Πρώτα ήταν οι διαδηλώσεις από κατοίκους και λοιπούς «ανησυχούντες» για τον σταθμό του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, τώρα ήρθε και η ώρα της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του πολυσυζητημένου έργου.
Οπως ανέφερε η «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου, 50 κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ κατά της κατασκευής σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, με το επιχείρημα πως δεν εκτιμήθηκαν επαρκώς οι επιπτώσεις του έργου στο «φυτικό κεφάλαιο» της πλατείας Εξαρχείων, στα προστατευτέα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τα διατηρητέα κτίρια επί της πλατείας.
Μάλιστα οι 50 που υπογράφουν την προσφυγή ζήτησαν να «παγώσει» η εκτέλεση του έργου μέχρι την εκδίκασή της από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.
Πρόκειται για τη δεύτερη προσφυγή που κατατέθηκε κατά σταθμού της Γραμμής 4. Η πρώτη αφορούσε τον σταθμό Ευαγγελισμού –«δίδυμο» σταθμό του ήδη υπάρχοντος της Γραμμής 3– αλλά δεν έχει ακόμη εκδοθεί απόφαση.
Οι προσφεύγοντες για τον σταθμό στα Εξάρχεια ζητούν την ακύρωση της τεχνικής περιβαλλοντικής μελέτης (ΤΕΠΕΜ) με την οποία εγκρίθηκε η εγκατάσταση εργοταξίου στην πλατεία για την εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών.
Οπως υποστηρίζουν, το κράτος δεν αξιολόγησε επαρκώς τις επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του εργοταξίου (δηλαδή του σταθμού) στο φυτικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Συγκεκριμένα:
♦ Ο περιορισμός της απώλειας του φυτικού πλούτου στο μέτρο του αναγκαίου θα μπορούσε να γίνει μόνο αν είχε προηγηθεί ειδική μελέτη, η οποία να εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις και να μεριμνά για την αποκατάσταση του τοπίου. Οπως υποστηρίζουν, η ΤΕΠΕΜ προβλέπει τη μεταφύτευση ορισμένων φυτών σε φυτώριο του Δήμου Αθηναίων, πράξη που δεν αντισταθμίζει περιβαλλοντικά την απώλεια της βλάστησης στα Εξάρχεια.
♦ Στην ΤΕΠΕΜ δεν γίνεται καταγραφή των πολιτιστικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται στην περιοχή, ούτε περιλαμβάνεται σχέδιο «απόκρουσης» τυχόν κινδύνων. Πιο συγκεκριμένα, η προσφυγή υποδεικνύει τον κινηματογράφο ΒΟΞ (διατηρητέο), το κτιριακό συγκρότημα του ΕΜΠ (χαρακτηρισμένο ιστορικός τόπος) και το οικοδομικό τετράγωνο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος το 1972.
♦ Στην ΤΕΠΕΜ δεν γίνεται καταγραφή των διατηρητέων κτιρίων και χρήσεων γύρω από την πλατεία και πώς θα προστατευθούν από τυχόν προβλήματα στις κατασκευαστικές εργασίες. Η προσφυγή υποδεικνύει επτά διατηρητέα στην οδό Θεμιστοκλέους, ανάμεσα στα οποία η μπλε πολυκατοικία και ο κινηματογράφος ΒΟΞ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News