Στις συναντήσεις του στο περιθώριο της Συνόδου των G20, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε το πολυπόθητο τετ α τετ με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, άκουσε τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να του λέει ότι πρέπει να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είδε επίσης την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, αλλά από ό,τι φαίνεται τα μηνύματα μόνο ικανοποιητικά δεν ήταν.
Αποτέλεσμα: μηδέν εις το πηλίκον, καθώς ο τούρκος πρόεδρος δεν εξασφάλισε καμία απολύτως δέσμευση, ούτε για τα F-16, ούτε για τα αντιαεροπορικά συστήματα που περιμένει ότι θα του δώσουν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί.
Ετσι σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους – ανάμεσά τους και εκπρόσωποι ξένων μέσων ενημέρωσης- ο Ταγίπ Ερντογάν εκτόνωσε τον όποιον εκνευρισμό του στις γνωστές πια απειλές κατά της Ελλάδας. Και ανερυθρίαστα επανέλαβε τα «θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά» (απείλησε δηλ. ξανά με στρατιωτική εισβολή στην Ελλάδα, χώρα-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), τονίζοντας μάλιστα ότι για εκείνον είναι πολύ σημαντική αυτή η δήλωση!
#BREAKING Türkiye tells Greece to mind its place, remember the history, says President Erdogan as he reiterates saying of 'we can come suddenly one night' pic.twitter.com/9KfQeaedm1
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) November 16, 2022
«Επιμένω στο μια νύχτα θα ‘ρθούμε ξαφνικά. Είναι σημαντική για εμένα αυτή η δήλωση. Πρέπει η Ελλάδα να ξέρει τα όριά της και τους όρους γειτονίας. Οσο και αν γεμίζουν [με όπλα] τα νησιά, δεν θα τους ωφελήσει. Αν διαβάσουν το παρελθόν, θα δουν τι έχει συμβεί. Οσα λέω, δεν είναι ζήτημα ισχύος, είναι ζήτημα καρδιάς», αναφώνησε, εννοώντας ότι η Τουρκία θα εισβάλει στην Ελλαδα όχι με τη δύναμη των όπλων, αλλά με την ψυχή!
Να ξέρετε τα όριά σας με την Τουρκία. Oσα αεροπλάνα και όπλα κι αν πάρετε, δεν θα ωφελήσουν», ήταν μία ακόμη «προτροπή» του τούρκου προέδρου στους Ελληνες, καλώντας με εξόχως υποτιμητικό ύφος την Ελλάδα να μάθει τον “νόμο της καλής γειτονιάς” και την Ιστορία.
Ο Ερντογάν δέχθηκε ερώτηση και για την Κύπρο, μετά τη σαφή καταδίκη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των περί «λύσης δύο κρατών». Η απάντησή του ήταν και πάλι περιφρονητική: «Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στο Κυπριακό όπως εκείνη έχει αποφασίσει, αγνοώντας δηλ. αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αντιδράσεις και καταδίκες της τουρκικής συμπεριφοράς -ως κατοχική δύναμη στην Κύπρο- από τη διεθνή κοινότητα.
Οσο για τη μεθόδευσή του να «περάσει» το τουρκικό ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα με την ιδιότητα του μέλους-παρατηρητή τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, διεμήνυσε: «Η απόφαση ισχύει. Δεν πρόκειται να πάρουμε άδεια από καμία χώρα. Θα δώσουμε την αναγκαία απάντηση σε εκείνες τις χώρες που προσεγγίζουν την απόφαση αυτή αρνητικά».
Σε ερώτηση τέλος, για τη βομβιστική επίθεση στην Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης, επανέλαβε ότι όσοι υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις «είναι συνεργοί στο αίμα που χύνεται».
Και στο «ζουμί» των επαφών που είχε με τον πρόεδρο Μπάιντεν, τον πρόεδρο Μακρόν και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο Ερντογάν βγήκε να μιλήσει για «μερικές θετικές εξελίξεις στο θέμα των F-16» ( «μετάφραση»: δεν πήρε τίποτα απτό από τον αμερικανό πρόεδρο, ούτε καν σε επίπεδο υποσχέσεων), καθώς και για «τεχνικά εμπόδια» στην προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει αντιαεροπορικά συστήματα από τη Γαλλία και την Ιταλία.
Εξού και η επανάληψη του «θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά…».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News