1919
Ρον και Κέισι ΝτεΣάντις στη σκηνή, με τα παιδιά τους. Πολλοί λένε ότι διαθέτουν το «πακέτο» που χρειάζεται για να επισκιάσουν τον Τραμπ και τη Μελάνια | Creative Protagon

Γνωρίστε τους ΝτεΣάντις, ίσως διώξουν τους Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2022, 09:30
Ρον και Κέισι ΝτεΣάντις στη σκηνή, με τα παιδιά τους. Πολλοί λένε ότι διαθέτουν το «πακέτο» που χρειάζεται για να επισκιάσουν τον Τραμπ και τη Μελάνια
|Creative Protagon

Γνωρίστε τους ΝτεΣάντις, ίσως διώξουν τους Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2022, 09:30

Ρον και Κέισι ΝτεΣάντις εναντίον Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ: Ποιο από τη δύο ζευγάρια θα διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι αναλυτές στις ΗΠΑ, αναμένοντας τις υποψηφιότητες και των δύο για το χρίσμα του κόμματος και καταγράφοντας την επίδραση των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Οι οποίες ανέβασαν στα ύψη τις μετοχές του ΝτεΣάντις και ψαλίδισαν το μέχρι τότε κυρίαρχο στάτους του Τραμπ εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Μετά την 8η Νοεμβρίου, που δεν επιβεβαίωσε τις ζοφερές προβλέψεις για κατάρρευση των Δημοκρατικών, το ενδιαφέρον των πολιτικών σχολιαστών στρέφεται στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών και στη μάχη για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου για τις εκλογές του 2024. Και το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν Ρον ΝτεΣάντις, ο 44χρονος κυβερνήτης της Φλόριντα, που οφείλει το ξεκίνημά του στον Τραμπ, μπορεί τώρα να τον εκτοπίσει από την κυρίαρχη θέση του στο κόμμα. 

Την Τρίτη, σε μια κατώτερη των προσδοκιών εκλογική βραδιά για τους Ρεπουμπλικανούς, ο ΝτεΣάντις ξεπέρασε τις προβλέψεις συντρίβοντας τον Δημοκρατικό αντίπαλό του με 20 μονάδες διαφορά, σε μια Πολιτεία όπου ο Τραμπ κέρδισε με μόλις τρεις μονάδες διαφορά τον Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο ΝτεΣάντις κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη μεγάλου μέρους των Ισπανόφωνων και πέτυχε μια εμφατική νίκη στη Φλόριντα, μια Πολιτεία που αποτελεί πάντοτε «κλειδί» στον δρόμο για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές. 

Στον αντίποδα, οι «εκλεκτοί» του Τραμπ, ένας σημαντικός αριθμός υποψηφίων που υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος, δεν τα πήγαν καθόλου καλά και έκαναν ζημιά στην εικόνα του ανθρώπου που «κάποτε φαινόταν να κρατά το κόμμα στην παλάμη του χεριού», όπως σχολίασε η βρετανική Telegraph. Ως εκ τούτου, τα «πονταρίσματα» για το πιθανό νέο προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ που θα προκύψει το 2024 έχουν ανάψει, με τον Ρον και τον Κέισι να απειλούν σε πρώτη φάση τον Ντόναλντ και τη Μελάνια στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.

Ρον και Κέισι ΝτεΣάντις προσερχόμενοι σε δείπνο που παρέθεσε το 2019 ο Τραμπ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο (ΕPA)

Ο ΝτεΣάντις, όπως σημειώνουν αναλυτές στις ΗΠΑ, οφείλει πολλά στον λαϊκισμό και τις ακρότητες του Τραμπ καθώς πάνω σε αυτόν τον καμβά έχει χτίσει το προφίλ του  πολιτικού που σφυροκοπά ανελέητα τη λεγόμενη «woke» κουλτούρα στην Αμερική, ή αλλιώς την «κουλτούρα της αφύπνισης» για τα δικαιώματα, την οποία ο Τραμπ έχει ταυτίσει με τους «προνομιούχους» Δημοκρατικούς.

