398
Τον περσινό χειμώνα οι λογαριασμοί του ρεύματος οδήγησαν πολλούς σε απόγνωση. Το φετινό φθινόπωρο καταγράφεται βελτίωση αλλά οι προκλήσεις είναι μπροστά | ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην Αθήνα οι (δεύτεροι) φθηνότεροι λογαριασμοί ρεύματος στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2022, 15:41
Τον περσινό χειμώνα οι λογαριασμοί του ρεύματος οδήγησαν πολλούς σε απόγνωση. Το φετινό φθινόπωρο καταγράφεται βελτίωση αλλά οι προκλήσεις είναι μπροστά
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην Αθήνα οι (δεύτεροι) φθηνότεροι λογαριασμοί ρεύματος στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2022, 15:41

Ανάσα πήραν τον Οκτώβριο τα νοικοκυριά στην Ελλάδα καθώς συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή κατάταξη των τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Χρήσης (HEPI), που καταρτίζεται από την αυστριακή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Energie-Control) και την ουγγρική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (MEKH), σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων VaasaETT.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Χρήσης (HEPI), όπου αποτυπώνονται οι τελικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές. Και η Αθήνα είναι η δεύτερη φθηνότερη πρωτεύουσα, καθώς η κιλοβατώρα κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 25 λεπτά του ευρώ (0,2537ευρώ). Οι πόλεις με τις υψηλότερες τιμές είναι η Κοπεγχάγη (0,684 ευρώ), το Αμστερνταμ (0,6750 ευρώ), η Ρώμη (0,6495 ευρώ) και οι Βρυξέλλες (0,5753). 

Το δεύτερο φθηνότερο ρεύμα για οικιακή χρήση μεταξύ 15 ευρωπαϊκών πρωτευουσών είχε η Αθήνα τον Οκτώβριο με βάση τον Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Χρήσης (HEPI) που καταρτίζεται από την αυστριακή και την ουγγρική ρυθμιστική αρχή ενέργειας

Στη 12η θέση στη γενική κατάταξη 

Τον ίδιο μήνα, στη γενική κατάταξη του κόστους ενέργειας (για κάθε χρήση, όχι μόνο για οικιακή), η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση, ανάμεσα σε 33 χώρες, με την κιλοβατώρα να κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 36 λεπτά του ευρώ (0,3682 ευρώ).  Πρώτη και ακριβότερη στη συγκεκριμένη κατάταξη είναι η Ρώμη, όπου η κιλοβατώρα έφτασε τα 71 λεπτά του ευρώ (0,7156 ευρώ), ακολουθεί η Πράγα (0,6459 ευρώ) ενώ το Βερολίνο βρίσκεται στην έκτη θέση (0,5673).

Παρότι η Αθήνα τα πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες, η εταιρεία συμβούλων ενέργειας VaasaETT σημείωσε ότι ήδη πριν μπει ο χειμώνας τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν περισσότερα από ποτέ για ρεύμα και φυσικό αέριο. Το μέσο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά έχει εκτοξευθεί κατά 67% σε ετήσια βάση σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ στο εξής η προσοχή στρέφεται στον καιρό.

Οι ασυνήθιστα ήπιες για την εποχή καιρικές συνθήκες έχουν όντως κρατήσει κλειστή τη θέρμανση για πολλούς καταναλωτές, αποσυμπιέζοντας τις τιμές, ωστόσο αυτές αναμένεται να αυξηθούν καθώς η Ευρώπη υποδέχεται τον χειμώνα. Και όπως σημείωσε το Bloomberg, το κρύο του χειμώνα θα μπορούσε να δοκιμάσει τις δημοσιονομικές αντοχές και των κυβερνήσεων της Ευρώπης που προσπαθούν με επιδοτήσεις να διατηρήσουν το κόστος χαμηλά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...