407
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει σε μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές | REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν: Προς έρευνα οι σχέσεις του Ελον Μασκ με ξένες χώρες

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2022, 18:46
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει σε μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν: Προς έρευνα οι σχέσεις του Ελον Μασκ με ξένες χώρες

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2022, 18:46

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο αν ο Ελον Μασκ αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και αν η σχέση του με τη Σαουδική Αραβία –που τον βοήθησε να αγοράσει το Twitter– θα έπρεπε να ερευνηθεί.

«Η συνεργασία και οι σχέσεις του επιχειρηματία με άλλες χώρες αξίζει να εξεταστούν», απάντησε ο Μπάιντεν. «Είτε κάνει κάτι ανάρμοστο είτε όχι –και δεν υπονοώ ότι το κάνει– νομίζω ότι αξίζει να το δούμε. Αυτό είναι το μόνο που θα πω», πρόσθεσε.

Ο πρίγκιπας Αλγουαλίντ μπιν Ταλάλ της Σαουδικής Αραβίας έχει βοηθήσει με 1,89 δισ. δολάρια τον Μασκ να εξαγοράσει το Twitter. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις Μέρφι, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για αυτή τη συμφωνία.

Ο Μασκ ολοκλήρωσε την εξαγορά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης με 44 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα, θέτοντας τέλος σε μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη. Η συμφωνία χρηματοδοτήθηκε από διάφορους επενδυτές, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Ο σαουδάραβας πρίγκιπας και η Kingdom Holding Company είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στη νέα εταιρεία, σύμφωνα με έγγραφο της αμερικανικής χρηματοοικονομικής εποπτικής Αρχής.

«Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου του Twitter στη δημόσια επικοινωνία, με ανησυχεί η πιθανή επιρροή της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε σε επιστολή του ο Μέρφι, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

Στο πρόσφατο παρελθόν, τα σχόλια σε επίμαχα θέματα που αφορούν την Ουκρανία και την Ταϊβάν έβαλαν τον Μασκ στο στόχαστρο. Τον περασμένο μήνα είχε αναγκαστεί, μάλιστα, να διαψεύσει ότι είχε μιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγο πριν δημοσιεύσει μια δημοσκόπηση στο Twitter με προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ιαν Μπρέμερ, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων για πολιτικούς κινδύνους της Eurasia Group, είπε ότι ο Μασκ τού είχε μιλήσει προσωπικά για τη συνομιλία του με τον Πούτιν. «Μίλησα με τον Πούτιν μόνο μία φορά και αυτό έγινε πριν από περίπου 18 μήνες. Το θέμα ποιο ήταν τελικά; Το χρονικό διάστημα που συνέβη;», είχε γράψει τότε ο επιχειρηματίας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που τώρα βρίσκεται στην κατοχή του.

Ο Μασκ ασχολήθηκε και με το ζήτημα της σχέσης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είπε ότι η Ταϊβάν πρέπει να γίνει ειδική διοικητική κινεζική ζώνη. Ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ επαίνεσε τα σχόλια του Μασκ, αλλά ο ταϊβανέζος ομόλογός του απάντησε ότι η ελευθερία «δεν πωλείται».

Η Ταϊβάν είναι αυτόνομο κράτος, αλλά το Πεκίνο τη διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...