Αδειάζει τον Τραμπ η κομματική ελίτ;  

Σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για το αναδυόμενο κεφάλαιο ΝτεΣάντις, το New York Magazine σημείωσε αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές ότι «η Ρεπουμπλικανική ελίτ κινείται ήδη εναντίον του Τραμπ». Τώρα, που ακόμη και το Fox News φαίνεται να στηρίζει τον ΝτεΣάντις, ο συγγραφέας και αρθρογράφος του περιοδικού, Τζόναθαν Τσάιτ, θύμισε μια εκτίμηση που έκανε νωρίτερα εφέτος. «Αν απορρίπτετε εντελώς την πιθανότητα ο ΝτεΣάντις να απομακρύνει τη βάση των Ρεπουμπλικανών από έναν πρώην πρόεδρο (τον Τραμπ) για τον οποίο έχει αναπτύξει μια προσκόλληση λατρείας», υποστήριξε προ μηνών, «ίσως να μην υπολογίζετε την επίδραση δύο ακόμη ετών, κατά τα οποία θα προσφερθεί στον ΝτεΣάντις από τα δεξιά μέσα ενημέρωσης το είδος της κάλυψης που είχε ο Ιωσήφ Στάλιν από την Πράβντα». 

Ολα δείχνουν ότι η ελίτ των Ρεπουμπλικανών βρήκε το πρόσωπο που θα μπορούσε να απεμπλέξει το κόμμα από την επιρροή του «τυφώνα Τραμπ», ο οποίος είχε έρθει σε αυτό ως εξωτερικός παράγων. Και επέβαλε την παρουσία του –το 2016– σε μια στιγμή που, αν δινόταν η σκυτάλη από την οκταετία Ομπάμα στη Χίλαρι, οι Ρεπουμπλικανοί θα είχαν τεράστιο πρόβλημα. 

Το προκαταβολικό φαρμάκι   

Ο ίδιος ο Τραμπ, που γνωρίζει τον κίνδυνο, χρησιμοποίησε ήδη πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές τη γνωστή μέθοδο των προσωπικών επιθέσεων, με παρατσούκλια και κεκαλυμμένες απειλές. Αποκάλεσε τον ΝτεΣάντις «DeSanctimonious», συμπτύσσοντας το επίθετό του με τη λέξη «sanctimonious», που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «ψευτο-θεοφοβούμενος», σε μια προφανή προσπάθεια να ειρωνευτεί το προφίλ του θρησκευόμενου καθολικού που προβάλλει ο κυβερνήτης της Φλόριντα. 

Ο Τραμπ αναφέρθηκε, μάλιστα, μιλώντας στο Fox News, και στο (πολύ πιθανό πλέον) ενδεχόμενο ο ΝτεΣάντις να είναι υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024. «Αν είναι υποψήφιος, θα σας πω πράγματα γι’ αυτόν που δεν θα είναι πολύ κολακευτικά. Ξέρω περισσότερα γι’ αυτόν από οποιονδήποτε άλλον, εκτός ίσως από τη γυναίκα του, που στην ουσία τρέχει και την καμπάνια του». 

H Κέισι ΝτεΣάντις με ένα από τα τρία παιδιά της, σε προεκλογική συγκέντρωση του συζύγου της στη Φλόριντα (Flgov.com)

Οι διαφορές του Τραμπ από τον ΝτεΣάντις δεν είναι μόνο η ηλικία τους. Ο Τραμπ γεννήθηκε πλούσιος, ενώ ο κυβερνήτης της Φλόριντα μεγάλωσε σε μια οικογένεια της μεσαίας τάξης. Ο πατέρας του ήταν τεχνικός τηλεοράσεων και η μητέρα του νοσηλεύτρια. Με σπουδές στο Γέιλ και στο Χάρβαρντ και παράσημα από τη θητεία του στον στρατό, ανήλθε στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ως μέλος του Κογκρέσου. Προβάλλεται ως η επιτομή της στάσης ζωής των ανθρώπων που προοδεύουν μέσω της σκληρής δουλειάς, ενώ ακόμη και σήμερα η περιουσία του είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια – αντί των δισεκατομμυρίων για τα οποία καυχιέται ο Τραμπ.

Βεβαίως, την ώθηση για να κατεβεί υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για κυβερνήτης της Φλόριντα το 2018, την έλαβε από τις καλές του διασυνδέσεις και όχι από τη σκληρή δουλειά. Και κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, κέρδισε. Πολλοί θυμούνται ότι ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ τον στήριξε απερίφραστα γράφοντας για εκείνον στο Twitter: «Το μέλος του Κογκρέσου Ρον ΝτεΣάντις είναι ένας λαμπρός νέος ηγέτης, με νομικές σπουδές στο Γέιλ και στο Χάρβαρντ, που μπορεί να γίνει ένα ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ κυβερνήτης της Φλόριντα. Αγαπάει τη χώρα μας και είναι αληθινός ΜΑΧΗΤΗΣ!»

