1193
Προσοχή, τα πόμολα είναι ένα από τα πιο πολυφορτωμένα με μικρόβια σημεία του σπιτιού | Shutterstock

Καθαριότητα: 11 σημεία που δεν προσέχουμε όσο πρέπει

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2023, 14:55
Προσοχή, τα πόμολα είναι ένα από τα πιο πολυφορτωμένα με μικρόβια σημεία του σπιτιού
|Shutterstock

Καθαριότητα: 11 σημεία που δεν προσέχουμε όσο πρέπει

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2023, 14:55

H καθαριότητα δεν είναι απαραίτητη μόνο για τους πάγκους της κουζίνας και τα μπάνια, ώστε να λαμποκοπούν· έχει να κάνει κυρίως με τη δική μας προστασία από παθογόνους οργανισμούς, που μπορεί να κρύβονται σε σημεία που διαφεύγουν της προσοχής μας. «Συνυπάρχουμε με μικρόβια, αλλά μερικά είναι πιο επιβλαβή για τον άνθρωπο από άλλα», ανέφερε πριν από λίγο καιρό στην εφημερίδα The Washington Post, η Κρίσαν Κρόνιν, καθηγήτρια και διευθύντρια του τμήματος για τη Δημόσια Υγεία του Muhlenberg College, στο Αλενταουν της Πενσυλβάνια. «Πρέπει να είμαστε λίγο περισσότερο σε επαγρύπνηση και βέβαιοι ότι δεν θα έρθουμε σε επαφή μαζί τους», τονίζει η αμερικανίδα επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η τουαλέτα μας είναι γεμάτη μικρόβια και πιθανότατα ότι το τηλέφωνο και τα πόμολα της πόρτας μπορεί να είναι βρώμικα, ωστόσο οι ειδικοί για τη Δημόσια Υγεία ξέρουν ότι σε ένα τυπικό σπίτι υπάρχουν πολύ περισσότερα hot spot μικροβίων. Πλύντε, λοιπόν, καλά τα χέρια σας και διαβάστε για μερικά από τα πιο ύπουλα μέρη, όπου συχνά κρύβονται μικρόβια και βιοφίλμ –ο επιστημονικός όρος για τη γλοιώδη μεμβράνη που σχηματίζεται σε διάφορες επιφάνειες και φιλοξενεί αποικίες παθογόνων μικροοργανισμών–, όπως τα καταγράφει η Σουζάνα Χεράντα στη Washington Post.

Η θήκη για την οδοντόβουρτσα
Φυλάξτε τις οδοντόβουρτες σε ένα συρτάρι ή στο ντουλάπι με τα φάρμακα

Mπορεί να είναι ο χειρότερος εφιάλτης ενός μικροβιολόγου, επειδή συνήθως βρίσκεται κοντά στην τουαλέτα. Φυλάξτε,  λοιπόν, την οδοντόβουρτσά σας με τη θήκη της σε ένα συρτάρι ή στο ντουλάπι των φαρμάκων, όπου μπορεί να στεγνώσει μετά τη χρήση χωρίς να είναι τόσο εκτεθειμένη στην ακτίνα βολής των βακτηρίων των κοπράνων, που εκτοξεύονται στον αέρα όταν τραβάτε το καζανάκι.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, έχει αποδειχθεί ότι μόλις μεταφερθούν στον αέρα, αυτοί οι μικροοργανισμοί εγκαθίστανται σε οτιδήποτε βρίσκεται κοντά, επομένως, όταν καθαρίζετε το μπάνιο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις λαβές της βρύσης και άλλα είδη προσωπικής φροντίδας που υπάρχουν στον πάγκο. Για να μετριαστεί η (αόρατη) βρωμιά, κλείστε το καπάκι της τουαλέτας πριν χυθεί το νερό και καθαρίστε τη λεκάνη και τον νιπτήρα.

