1035
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ στην παρουσίαση για τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ | Creative Protagon

Μιχάλης Τσαμάζ: Για τον ΟΤΕ το αύριο είναι σήμερα

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2022, 17:05
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ στην παρουσίαση για τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ
|Creative Protagon

Μιχάλης Τσαμάζ: Για τον ΟΤΕ το αύριο είναι σήμερα

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2022, 17:05

Το όραμα και τη στρατηγική που ακολουθεί για να είναι ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη παρουσίασε ο Ομιλος ΟΤΕ, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες –καθώς υλοποιεί το 60% των επενδύσεων του κλάδου– και ένας από τους μεγαλύτερους συνολικά στη χώρα μας. 

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ενσωματωμένη στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία του Ομίλου και αποτελεί βασική του προτεραιότητα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, τόνισε κατά την εκδήλωση της Δευτέρας για τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης:

«Οτιδήποτε κάνουμε ή σχεδιάζουμε να κάνουμε, το κοιτάμε μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Από τις επενδύσεις στα δίκτυα και τις υπηρεσίες μας, μέχρι τα ICT έργα που υλοποιούμε, τους συνεργάτες που επιλέγουμε και την ανάπτυξη των ανθρώπων μας».

Ο Ομιλος ΟΤΕ αποτελεί το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ, δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. 

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

«Οσο πιο μεγάλη είναι μια εταιρεία, τόσο πιο μεγάλη είναι η ευθύνη και τόσο πιο έντονο είναι το αποτύπωμά της στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ. Και πρόσθεσε: «Ο Ομιλος ΟΤΕ αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το αύριο είναι σήμερα. Δεν αρκεί να κάνουμε το ελάχιστο, αυτό που απαιτεί ο νόμος. Πρέπει να κάνουμε άλματα, για να δούμε ουσιαστική αλλαγή και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εταιρείες, Πολιτεία και κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά.»

Τα ταξίδι της βιώσιμης ανάπτυξης ξεκίνησε το 2012

Ξεκινώντας από το 2012, ο Ομιλος ΟΤΕ έχτισε βήμα-βήμα την κουλτούρα και τον τρόπο σκέψης και πράξης και πέτυχε να βάλει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο κάθε εταιρικής λειτουργίας και επιχειρηματικής του δράσης.

Στη φωτογραφία από την εκδήλωση (από αριστερά), ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, η executive director Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ντέπη Τζιμέα και η διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου, Σταυρούλα Αγγελοπούλου

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ομιλος μετρά στην Ελλάδα σημαντικές επιτυχίες:

  • Από το 2017 έως το 2021 μείωσε τις εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του κατά 85%, κυρίως μέσω χρήσης εγγυήσεων προέλευσης.
  • Το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού του Ομίλου στην Ελλάδα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ήδη από το 2020.
  • Ενώ η χρήση δεδομένων αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια έχοντας τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2017, ο Ομιλος ΟΤΕ μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 7%, στις 496 GWh, το 2021.
  • Το 2021 διαχειρίστηκε υπεύθυνα (ανακύκλωσε ή επαναχρησιμοποίησε) το 88% των αποβλήτων από όλες τις δραστηριότητές του, συγκριτικά με το 75% το 2018.
  • Εχει συλλέξει προς ανακύκλωση 1,3 εκατ. τεμάχια κινητών συσκευών και αξεσουάρ στη 15ετία.
  • Οι συσκευές που συλλέχθηκαν το 2020 έχουν αυξηθεί κατά 100%, σε σχέση με το 2014.
  • Οι προσλήψεις γυναικών αυξήθηκαν από 30% το 2019, σε 40% το 2021.
  • Το 40% περίπου του ανθρώπινου δυναμικού του είναι γυναίκες, ένα υψηλό ποσοστό για εταιρεία τεχνολογίας.
  • Το 35% των θέσεων ευθύνης του Ομίλου ΟΤΕ ανήκει σε γυναίκες.
46.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών

Με το πλέγμα των επενδύσεών του ο Ομιλος έχει αναβαθμίσει τη χώρα, φτιάχνοντας υπερσύγχρονα δίκτυα σταθερής και κινητής: έχει περάσει πάνω από 46.000 χλμ. οπτικών ινών και έχει δώσει πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber στο 70% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Μόνο το δίκτυο FTTH θα φτάσει σε σχεδόν 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στην κινητή, η πληθυσμιακή κάλυψη του 4G είναι στο 99%, και του 5G θα έχει φτάσει στο 80% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Μόνο το 2021, οι επωφελούμενοι από τις περισσότερες από 45 πρωτοβουλίες ψηφιακής συμπερίληψης ήταν 2,5 εκατ. άνθρωποι. 

Οι στρατηγικές προτεραιότητες

Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή του Ομίλου Deutsche Telekom, και εστιάζει σε τέσσερεις προτεραιότητες:

Κλιματική Ουδετερότητα: Μείωση των εκπομπών, αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και συμβολή στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος πελατών και συνεργατών.

-Κυκλική Οικονομία σε όλη την αλυσίδα αξίας: Εξοικονόμηση φυσικών πόρων και προώθηση των αρχών κυκλικής οικονομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας.

Συμπερίληψη και ίσες ευκαιρίες στην εργασία: Εταιρική κουλτούρα και καθημερινή πρακτική του Ομίλου ΟΤΕ που προάγει τις αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης.

-Ψηφιακή Κοινωνία για όλους: Καθοριστική συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και ταυτόχρονη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων στον ψηφιακό κόσμο.

Οι δεσμεύσεις για ακόμη καλύτερο μέλλον

Με βάση τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει, ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε πέντε βασικές δεσμεύσεις για το μέλλον:

  • Κλιματική Ουδετερότητα από τη λειτουργία του έως το 2025 και για όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040.
  • Μηδενικά απόβλητα από την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) από το 2022.
  • Συλλογή 400.000 κινητών συσκευών και αξεσουάρ προς ανακύκλωση ή ανακατασκευή έως το 2024.
  • Τουλάχιστον 30% των ανώτερων και ανώτατων διευθυντικών στελεχών του Ομίλου να είναι γυναίκες μέχρι το 2024.
  • Πάνω από 10 εκατ. επωφελούμενους από δράσεις ψηφιακής συμπερίληψης του Ομίλου ΟΤΕ το 2021-2024.

«Οι πέντε αυτές δεσμεύσεις είναι τα μεγάλα μας στοιχήματα. Ομως το έργο μας, οι πράξεις μας, δεν εξαντλούνται εδώ. Κάτω από κάθε πυλώνα της στρατηγικής μας έχουμε θέσει πολλούς ακόμη μικρούς και μεγάλους στόχους, για τους οποίους όλοι οι άνθρωποί μας εργάζονται καθημερινά. Τους ευχαριστώ όλους», τόνισε ο κ. Τσαμάζ.

Κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία

Ιδιαίτερα σημαντική είναι, τέλος, η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ, που την τελευταία 10ετία ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν, το Πρόγραμμα Υποτροφιών, που μετρά πάνω από 750 υποτρόφους, η στήριξη 60 οργανισμών που στηρίζουν παιδιά, η κατασκευή 19 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά σε ελληνικά νοσοκομεία που φιλοξενούν 100.000 παιδιά ετησίως και η παροχή εξοπλισμού για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...