422
Φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter το Παλάτι και δείχνει τον βασιλιά Κάρολο να ποζάρει δίπλα σε μια υπεραιωνόβια βελανιδιά, στο Πάρκο του Ουίνδσορ | Buckingham Palace/Chris Jackson/via REUTERS

Ο Κάρολος Γ’ γιόρτασε τα γενέθλια του ως… δασοφύλακας

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 19:30
Φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter το Παλάτι και δείχνει τον βασιλιά Κάρολο να ποζάρει δίπλα σε μια υπεραιωνόβια βελανιδιά, στο Πάρκο του Ουίνδσορ
|Buckingham Palace/Chris Jackson/via REUTERS

Ο Κάρολος Γ’ γιόρτασε τα γενέθλια του ως… δασοφύλακας

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2022, 19:30

Tα 74 χρόνια του έκλεισε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και με αφορμή τα γενέθλιά του έλαβε έναν νέο τίτλο: αυτόν του «Δασοφύλακα του Πάρκου του Ουίνδσορ», όπως έγραψε ακόμα και η αμερικανική εφημερίδα Washigton Post. Παράλληλα, ο επίσημος λογαριασμός που διατηρεί το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Twitter ανήρτησε μια φωτογραφία με τον βρετανό μονάρχη να ποζάρει δίπλα σε μια βελανιδιά, ανακοινώνοντας ότι έλαβε επισήμως τον νέο του ρόλο ως δασοφύλακα, ακολουθώντας παράδοση που κρατά εδώ και περισσότερους από τέσσερις αιώνες.

Ο πατέρας του Καρόλου, Φίλιππος, είχε αυτόν τον τίτλο από το 1952, όταν η σύζυγός του Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο. Η βασίλισσα Βικτώρια είναι ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής  οικογένειας που κατά καιρούς έλαβαν τον ίδιο τίτλο. Τα καθήκοντα του κατόχου του είναι, μεταξύ άλλων, να παρέχει καθοδήγηση στον αναπληρωτή δασοφύλακα και στην ομάδα του για την καθημερινή λειτουργία του πάρκου του Ουίνδσορ.

Αν ξεχωρίζει για κάτι ο Κάρολος, είναι το πάθος του με την οικολογία, η αγάπη και το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον και οι προσπάθειές του να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Προτού γίνει βασιλιάς, ως πρίγκιπας της Ουαλίας, σχεδόν ηγήθηκε μιας σταυροφορίας για το περιβάλλον, δηλώνοντας φανατικός υπέρμαχος της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα, το 2016, και προσπαθώντας προσωπικά να μεταπείσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην την εγκαταλείψει.

Οι οικολογικές ανησυχίες του αποτυπώθηκαν και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2020, στο Νταβός, όταν από το βήμα κάλεσε τους παρευρισκομένους να συμμεριστούν τους φόβους του ότι η κλιματική αλλαγή είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα για τις επόμενες δεκαετίες. Δεν είναι, μάλιστα, πολλοί εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν ως «πρώτο “πράσινο” μονάρχη», παρά το γεγονός ότι ορισμένοι γελούσαν σαρκαστικά όταν το BBC είχε, κάποτε, δημοσιεύσει μια φωτογραφία όπου ο Κάρολος φαινόταν να μιλάει σε φυτά.

Εφέτος, πάντως, είναι η πρώτη χρονιά που ο Κάρολος πέρασε τα γενέθλιά του ως βασιλιάς και χωρίς τη μητέρα του. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, γιόρτασε την ημέρα της γέννησής του ήσυχα και ιδιωτικά, μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα. Η μπάντα του Ιππικού Βασιλικού Οίκου ερμήνευσε το «Happy Birthday» κατά τη διάρκεια της τελετής αλλαγής φρουράς, στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ για πρώτη φορά ήχησαν κανονιοβολισμοί σε όλη την πρωτεύουσα και ακολούθησε χαιρετισμός από 41 όπλα του πυροβολικού στο Γκριν Παρκ του Λονδίνου.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η οικογένειά του ήταν από τους πρώτους που ευχήθηκαν στον βασιλιά Κάρολο για τα γενέθλιά του, κοινοποιώντας μάλιστα στον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter και μια φωτογραφία με τη λεζάντα: «Ευχόμαστε “χρόνια πολλά” στην Αυτού Μεγαλειότητα, τον Βασιλιά!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...