Ο σκουπιδοφάγος του νεροχύτη

Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο νεροχύτης της κουζίνας αποτελεί εστία μικροβίων. Αλλά το εργαστήριο της Κρόνιν προχώρησε περισσότερο, στο κάτω μέρος της λαστιχένιας φλάντζας του σκουπιδοφάγου (δηλαδή της συσκευής πολτοποίησης απορριμάτων), ένα σημείο που φιλοξενεί «το πιο γλοιώδες, ακάθαρτο και γεμάτο μικρόβια βιοφίλμ» που έχετε δει ποτέ. «Μόλις ενεργοποιείται η απόρριψη σκουπιδιών και αρχίζει να τρέχει νερό, αυτά τα μικρόβια ψεκάζονται σε όλη την περιοχή του νεροχύτη» εξηγεί η Κρόνιν. Και από εκεί έχουν τη δυνατότητα να διοχετευθούν στον αέρα.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, φορέστε γάντια, ανασηκώστε τη φλάντζα και τρίψτε τη γλίτσα με υγρό σαπούνι για τα πιάτα, που διαλύει το λίπος ή άλλο καθαριστικό διάλυμα. Αποφύγετε το καθαρό λευκαντικό (χλωρίνη) ή το αδιάλυτο ξύδι, γιατί και τα δύο ενδέχεται να αλλοιώσουν το καουτσούκ με την πάροδο του χρόνου. Αποτρέψτε τη συσσώρευση βιοφίλμ, καθαρίζοντας και τη φλάντζα κάθε φορά που καθαρίζετε τον νεροχύτη.

Σφουγγάρια και πετσέτες πιάτων
Τα σφουγγάρια της κουζίνας πρέπει να αλλάζονται κάθε εβδομάδα

Σύμφωνα με έρευνα του NSF International, του παγκόσμιου οργανισμού που θεσπίζει πρότυπα και πιστοποιήσεις Δημόσιας Υγείας, το σφουγγάρι του νεροχύτη είναι μια πραγματική κιβωτός του Νώε ως προς την ποικιλία των μικροοργανισμών που φιλοξενεί.

Κατ’ αρχάς, στο σφουγγάρι αναπτύσσονται μούχλα και ζυμομύκητες. Αν και η μούχλα έχει τη δική της κακή φήμη, οι ζυμομύκητες μπορεί επίσης να είναι προβληματικοί, ειδικά για άτομα σοβαρά άρρωστα ή ανοσοκατεσταλμένα. Ενα υγρό σφουγγάρι είναι επίσης ο τέλειος βιότοπος για βακτήρια, μεταξύ άλλων E. coli, σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο, όλα παθογόνα, που μπορούν να προκαλέσουν πυρετό και στομαχικές διαταραχές.

Μπορείτε να βάλετε ένα βρεγμένο σφουγγάρι στον φούρνο μικροκυμάτων για λίγα λεπτά ή να το περάσετε από το πλυντήριο πιάτων για να το απολυμάνετε. Αλλά ακόμα και με αυτές τις προφυλάξεις, θα πρέπει να το πετάξετε μετά από μία εβδομάδα. (Και ποτέ μην ψήνετε στα μικροκύματα ένα στεγνό σφουγγάρι, γιατί μπορεί να πάρει φωτιά…)

Αντίστοιχα, τα πιατόπανα απορροφούν κάθε είδους βρωμιά όταν σκουπίζετε τα πιάτα και στεγνώνετε τα χέρια σας. Η Κρόνιν συνιστά τον κανόνα «της μίας χρήσης»: Να αλλάζετε την πετσέτα των πιάτων μετά από κάθε χρήση. Και αν αυτό σας φαίνεται υπερβολικό, φροντίστε τουλάχιστον να την αλλάζετε ​​καθημερινά.

Το δοχείο νερού της καφετιέρας

Ο πρωινός καφές μπορεί να μη σας φαινόταν τόσο ελκυστικός εάν γνωρίζατε τι αναπτύσσεται στο δοχείο της καφετιέρας, που είναι «πρώτο και καλύτερο» στη μεγάλη  μόλυνση από ζυμομύκητες και μούχλα. Η NSF International κατατάσσει αυτό το «κρυφό» σημείο μεταξύ των πέντε κορυφαίων πιο βλαβερών στο σπίτι. Ευτυχώς, υπάρχει μια απλή λύση: Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για μηνιαίο καθαρισμό με ξυδόνερο, με αναλογία ένα μέρος νερού και ένα μέρος αποσταγμένο λευκό ξύδι.

