697
Aποψη του κτιρίου του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον - Η διαμόρφωση του Νομοσχεδίου για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA)μ μπαίνει πλέον στην τελική της ευθεία | REUTERS/Elizabeth Frantz/File Photo

No Jets for Turkey: Yστάτη διακομματική προσπάθεια να «τελειώσει» το θέμα με τα F-16 του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 10:17
Aποψη του κτιρίου του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον - Η διαμόρφωση του Νομοσχεδίου για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA)μ μπαίνει πλέον στην τελική της ευθεία
| REUTERS/Elizabeth Frantz/File Photo

No Jets for Turkey: Yστάτη διακομματική προσπάθεια να «τελειώσει» το θέμα με τα F-16 του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 10:17

Το Κογκρέσο θα συνεχίσει να λέει «όχι» στην προμήθεια των F-16 στην Τουρκία, δήλωσε την Τετάρτη η επανεκλεγείσα (ρεπουμπλικανή) βουλευτής της Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, επιχειρώντας να διαλύσει τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν για τη στάση των Ρεμπουμπλικανών. Και λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε διακομματική επιστολή -με πρωτοβουλία του δημοκρατικού βουλευτή του Νιου Χάμσαϊρ, Κρις Πάπας και τις υπογραφές συνολικά 22 βουλευτών- προς την ηγεσία της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στην Βουλή και στην Γερουσία, στην οποία ζητείται να διατηρηθεί στο Νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA), η -επίσης διακομματική- τροπολογία που θέτει περιορισμούς στην δυνατότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

Λίγο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ (όπου οι προβλέψεις για απόλυτη κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου – και κατ’ επέκταση αλλαγή δεδομένων στο θέμα των F-16) και στην τελική ευθεία πια για τη διαμόρφωση του NDAA, η πίεση για την υιοθέτηση τηςτροπολογίας που θα διασφαλίζει ότι τα αμερικανικά μαχητικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, παραμένει.

Η τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάππας εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούλιο, έχοντας εξασφαλίσει διακομματική στήριξη. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, αντίστοιχη τροπολογία έμεινε εκτός του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), κυρίως για διαδικαστικούς λόγους.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα δύο νομοθετικά Σώματα του Κογκρέσου βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για την διαμόρφωση της τελικής εκδοχής του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Κρις Παππάς, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας για τα ελληνικά θέματα (Hellenic Caucus), ηγήθηκε της προσπάθειας για την αποστολή διακομματικής επιστολής προς την ηγεσία της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στην Βουλή και στην Γερουσία. Την επιστολή υπογράφουν 22 βουλευτές, οι οποίοι προτρέπουν να διατηρηθεί στο NDAA η διακομματική τροπολογία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «σε μια στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες εντός συμμαχίας. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της από F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία και τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπονομεύοντας την ενότητα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ». Προστίθεται πως οι ΗΠΑ εξετάζουν «το ενδεχόμενο της πώλησης και της αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία παρά τη συνεχιζόμενη παραβίαση του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)».

«Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ -υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων- δεν μπορεί και δεν πρέπει να θωρακίσει την κυβέρνηση (του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν από το είναι υπεύθυνη για τη συμπεριφορά της απέναντι στους πολιτικούς ιθύνοντες των ΗΠΑ. Επιπλέον, η ολοένα και πιο πολεμική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα – έναν πραγματικά αξιόπιστο, δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ – δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Η ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη θεωρεί σημαντική -και καθοριστική- τη διακομματική στήριξη της τροπολογίας Πάπας, ενώ απορρίπτει τη θεωρία που θέλει τους Ρεπουμπλικανούς να είναι πιο φιλικοί με την Τουρκία, θυμίζοντας ότι το καλοκαίρι η τροπολογία πέρασε στην ολομέλεια χάρη ακριβώς στη στήριξή τους.

«Στη Γερουσία σίγουρα έχετε έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο τον Γερουσιαστή Μενέντεζ που θα κρατήσει τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Αλλά και με τη Βουλή, που περνάει στους Ρεπουμπλικάνους, δεν νομίζω ότι αυτό θα υπάρξει διαφορά.

» Εξακολουθείτε να βλέπετε ότι η πλειοψηφία των μελών της Βουλής αντιτίθεται στην πώληση και όταν αυτή η τροπολογία ήρθε στην ολομέλεια μπορέσαμε να πάρουμε τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών, ήταν αυτοί που τελικά βοήθησαν στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Οι Δημοκρατικοί δεν είχαν μόνοι τους τις ψήφους για να περάσουν αυτήν την τροπολογία. Ήταν οι ψήφοι των Ρεπουμπλικανών που ο Γκας Μπιλιράκης και εγώ μπορέσαμε να φέρουμε, πάνω από 60 ψήφοι, που την έκαναν τελικά να περάσει. Επομένως, ήταν πραγματικά μια διακομματική προσπάθεια και δεν θα είχε περάσει χωρίς διακομματική υποστήριξη», σημειώνει η κυρία Μαλλιωτάκη και καταλήγει:

«Η επιβεβαίωση της στήριξης της Ελλάδος και της Κύπρου τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από το Κογκρέσο στην σκιά της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας είναι κρίσιμης σημασίας. Ανησυχούμε πάντα όταν πραγματικά δεν ξέρουμε τι μπορεί να πει ή να κάνει ο τύπος (Ερντογάν) και συμπεριφέρεται επιθετικά και η ρητορική του είναι προβληματική. Αλλά νομίζω ότι γι’ αυτό ξέρετε, χρειαζόμαστε τα μέλη του Κογκρέσου και χρειαζόμαστε τη κυβέρνηση να επιβεβαιώσει την υποστήριξή της στους συμμάχους μας στην περιοχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...