532
Ο Νίκος Παππάς, ως υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2016, κατά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες | ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Αρχίζει την Παρασκευή η δίκη Παππά – Η ένορκη κατάθεση Μαρινάκη

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 16:20
Ο Νίκος Παππάς, ως υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2016, κατά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Αρχίζει την Παρασκευή η δίκη Παππά – Η ένορκη κατάθεση Μαρινάκη

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 16:20

Μια υπόθεση που θα αποτελέσει καύσιμη ύλη για την πολιτική αντιπαράθεση θα αρχίσει να ξετυλίγεται στο Ειδικό Δικαστήριο την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, καθώς ξεκινά η δίκη του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Ο κ. Παππάς, επί χρόνια στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, παραπέμφθηκε στη δίκη που αρχίζει την Παρασκευή στον Αρειo Πάγο μετά από αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών. Θα δικαστεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μαζί με τον κ. Παππά θα δικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος.

Τον Φεβρουάριο του 2022, κατά τη διάρκεια της απολογίας του στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να υποστήριξε ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν προϊόν προσυνεννόησης με τον κ. Παππά ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής.

Η ένορκη κατάθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη 

Οπως ανέφερε την Πέμπτη το newmoney.gr, ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του ομίλου Alter Ego Media, Βαγγέλης Μαρινάκης σε ένορκη κατάθεση του για το θέμα τονίζει: «Μου ζήτησε ο Νίκος Παππάς κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Αλέξη Τσίπρα να συναντήσω στο γραφείο μου στον Πειραιά τον Χρήστο Καλογρίτσα και να τον διευκολύνω στην πληρωμή της πρώτης δόσης».

Επίσης, ο κ. Μαρινάκης σημειώνει πως «ήταν ξεκάθαρο ότι όλη αυτή η διαδικασία να διευκολυνθεί ο Χρήστος Καλογρίτσας τη διεκπεραίωνε ο Νίκος Παππάς, γιατί από προηγούμενες συζητήσεις μου μαζί του και μαζί τους γνώριζα ότι ήθελαν να έχουν ένα κανάλι, το οποίο να υποστηρίζει ό,τι θέλουν ως κυβέρνηση και να διαμορφώνουν τη στρατηγική, αλλά και το περιεχόμενο των εκπομπών».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «αυτές οι προθέσεις μού φάνηκαν πολύ περίεργες και το εγχείρημά τους λανθασμένο, κατά τη γνώμη μου, γιατί μια κυβέρνηση δεν πρέπει ποτέ να ασχολείται με την ιδιοκτησία και τον έλεγχο ενός καναλιού» ενώ κατέληγε ότι ουδέποτε τους έδωσε «τα χρήματα που ζητήθηκαν από εμένα ως δάνειο».

Οσα προηγήθηκαν

O κ. Μαρινάκης εκλήθη ως μάρτυρας από το Ειδικό Δικαστήριο. Οπως είχε δηλώσει το 2019, ο κ. Παππάς του ζήτησε, μεταφέροντας και την επιθυμία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να δανείσει στον Χρήστο Καλογρίτσα το ποσό των 20,5 εκατ. ευρώ για να πληρώσει την πρώτη δόση για την άδεια που είχε αποκτήσει στον διαγωνισμό.

Επρόκειτο για τον περίφημο διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2016 και όπου, εκτός από τον κ. Καλογρίτσα πλειοδότησαν η οικογένεια Κυριακού, ο Γιάννης Αλαφούζος και ο κ. Μαρινάκης.

Τελικώς, ο κ. Καλογρίτσας δεν συγκέντρωσε τα χρήματα για την πρώτη δόση εντός της καθορισμένης προθεσμίας τον Σεπτέμβριο του 2016 και η άδεια πέρασε στον πρώτο επιλαχόντα, τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη που κατέβαλε το ποσό των 20,5 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως όλα αυτά ανατράπηκαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 26 Οκτωβρίου του 2016 που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα το κεφάλαιο του -στημένου κατά τον κ. Καλογρίτσα- διαγωνισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...