293
Στις οθόνες της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου, φαίνονται πλάνα με τον Μάικ Πενς να επικυρώνει το αποτέλεσμα των εκλογών, στις 6 Ιανουαρίου του 2021 | EPA/SHAWN THEW

Αρνείται να καταθέσει ο Πενς στο Κογκρέσο για την 6η Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 11:15
Στις οθόνες της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου, φαίνονται πλάνα με τον Μάικ Πενς να επικυρώνει το αποτέλεσμα των εκλογών, στις 6 Ιανουαρίου του 2021
|EPA/SHAWN THEW

Αρνείται να καταθέσει ο Πενς στο Κογκρέσο για την 6η Ιανουαρίου

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 11:15

Παρά τις κρεμάλες που είχαν στήσει στο Καπιτώλιο για τον Μάικ Πενς οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου του 2021, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας.

O Πενς δικαιολόγησε την άρνησή του λέγοντας ότι το Κογκρέσο «δεν έχει κανένα δικαίωμα στην κατάθεσή μου».

Σε συνέντευξή του στο CBS News, ο Πενς δήλωσε ότι η κατάθεσή του θα μπορούσε να δρομολογήσει ένα «τρομακτικό προηγούμενο για το Κογκρέσο, αναφορικά με την κλήτευση ενός αντιπροέδρου των ΗΠΑ για να μιλήσει σχετικά με συζητήσεις που έγιναν στον Λευκό Οίκο. Κλείνω την πόρτα σε αυτό», τόνισε.

Στις ακροάσεις της επιτροπής, τα μέλη της έδωσαν έμφαση στην άρνηση του Πενς να ακούσει την «εντολή» Τραμπ να μην επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών εκείνη την ημέρα στη συνεδρίαση των δύο σωμάτων στο Κογκρέσο.

Οταν το έμαθε ο όχλος που ήταν έτοιμος να εισβάλει στο Καπιτώλιο, άρχισε να φωνάζει συνθήματα εναντίον του, να τον αποκαλεί «προδότη» και να ετοιμάζει αυτοσχέδιες κρεμάλες που ανέγραφαν το όνομά του.

Ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φυγαδεύτηκε από την ασφάλειά του και κρύφτηκε επί ώρες, όταν οι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Ο Πενς, που δεν έχει αποκλείσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024, γράφει σχετικά με τα γεγονότα αυτά σε βιβλίο που κυκλοφόρησε την Τρίτη, ενώ αρκετά από τα μέλη του προσωπικού του όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, έχουν καταθέσει στην ίδια επιτροπή.

Η επιτροπή είχε κλητεύσει τον Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει, αλλά όπως αναμενόταν, ο πρώην πρόεδρος δεν εμφανίστηκε την περασμένη Δευτέρα. Η επιτροπή εξετάζει τα επόμενα βήματά της, αλλά δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια, καθώς θεωρείται απίθανο οι Ρεπουμπλικανοί, που απέκτησαν οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να συνεχίσουν τη λειτουργία της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...