Ο ΝτεΣάντις έχει εκφράσει κατά καιρούς πιο ακραίες θέσεις και από τον ίδιο τον Τραμπ σε θέματα όπως η μετανάστευση, η covid-19 και τα ζητήματα φύλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι «πρόλαβε» στο ζήτημα των αμβλώσεων και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, απαγορεύοντας τις εκτρώσεις μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης. Παράλληλα, έχει κάνει κάποια ανοίγματα στους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους, αυξάνοντας τις αμοιβές για τους δασκάλους και νομιμοποιώντας τη μαριχουάνα για ιατρική χρήση. 

Η πολιτική εκτίναξη του κυβερνήτη ήρθε, όμως, με την πανδημία. Με την αντίθεσή του στη χρήση μασκών και στο lockdown, πήγε ένα βήμα πιο μπροστά και από τον Τραμπ. Και καθώς άλλα μέρη της χώρας, όπως η φιλελεύθερη Νέα Υόρκη, έκλειναν, η Φλόριντα άνοιγε. Παρότι οι άμεσες συγκρίσεις δεν είναι πάντοτε δόκιμες, όταν η πανδημία άρχισε να υποχωρεί, η Φλόριντα είχε καταγράψει καλύτερες οικονομικές επιδόσεις και χαμηλότερο αριθμό θανάτων από τη Νέα Υόρκη. Η επιτυχία έκανε τον ΝτεΣάντις γνωστό σε όλη τη χώρα και το όνομά του συνδέθηκε για πρώτη φορά με τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου το 2024. 

Υπερσυντηρητικός αλλά όχι ιδιόρρυθμος 

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα μιλάει πολύ για την καθολική του πίστη –η οικογένειά του έχει ιταλικές ρίζες– και χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τη μετανάστευση. Νωρίτερα εφέτος, έστειλε αεροπορικώς μια ομάδα περίπου 50 μεταναστών στο πολυτελές θέρετρο Μάρθας Βίνεγιαρντ της Μασαχουσέτης, για να δουν, όπως είπε, οι προνομιούχοι φιλελεύθεροι το αποτέλεσμα της ήπιας στάσης που προτείνουν στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Οι Δημοκρατικοί τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε ευάλωτους μετανάστες ως πολιτικά εργαλεία, αλλά η κίνηση αυτή ενίσχυσε τη δημοτικότητά του στη Φλόριντα και μεταξύ του ισπανόφωνου πληθυσμού της, μεταξύ δηλαδή και ανθρώπων που διέφυγαν από το καθεστώς της Κούβας τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η δήλωσή του ότι η Φλόριντα θα γίνει ένας «τοίχος από τούβλα απέναντι σε οτιδήποτε συνδέεται με τη woke κουλτούρα» ήταν ένα μήνυμα που λειτούργησε. Και στις διαφημίσεις για την καμπάνια του παρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος που βρίσκεται στο πλευρό των νόμιμων κατοίκων ενάντια στους μετανάστες, δίπλα στους νομοταγείς πολίτες και απέναντι στους εγκληματίες, κοντά στο μέσο Ρεπουμπλικανό και απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αυτά τα συνθήματα δεν τον εμπόδισαν, πάντως, να εξασφαλίσει σημαντική ενίσχυση από μεγάλες εταιρείες για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του. Συγκέντρωσε σχεδόν 200 εκατ. δολάρια για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ποσό που αποτέλεσε ρεκόρ. Η «υπόσχεση» του ΝτεΣάντις να εφαρμόζει τις πολιτικές Τραμπ χωρίς την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του πρώην προέδρου αποδεικνύεται για την ώρα ελκυστική για πολλούς συντηρητικούς. Ενώ για την ελίτ του κόμματος αντιπροσωπεύει μια στροφή προς τα δεξιά, αλλά με τρόπο πολύ αποτελεσματικό και χωρίς τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του Τραμπ.

Η επικοινωνιακή σύζυγος 

Το κλειδί για την απήχηση του ΝτεΣάντις στους ψηφοφόρους που ζουν στα αμερικανικά προάστια είναι, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η οικογενειακή του ζωή: τα τρία μικρά παιδιά του, η Μέιμι, η Μάντισον και ο Μέισον, και ασφαλώς η σύζυγός του Κέισι, που παίζει σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση του πολιτικού του προφίλ.  