Πόμολα και κουμπιά σε συσκευές της κουζίνας

Μην ξεχνάτε τα πόμολα και τα κουμπιά των συσκευών όταν καθαρίζετε τις επιφάνειες της κουζίνας. Αν και παραβλέπονται εύκολα, είναι μαγνήτες μικροβίων, επειδή τα αγγίζουμε πολύ συχνά. Η Κρόνιν συνιστά ένα διάλυμα αποσταγμένου λευκού ξιδιού και νερού σε αναλογία 1:1 ή λευκαντικού διαλυμένου σε νερό σε αναλογία 5:100 για την απολύμανση ζωνών υψηλής μόλυνσης όπως αυτά.

Μαλακά δοχεία φαγητού
Τα δοχεία του φαγητού μπορεί να πιάσουν μούχλα και βακτήρια σε γωνίες και σχισμές

Τείνουν να παγιδεύουν την υγρασία και έχουν γωνίες και σχισμές που είναι δύσκολο να διατηρηθούν καθαρές, αυξάνοντας την πιθανότητα για μούχλα και επιβλαβή βακτήρια. Εάν τα δικά σας δεν πλένονται στο πλυντήριο, η ιστοσελίδα Good Housekeeping συνιστά να ολοκληρώνετε τον καθάρισμό τους με σπρέι ξιδιού και ένα απολυμαντικό σπρέι ασφαλές για επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Τα μπολ των κατοικιδίων

Σε αντίθεση με τον δημοφιλή μύθο, το στόμα ενός σκύλου δεν είναι πιο καθαρό από το στόμα ενός ανθρώπου. Πλένετε τακτικά τα μπολ των κατοικιδίων με ζεστό σαπουνόνερο, με ένα σφουγγάρι αποκλειστικά για τα δικά τους είδη. Πλύντε τα σκληρά παιχνίδια τους με σαπουνάδα στον νιπτήρα και τα μαλακά παιχνίδια στο πλυντήριο.

Τσάντες, πορτοφόλια και κλειδιά

Ακόμη και τα σχολαστικά καθαρισμένα σπίτια είναι επιρρεπή σε μικροβιακούς εισβολείς, χάρη σε αντικείμενα που αγγίζουμε πολύ τακτικά και τα οποία ταξιδεύουν στον κόσμο μαζί μας. Τα παπούτσια και τα κινητά τηλέφωνα είναι από τους πιο προφανείς ενόχους για τη μεταφορά μικροβίων, αλλά μην ξεχνάτε ακόμα την τσάντα, το πορτοφόλι ή τα κλειδιά, τα οποία κάνουν τακτικά τον γύρο από τα χέρια μας, στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, στο καρότσι του σουπερμάρκετ και… ποιος ξέρει πού αλλού.

Αν και τα μεταλλικά κλειδιά μπορούν να βυθιστούν σε σαπουνόνερο ή να ανεχτούν σκληρά καθαριστικά, το κέλυφος του κλειδιού του αυτοκινήτου απαιτεί προσοχή. Η Nissan USA, μεταξύ αλλων οδηγιών για το καθάρισμα του αυτοκινήτου, προτείνει να τρίβετε το κέλυφος του κλειδιού με ένα μαλακό πανί ψεκασμένο με αλκοόλ 70%.

Οι τσάντες και τα πορτοφόλια, ακόμη και μερικά δερμάτινα, μπορούν να ανεχθούν το αλκοόλ σε ένα μαλακό πανί. Σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή ή δοκιμάστε πρώτα σε δυσδιάκριτο σημείο. Σε κάθε περίπτωση, κρεμάστε την τσάντα σας σε ένα καθορισμένο σημείο δίπλα στην πόρτα ή σε μια ντουλάπα, και αποφύγετε να ακουμπάτε αυτά τα αντικείμενα σε πάγκους κουζίνας ή άλλες επιφάνειες φαγητού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...