Μέχρι πρόσφατα, οι Ρώσοι που γέμιζαν την περιοχή της μαρίνας του Ντουμπάι με τα πολυτελή γυμναστήρια, τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τις κλινικές αισθητικής ιατρικής, κατέφευγαν εκεί για να γλιτώσουν από τον βαρύ χειμώνα της πατρίδας τους. Μετά την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, όμως, έχει προστεθεί σε αυτούς μια νέα κατηγορία αφίξεων από τη Ρωσία: αυτοί που καταφθάνουν για να γλιτώσουν την επιστράτευση, τις συνέπειες του πολέμου και των κυρώσεων.
«Ο Πούτιν είναι τρομοκράτης και δεν θέλω να πάω στον πόλεμο για τις δικές του φιλοδοξίες» λέει στη Washington Post ο 35χρονος Σεργκέι Τουλίνοφ, που είχε στούντιο τατού στο Καλίνινγκραντ, το οποίο πούλησε μόλις ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση, τον Σεπτέμβριο. «Δεν βλέπω κανένα λόγο να υπερασπιστώ τα πάτρια εδάφη όταν αυτά δεν δέχονται κανενός την επίθεση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Τουλίνοφ εξήγησε ότι διάλεξε το Ντουμπάι για τα υψηλά στάνταρ διαβίωσης, τη χαμηλή φορολογία και την εύκολη βίζα για τους Ρώσους. Τόνισε, επίσης, ότι εκεί «δεν υπάρχει η ρωσοφοβία του υπόλοιπου κόσμου λόγω του πολέμου».
Και επειδή τα τατουάζ δεν είναι τόσο δημοφιλή σε αυτό το μέρος του πλανήτη, ο Τουλίνοφ σκοπεύει να ανοίξει ένα κέντρο αισθητικής για μικροεπεμβάσεις στους πλούσιους του Ντουμπάι που νοιάζονται ιδιαίτερα για την εμφάνισή τους.
Η απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να μη μετέχουν στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας έχει κάνει το Ντουμπάι ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τους Ρώσους, που βρίσκουν σε άλλα μέρη «κλειστές τις πόρτες».
Οι ρώσοι υπήκοοι μπορούν εύκολα να βγάλουν τουριστική βίζα διάρκειας 90 ημερών κατά την είσοδό τους στη χώρα και μετά να πάρουν άδεια μόνιμης διαμονής μέσω ενός εργοδότη ή ενός άλλου προγράμματος βίζας.
Δεν είναι τυχαίο ότι Ρώσοι ήταν οι περισσότεροι αγοραστές ακινήτων στη μαρίνα του Ντουμπάι από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Πολλά ακίνητα παραμένουν άδεια, ενώ άλλα ενοικιάζονται. Κάποιες αγορές έχουν γίνει με κρυπτονομίσματα.
Σύμφωνα με την Post, η χώρα δεν δίνει επίσημα στοιχεία, αλλά οι Ρώσοι στο Ντουμπάι κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους που έχουν καταφθάσει στα ΗΑΕ από την έναρξη του πολέμου. Σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών υπηρεσιών, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 277.000 ρώσοι πολίτες ταξίδεψαν στα Εμιράτα, τριπλάσιοι από ό,τι την ίδια περίοδο το 2019.
Τράπεζες όπως η JP Morgan και η Bank of America έχουν μεταφέρει μέρος του προσωπικού τους από τη Μόσχα στο Ντουμπάι.
Η Ολέσια Σάμπρα, καθηγήτρια Αγγλικών από τη νότια Ρωσία, έφτασε λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, θέλοντας να κάνει μια νέα αρχή σε ένα ηλιόλουστο μέρος κοντά στη θάλασσα. Γρήγορα, έφτασε να έχει 300 μαθητές, κυρίως από τη μαρίνα και άλλες συνοικίες πλουσίων. Οι περισσότεροι είναι Ρώσοι ή ρωσόφωνοι. «Παντού ακούς ρωσικά και έχουν αλλάξει ακόμα και το όνομα της πόλης: μεταξύ τους το λένε “Ντουμπάισκ”», είπε.
Πολλοί από τους νέους μαθητές της είναι άντρες που διέφυγαν για να γλιτώσουν την επιστράτευση. «Παλαιότερα, δίδασκα αγγλικά σε νέες γυναίκες που έψαχναν πλούσιο σύζυγο. Τώρα είναι πιο πολλοί νέοι άντρες που δεν μιλούν αγγλικά και θέλουν να βρουν δουλειά».
Σε αντίθεση, βέβαια, με τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους που διέφυγαν σε γειτονικές στη Ρωσία χώρες, αυτοί που ήρθαν στο Ντουμπάι έχουν περισσότερα χρήματα και πιο φιλόδοξα σχέδια. Πολλοί βλέπουν εκεί ευκαιρίες για επενδύσεις, καθώς η τοπική οικονομία είναι μία από τις λίγες που τα πήγαν πολύ καλά το 2022, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.
Αλλά και οι κυβερνήσεις των δύο χωρών τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους, καθώς οι επίσημες επισκέψεις εκατέρωθεν είναι συχνές. Τα Εμιράτα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτικός προορισμός για τους Ρώσους στον Αραβικό Κόσμο και ο νούμερο ένα άραβας επενδυτής στη Ρωσία. Χάρη στα κρυπτονομίσματα, οι Ρώσοι μπορούν να διακινούν μεγάλα κεφάλαια στα ΗΑΕ παρακάμπτοντας τις διεθνείς κυρώσεις.
Στη μαρίνα, οι ρώσοι ολιγάρχες, πολλοί από τον στενό κύκλο του Πούτιν, έχουν ελλιμενίσει τις πολυτελείς θαλαμηγούς τους, ενώ πηγαινοέρχονται σε συναντήσεις και σε θέρετρα με λιμουζίνες Maybach, που κοστίζουν ένα εκατομμύριο δολάρια, πάντα με τη συνοδεία σωματοφυλάκων.
«Οι Ρώσοι χρειάζονται τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν είναι μπλοκαρισμένοι για να κάνουν τις δουλειές τους με την Ευρώπη» λέει ο σύμβουλος επιχειρήσεων Αντελ Μαχέρ. Ο ίδιος έχει δει μεγάλη αύξηση της ζήτησης από Ρώσους που θέλουν να ανοίξουν επιχειρήσεις και να αποκτήσουν άδεια μόνιμης διαμονής, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Ντουμπάι για τη μεταφορά χρημάτων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη.
Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν χιλιάδες αφιχθέντες σαν τον Τουλίνοφ, ο οποίος δεν έχει τόσο φιλόδοξα σχέδια. «Εχασα πέντε φίλους μου στον πόλεμο, είναι τρομερό. Οι περισσότεροι νέοι στη Ρωσία δεν πιστεύουν στην προπαγάνδα – αυτή που πιστεύει είναι η παλαιότερη γενιά. Οταν έφυγα, οι Αρχές με ρωτούσαν πότε θα επιστρέψω, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσω», είπε ο ίδιος.
Αλλοι, όπως ο 27χρονος Μπόγκνταν, εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής, ελπίζουν μια μέρα να επιστρέψουν. «Στη Μόσχα αισθανόμουν μεγάλη πίεση, σαν να περίμενες συνέχεια κάτι κακό να συμβεί. Κάθε συζήτηση εκεί οδηγεί σε καβγά. Την αγαπώ τη Μόσχα και γι’ αυτό θα επιστρέψω. Η Ρωσία είναι το σπίτι μου. Ελπίζω μόνο να μην αναγκαστώ να την αφήσω για πάντα μια μέρα», είπε στη Washignton Post.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News