737
(από τα αριστερά προς τα δεξιά): Αναστάσιος Σταλίκας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θωμάς Γεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Marc και Λένα Πλαΐτη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος |

Ερευνα: Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά και τις σχέσεις

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2022, 17:51
(από τα αριστερά προς τα δεξιά): Αναστάσιος Σταλίκας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θωμάς Γεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Marc και Λένα Πλαΐτη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος
|

Ερευνα: Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά και τις σχέσεις

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2022, 17:51

Την αποστροφή του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο κάπνισμα,  αποτυπώνει η μεγάλη έρευνα της Marc που έγινε για δεύτερη χρονιά για λογαριασμό της Παπαστράτος καθώς -όπως διαπιστώνεται- εκτός από την υγεία βλάπτει σοβαρά και τις διαπροσωπικές σχέσεις. 

Οι επτά στους δέκα Ελληνες θεωρούν το τσιγάρο μία ξεπερασμένη συνήθεια. Ολοι σιγά, σιγά αντιλαμβάνονται ότι η ξεπερασμένη αυτή συνήθεια επηρεάζει αρνητικά τις διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε συντρόφους, φίλους αλλά και μέσα στην οικογένεια το ίδιο μας το σπίτι.

#Notsocool στις διαπροσωπικές σχέσεις 

Είναι αξιοσημείωτη η διαπίστωση των ερευνητών ότι σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2021,  οι ενστάσεις και η πίεση του κοινωνικού περιβάλλοντος για το κόψιμο του τσιγάρου, καταγράφονται εντονότερες  και η κοινωνική ανοχή μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. 

Εξι στους δέκα καπνιστές (59%) ανέφεραν πως το κάπνισμα ενοχλεί τον ή τη σύντροφο-μη καπνιστή και δημιουργεί διαφωνίες και τσακωμούς στη σχέση τους. Το ποσοστό είναι αυξημένο συγκριτικά με το 52% και 49% αντίστοιχα της περσινής έρευνας. 

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στην ερώτηση «τι είναι πιο ενοχλητικό όταν ο σύντροφος είναι καπνιστής;» το 37,2% των μη καπνιστών με σύντροφο καπνιστή ανέφερε την οσμή τσιγάρου στο χώρο, το 15,8% την αναπνοή του καπνιστή, το 14% τον καπνό του τσιγάρου και το 10,3% τη μυρωδιά στα ρούχα, τα μαλλιά και τα χέρια.

Πέρα από τις συντροφικές σχέσεις των καπνιστών φαίνεται, επίσης, να επηρεάζονται αρνητικά και οι οικογενειακές και φιλικές τους σχέσεις, με την πλειονότητα των μη καπνιστών (66%) να ενοχλούνται από το γεγονός ότι ένα συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο καπνίζει. 

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές ελληνικές οικογένειες (45%) δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στο σπίτι τους.

Παρά ταύτα, το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι  υψηλό (28,5%) σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τον αναπτυγμένο κόσμο. Ευτυχώς όμως κάτι αλλάζει στη νέα γενιά και στην οικογένεια…

2.250.000 καπνιστές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα ευρήματα το ποσοστό των καπνιστών τσιγάρου παρέμεινε και εφέτος σταθερό στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.250.000 άτομα καπνίζουν. Οι περισσότεροι είναι άνδρες στις ηλικίες 45-65 ετών. 

Από το σύνολο των καπνιστών, το 84% ανησυχεί για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία του, θέτοντας την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση στην κορυφή των κινήτρων για τη διακοπή του. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα, οι απαιτητικές συνθήκες της ζωής εμποδίζουν τη διακοπή του καπνίσματος.

«Κλειδί» η ενημέρωση  

Και η φετινή έρευνα ανέδειξε σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος.  Μόλις ένας στους δέκα (11%) ερωτηθέντες ενήλικες δηλώνει επαρκώς ενημερωμένος, ποσοστό αυξημένο κατά 2% σε σύγκριση με το 2021. 

Η έλλειψη πληροφόρησης καταγράφεται σημαντική και στους καπνιστές. Από όσους καπνίζουν, μόνο το 22% δηλώνει πως έχει την πληροφόρηση που χρειάζεται για να μεταβεί από το τσιγάρο σε μια καλύτερη εναλλακτική. Υπάρχει μία καθολική άποψη (87%) πως οι καπνιστές θα πρέπει να έχουν επαρκή ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα νέα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το υψηλό ποσοστό (63%) εκείνων που συμφωνούν με την άποψη πως ο βαθμός βλαπτικότητας ενός καπνικού προϊόντος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν κατά την φορολόγησή του, όπως αντίστοιχα συμβαίνει σε άλλους κλάδους, π.χ. ενέργεια, αυτοκίνηση.

 Γιατί μια καπνοβιομηχανία βρίσκεται πίσω από την έρευνα για το κάπνισμα

Τα αποτελέσματά της έρευνας που έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1200 νοικοκυριών παρουσιάστηκαν  από τους Θωμά Γεράκη – Διευθύνοντα Σύμβουλο της Marc, Αναστάσιο Σταλίκα – Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Λένα Πλαΐτη – Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της Παπαστράτος.

Σχολιάζοντας τις διαπιστώσεις η κυρία Πλαΐτη σημείωσε: 

«Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας της Marc για το τσιγάρο, μας βοηθά να κατανοήσουμε όσα συμβαίνουν στην κοινωνία τόσο από τη μεριά των καπνιστών όσο και από εκείνη των μη καπνιστών για μία συνήθεια που παρότι θεωρείται ξεπερασμένη συνεχίζει να υιοθετείται από 1 στους 4 Έλληνες. 

Δέσμευση που ακολουθεί κάθε πράξη μας στην Παπαστράτος είναι να μειώσουμε τους καπνιστές στην Ελλάδα κατά 1,5 εκατομμύριο μέχρι το 2025. Με όχημα την επιστήμη εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές, καινοτόμες λύσεις για όσους επιμένουν να καπνίζουν, θεωρώντας, πάντα τη διακοπή του καπνίσματος ως την καλύτερη επιλογή για έναν καπνιστή.»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...