Οτι το Μόναχο ήταν –και παραμένει– η οικονομικά ισχυρότερη πόλη της Γερμανίας ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Η βαυαρική πρωτεύουσα είναι ένα διαρκές οικονομικό θαύμα τόσο στα χρόνια της Δυτικής Γερμανίας, όσο και μετά την Πτώση του Τείχους το 1989 και την ενοποίηση.
Ομως αυτό που έκανε την έκπληξη στην έρευνα της IW Consulting για λογαριασμό της διαδικτυακής πύλης ακινήτων Immoscout24 και του οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche και την οποία δημοσιοποίησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ανταπόκριση της Φαίης Καραβίτη, ήταν το Μάιντς, μια πόλη μόλις 217.000 κατοίκων, η οποία όμως αναφέρεται ως η δυναμικότερη. Ο λόγος; Το Μάιντς είναι η έδρα της BioNTech, η οποία μεταξύ άλλων ανέπτυξε και τα εμβόλια της Covid-19, σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer.
Εντύπωση κάνει επίσης, στη σχετική έρευνα, ότι το Βερολίνο, η πρωτεύουσα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις εξαιτίας κυρίως της «προβληματικής διοίκησής» του.
Ο κατάλογος της έρευνα της IW Consulting αναλύει την τρέχουσα οικονομική ισχύ γερμανικών πόλεων με περισσότερους από 100.000 κατοίκους.
Μετά το Μόναχο, ακολουθεί το Ερλάνγκεν, το οποίο είναι ταυτόχρονα και η μοναδική γερμανική μεγαλούπολη που βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των πόλεων με υψηλότερο δείκτη ποιότητας ζωής, δυναμικής και βιωσιμότητας. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Στουτκγάρδη, στην τέταρτη το Ίνγκολσταντ και στην πέμπτη η Φρανκφούρτη.
Η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, το Βερολίνο, βρίσκεται στην 42η θέση, ενώ η Κολωνία στην 30ή! «Το Βερολίνο και η Κολωνία έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, την εν μέρει δυσλειτουργική διοίκησή τους, η οποία αντικατοπτρίζεται και στον αισθητά μεγάλο αριθμό αναρρωτικών αδειών μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων», εξήγησε ο υπεύθυνος της έρευνας Χάνο Κέμπερμαν
Στην περίπτωση του Μάιντς, πρωτεύουσας της Ρηνανίας – Παλατινάτου, το οποίο βρέθηκε από την 48η στην 1η θέση της κατάταξης με βάση την οικονομική δυναμική, σημαντικό ρόλο έχει η εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία παρασκεύασε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού και διατηρεί στην περιοχή την έδρα της.
«Η εταιρεία πληρώνει πλέον σημαντικά περισσότερους φόρους», επισημαίνει ο Χάνο Κέμπερμαν για να αναφέρει ακόμη ότι οι αρχές της πόλης έχουν σχεδιάσει πολλά μέτρα στους τομείς του κλίματος, του αθλητισμού, της αναψυχής και του πολιτισμού. Στην ίδια κατάταξη, οι πόλεις Χάλε, Λεβερκούζεν, Όλντεμπουργκ και Ντάρμσταντ έχουν εκτοπίσει στην πρώτη πεντάδα τις Χάιλμπορν, Λούμπεκ, Κίελο, Μόναχο και Πότσνταμ. Ειδικά για το Μόναχο, τα προβλήματα εντοπίζονται στις αγορές ακινήτων και εργασίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News