Η Κέισι ΝτεΣάντις, 42 ετών, ή αλλιώς «πρώτη κυρία της Φλόριντα», όπως την περιγράφει η ιστοσελίδα του κυβερνήτη, έγινε γνωστή ως Κέισι Μπλακ όταν ήταν παρουσιάστρια του αθλητικού δικτύου Golf Channel. Θεωρείται ο στενότερος σύμβουλος του συζύγου της, αποκαλείται ακόμη και «συγκυβερνήτης» από ορισμένους και οι δυό τους προσφέρουν ένα πολιτικό πακέτο «δύο σε ένα», όπως σχολιάζουν οι πολιτικοί παρατηρητές, που τους παρομοιάζουν περισσότερο με την «ομάδα» της Χίλαρι και του Μπιλ Κλίντον παρά με τους Τραμπ. Η σύζυγος του κυβερνήτη παίρνει συνεντεύξεις από τους υποψήφιους που θέλουν να ενταχθούν στο επιτελείο του και εμπλουτίζει την ενίοτε «ξύλινη» παρουσία του με τη δική της πιο ζεστή και ανθρώπινη προσέγγιση.

Νωρίτερα εφέτος, η Κέισι ΝτεΣάντις περιέγραψε σε ένα σποτ της καμπάνιας του συζύγου της την περιπέτειά της με τον καρκίνο. Με πνιγμένη φωνή αφηγήθηκε στην κάμερα πώς ο σύζυγός της τη στήριξε αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, το 2021, και πώς, όταν εκείνη περνούσε εξαντλητικές χημειοθεραπείες, εκείνος είχε αναλάβει την ευθύνη των παιδιών τους. Η θεραπείες, ευτυχώς, απέδωσαν και η ασθένεια είναι τώρα σε ύφεση.

Με τρεμάμενη φωνή η Κέισι ΝτεΣάντις περιέγραψε σε προεκλογικό σποτ τη στήριξη του συζύγου της για την ανατροφή των παιδιών τους όταν εκείνη διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, το 2021

Παιδί της αμερικανικής μεσαίας τάξης από το Οχάιο, η ΝτεΣάντις πήρε το πτυχίο της στα οικονομικά, προτού μετακομίσει στη Φλόριντα για να γίνει τηλεοπτική παρουσιάστρια.  Η ικανότητά της να παρουσιάζει απλές, δυνατές ιστορίες που αφορούν κανονικούς ανθρώπους, έγινε τελικά και η γλώσσα της πολιτικής επικοινωνίας του ζευγαριού. Σήμερα, όταν ο ΝτεΣάντις ανακοινώνει μια πολιτική πρωτοβουλία, η σύζυγός του θα περιγράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί ως «μαμά παιδιών πέντε, τεσσάρων και δύο ετών», την εγκρίνει και θεωρεί ότι την αφορούν όσα ανακοινώθηκαν.  

Προβλέπεται σκληρή μάχη

Βεβαίως, η μάχη των ΝτεΣάντις με τον Τραμπ θα είναι σκληρή και αδυσώπητη, ενώ υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Το προβάδισμα του Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων στην τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές ήταν ακόμα τεράστιο: σχεδόν 25 μονάδες. Αλλά έχει ήδη υποχωρήσει σε σύγκριση με τις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν οι δημοσκοπικές διαφορές του Τραμπ έναντι του ΝτεΣάντις ήταν της τάξης των 40 και 50 μονάδων. Και μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, όλοι περιμένουν ότι η διαφορά θα πέσει κι άλλο.

Ο Τραμπ έχει προετοιμάσει τους οπαδούς του για μια «πολύ μεγάλη ανακοίνωση» την επόμενη εβδομάδα: αναμένεται να δηλώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος το 2024. Και παρά τα άσχημα νέα από τις ενδιάμεσες εκλογές, είναι απίθανο να τα παρατήσει. Αλλωστε, για τους «εκλεκτούς» του που ηττήθηκαν στις 8 Νοεμβρίου είχε έτοιμη την απάντηση. Με την καταμέτρηση των ψήφων σε εξέλιξη, ο Τραμπ δήλωσε, θέτοντας εαυτόμ στον ρόλο του αιωνίως αδικημένου: «Πιστεύω ότι αν κερδίσουν, θα πρέπει να λάβω όλα τα εύσημα. Και αν χάσουν, δεν θα πρέπει να κατηγορηθώ καθόλου. Αλλά μάλλον θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...