441
| jandarma.gov.tr

Δεκανέας της τουρκικής στρατοχωροφυλακής συνελήφθη για μεταφορά μεταναστών στη Ρόδο

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2022, 10:22
|jandarma.gov.tr

Δεκανέας της τουρκικής στρατοχωροφυλακής συνελήφθη για μεταφορά μεταναστών στη Ρόδο

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2022, 10:22

Απροσδόκητη τροπή έλαβε η σύλληψη νεαρού Τούρκου στη Ρόδο για μεταφορά μεταναστών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική», εξεταζόμενος στο Λιμεναρχείο Ρόδου, ο 21 ετών συλληφθείς ομολόγησε ότι υπηρετεί ως ειδικευμένος οπλίτης με βαθμό δεκανέα, στην Jandarma, την τούρκικη στρατοχωροφυλακή.

Κατά δήλωσή του, υπηρετεί σε στρατιωτική βάση στο Χάκαρι και ήλθε σκόπιμα στη Ρόδο για να μεταφέρει μετανάστες. Η εξήγηση που έδωσε ήταν ότι είχε ανάγκη τα χρήματα, καθώς ο μισθός του είναι μικρός (8.000 λίρες τον μήνα).

Ο νεαρός Τούρκος, γράφει η «Δημοκρατική», συνελήφθη όταν το πρωί της 13ης Νοεμβρίου 2022 το Λιμενικό Σώμα ενημερώθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για την ύπαρξη ακυβέρνητου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή Καλαβάρδων – Σορωνής.

Σκάφος του Λιμενικού, το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, έσπευσε στην περιοχή και στις 6:30 το πρωί εντόπισε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος, χρώματος πορτοκαλί, το οποίο έφερε μια εξωλέμβια μηχανή, χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, με ένα άτομο τουρκικής υπηκοότητας.

Στο Λιμεναρχείο, όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του, ο νεαρός παραδέχτηκε ότι μετέφερε παράνομα μετανάστες από την Ντάτσα προς την Ρόδο, τους οποίους αποβίβασε στην παραλία Φανών και επιχείρησε να επιστρέψει με το ταχύπλοο σκάφος του σε τουρκικά παράλια, όμως αυτό χάλασε και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια, καλώντας στον τηλεφωνικό αριθμό 112.

Εξεταζόμενος ομολόγησε ότι έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και υπηρετεί ως ειδικευμένος οπλίτης με βαθμό δεκανέα στην τούρκικη στρατοχωροφυλακή.

Σύμφωνα πάντα με τη «Δημοκρατική», ο ίδιος περιέγραψε στους λιμενικούς ότι πριν από δύο εβδομάδες άκουσε σε μία καφετέρια έναν άνδρα να μιλά στο τηλέφωνο και να ψάχνει καπετάνιους.

Τον πλησίασε και του είπε ότι ενδιαφέρεται και εκείνος του απάντησε ότι μπορεί να βγάλει πολλά λεφτά με δύο δρομολόγια. Ετσι έβγαλε δίπλωμα ταχυπλόου σκάφους και έκανε δοκιμές.

Κατά δήλωσή του ο τούρκος δεκανέας ξεκίνησε στις 12 Νοεμβρίου το βράδυ από την Ντάτσα, από ένα λιμανάκι, και το άτομο που είχε γνωρίσει, μετέφερε εκεί με ένα άσπρο βαν τους μετανάστες, τους έβαλε επάνω στο σκάφος και εκείνος ξεκίνησε για τη Ρόδο.

Οπως είπε, μετέφερε συνολικά δέκα μετανάστες, δύο γυναίκες, τέσσερις άνδρες και τέσσερα παιδιά.

Μετά τον απόπλου πέρασαν δυτικά της Σύμης και βγήκαν στις Φάνες, κοντά στην Villa Ramman. Εκεί αποβίβασε τους μετανάστες στην παραλία και ξεκίνησε να επιστρέψει στην Τουρκία, όμως λίγα μέτρα μετά του χάλασε η μηχανή και κάλεσε το τηλέφωνο 112 για να ζητήσει βοήθεια.

Οπως είπε, οι μετανάστες περίμεναν να τους παραλάβει κάποιος και δεν γνωρίζει πού θα πήγαιναν. Η αμοιβή θα ήταν 5.000 ευρώ μόλις επέστρεφε το σκάφος.

Σε βάρος του 21χρονου Τούρκου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στη χώρα από κυβερνήτη πλωτού μέσου κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...