικό Billboard: «Της τηλεφώνησα και της είπα, “Γιαγιά, θέλεις να το κάνεις αυτό;” Πρώτα είπε [στα Ισπανικά], “Δεν πάω στο Λος Αντζελες! Γιατί να το κάνω;” Και της λέω, “Για να ηχογραφήσεις το άλμπουμ σου!” Και μου λέει, “Εντάξει, θα είμαι εκεί!”» είπε ο Κάρλος.
Αφού κέρδισε το βραβείο της καλύτερης νέας καλλιτέχνιδας μαζί με την Εστράδα στο φετινό 23ο Latin Grammy την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, η Αλβαρεθ ενθάρρυνε όλους τους ονειροπόλους να διατηρήσουν ζωντανές τις πιο τρελές ελπίδες τους, ενώ το κοινό τη χειροκροτούσε όρθιο στο «Mandalay Bay Michelob Arena» του Λας Βέγκας.
«Υπάρχουν άνθρωποι που τα παρατάνε, αλλά εγώ δεν τα παράτησα, πάντα αγωνιζόμουν», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, την οποία αφιέρωσε στην Κούβα, σύμφωνα με τους Los Angeles Times. «Σας υπόσχομαι: ποτέ δεν είναι αργά», είπε η 95χρονη κουβανομερικανίδα μουσικός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News