Την τελευταία φουρνιά μεταναστών εκ Λιβύης ακτινογράφησε η Repubblica με ρεπορτάζ του Τζανλούκα Ντι Φέο και απεφάνθη ότι υπεύθυνος για την αποστολή τους με ένα καρυδότσουφλο που άντεξε οκτώ ημέρες στη Μεσόγειο είναι ο γνωστός μας λίβυος πολέμαρχος Χαλίφα Χαφτάρ. Γιατί το έκανε αυτό ο στρατάρχης; Για πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με τη δράση του ιταλικού παράγοντα στη Λιβύη.
Εν συντομία, το στόρι που αναπτύχθηκε στο άρθρο είναι το εξής: οι 456 επίδοξοι μετανάστες εξ Ανατολικής Λιβύης απέπλευσαν από το ιστορικό Τομπρούκ (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, 1941, πολιορκία της πόλης από τον στρατάρχη Ρόμελ και συμμαχική νίκη) και κατάφεραν να φθάσουν στο επίσης ιστορικό λιμάνι Κρότων της Καλαβρίας (αρχαιοελληνική αποικία), βάσει σχεδίου που εκπόνησε ο Χαφτάρ με σκοπό «να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι».
Τα στοιχεία του ρεπορτάζ που αφορούν την προέλευση των μεταναστών είναι τα παρακάτω: «Οι ιταλικές δυνάμεις έσωσαν 25 γυναίκες και 40 ανήλικα παιδιά από τα κύματα, όλες και όλα εξουθενωμένα από το ταξίδι. Κατόπιν το σκάφος τους ρυμουλκήθηκε στην αποβάθρα. Επέβαιναν 270 Αιγύπτιοι και πολλοί πρόσφυγες από τη Συρία».
Επικαλούμενος τον γεωπολιτικό αναλυτή Τζλέλ Χαρχάουι, ο Ντι Φέο ανέφερε ότι ο εφετινός αριθμός των Αιγυπτίων και των Σύρων που επιβιβάστηκαν «από λαθρέμπορους» σε σκάφη από την περιοχή του Τομπρούκ είναι πολύ αυξημένος σε σχέση με το παρελθόν: από την 1η Ιανουαρίου του 2022 έως τις 28 Οκτωβρίου του 2022, 16.413 Αιγύπτιοι αποβιβάστηκαν στις ιταλικές ακτές με αυτήν τη μέθοδο.
Κατόπιν ο συντάκτης της Repubblica επικαλέστηκε και ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το οποίο συνάγεται ότι η παράνομη μετανάστευση από το σημείο αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες. «Δεδομένου ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ ελέγχει πλήρως τις ακτές με τις στρατιωτικές δυνάμεις του, οι λαθρέμποροι ανθρώπων μπορούν να δρουν μόνο με την άδειά του».
Ο στρατάρχης δηλώνει παρών
Ακολούθησε η εξιστόρηση των εμφυλιοπολεμικών γεγονότων των τελευταίων χρόνων στη Λιβύη, με τις αρεστές στη Δύση κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν στην Τρίπολη και επέφεραν πολιτικό και διοικητικό χάος αλλά και γεωπολιτική αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο (παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, κ.ά.), με την τελική διαίρεση της χώρας σε δύο στρατόπεδα κυριολεκτικώς και μεταφορικώς.
«Μετά την αποτυχημένη επίθεσή του στην Τρίπολη, προ διετίας, ο Χαφτάρ οχυρώθηκε στο Τομπρούκ και δεν σταμάτησε να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Σήμερα δεν υπάρχει κυβέρνηση, οι [σ.σ.: τουρκόφιλοι] Φάτχι Μπασάγκα και ο Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά ερίζουν για την εξουσία, ενώ η χώρα είναι ουσιαστικά χωρισμένη στα δύο.
»Η τουρκική επιρροή κυριαρχεί στη Δύση, η αιγυπτιακή επιρροή στην Ανατολή. Στην πραγματικότητα, η Λιβύη είναι το έδαφος όπου ξεκαθαρίζονται οι λογαριασμοί μεταξύ του Ερντογάν και του Αλ Σίσι, των δύο αυταρχικών ηγετών που μάχονται για την υπεροχή στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Χαφτάρ προσπαθεί να μπει στο παιχνίδι, έγραψε επίσης η Repubblica, δίνοντας και την εκτίμησή της ότι ο εμφύλιος πόλεμος θα συνεχιστεί στη Λιβύη. «Διατηρεί καλές σχέσεις με το Κάιρο και έχει την υποστήριξη της Ρωσίας η οποία του έδωσε αεροσκάφη Mig, εξελιγμένα όπλα και μισθοφόρους Wagner. Πριν από τρεις ημέρες μπροστά στα στρατεύματά του ο Χαφτάρ ξεκίνησε την πρόκληση: ‘‘Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ηγηθούμε στην αποφασιστική μάχη για την απελευθέρωση της Λιβύης’’».
Από τη Ρώμη στις Βρυξέλλες
Η κατακλείδα του άρθρου αφορά τη στόχευση του Χαφτάρ όσον αφορά την Ιταλία βασικά: «Ο Χαφτάρ χρησιμοποιεί μετανάστες και πρόσφυγες ως όργανο πίεσης στην Ευρώπη και κυρίως στην Ιταλία. Αποβλέπει στην πολιτική και οικονομική αναγνώρισή του. Το ψαροκάικο που έφθασε στην Καλαβρία είναι μόνο το πρώτο σήμα που στέλνει στη Μελόνι. Υπάρχουν και άλλα πλοία που είναι έτοιμα να σαλπάρουν, με εκατοντάδες ανθρώπους. Λέει στη νέα πρωθυπουργό ότι πρέπει να ασχοληθεί με τον φάκελο της Λιβύης και να αναπτύξει κάποια γραμμή δράσης, ότι πρέπει να επιλέξει στρατόπεδο, ποιον πρωθυπουργό επιθυμεί, και πώς θα κινηθεί μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας».
Από το παραπάνω χωρίο του άρθρου συνάγεται ότι η Ιταλία μπορεί να επιβάλει και στις Βρυξέλλες τις πρωτοβουλίες που η ίδια θα λάβει για το Λιβυκό – δεν διευκρινίζεται όμως αν αυτή είναι η συλλογιστική του Χαφτάρ ή του συντάκτη της Repubblica Ντι Φέο…
Το περασμένο Σάββατο η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Αλ Σίσι δίνοντας στη Αίγυπτο 80 εκατ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η επιτήρηση των δυτικών συνόρων της. Τα πρώτα 23 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν αμέσως. Επισήμως τα κονδύλια των Βρυξελλών παρέχονται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των υποψήφιων μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News