222
Από την επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη και τη συμμετοχή του υπουργού στην υπουργική σύνοδο «LIBYA STABILIZATION INITIATIVE» τον Οκτώβριο του 2021 | INTIMEnews

Στη Βεγγάζη την Πέμπτη ο Δένδιας

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 14:28
Από την επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη και τη συμμετοχή του υπουργού στην υπουργική σύνοδο «LIBYA STABILIZATION INITIATIVE» τον Οκτώβριο του 2021
|INTIMEnews

Στη Βεγγάζη την Πέμπτη ο Δένδιας

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 14:28

Την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Λιβύη, την προσεχή Πέμπτη, επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών αργά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η επίσκεψη Δένδια στη Βεγγάζη πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά το άνοιγμα του Πρωθυπουργού προς τη Λιβύη για μία συνολική – οριστική συμφωνία οριοθέτησης των  θαλασσίων ζωνών (σε συνέχεια της ανακοίνωσης για την έναρξη ερευνών υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης).

Στην τελευταία του  συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε άνοιγμα της Ελλάδας προς την πλευρά της Λιβύης συνολικά, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. «Διότι –όπως επεσήμανε– Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός συνομιλητής μας η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης». Αυτό, όμως, συμπλήρωσε, «προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία».

Προ ημερών, σε δηλώσεις του στη RAI για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας είχε επισημάνει ότι «η Τουρκία έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα πρωτοφανές νομικό προηγούμενο, υπογράφοντας με τη Λιβύη [τη μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά] μία συμφωνία για τις οικονομικές τους ζώνες. Για να σας το πω με ένα παράδειγμα, θα ήταν το ίδιο σαν η Ελλάδα να υπέγραφε μία συμφωνία με την Τυνησία αγνοώντας ότι η Σικελία και η Μάλτα είναι στη μέση. Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί», διεμήνυσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...