812
Ο Κιμ Γιονγκ-ουν σε παλαιότερη προπαγανδιστική φωτογραφία, επιθεωρώντας μια πυραυλική δοκιμή | KCNA via REUTERS/File Photo

Ο Κιμ ξαναπάτησε το «κουμπί»: Εκτόξευσε τρεις πυραύλους προς την Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 10:34
Ο Κιμ Γιονγκ-ουν σε παλαιότερη προπαγανδιστική φωτογραφία, επιθεωρώντας μια πυραυλική δοκιμή
|KCNA via REUTERS/File Photo

Ο Κιμ ξαναπάτησε το «κουμπί»: Εκτόξευσε τρεις πυραύλους προς την Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 10:34

Στην στρατηγική της έντασης, των απειλών και των πυραυλικών δοκιμών επιμένει ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ο 40χρονος δικτάτορας της Βορείου Κορέας, καθώς και την Πέμπτη η Πιονγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων προς την κατεύθυνση της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο Αμυνας της Νότιας Κορέας, οι Βορειοκορεάτες εκτόξευσαν έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς (διηπειρωτικός ή ICBM) από την περιοχή της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ, και δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς από την περιοχή Κετσόν, βόρεια της πρωτεύουσας.

Με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στη Σεούλ, η εκτόξευση ήταν αποτυχημένη, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

«Η δοκιμή ενός ICBM από τη Βόρεια Κορέα μοιάζει να κατέληξε σε αποτυχία», δήλωσε η στρατιωτική πηγή αυτή στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων. Ακολουθήθηκε από δύο εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, πρόσθεσε.

Διευκρίνισε πως η αποτυχία της δοκιμής σημειώθηκε κατά το δεύτερο στάδιο αποκόλλησης τμήματος του πυραύλου.

Αν οι πληροφορίες αυτές είναι ακριβείς, θα πρόκειται για την έβδομη δοκιμαστική εκτόξευση τέτοιου όπλου από την Πιονγκγιάνγκ εφέτος και την πρώτη από τον Μάιο.

Δεν πέταξε πάνω από το έδαφος της Ιαπωνίας ο βαλλιστικός πύραυλος, παρά τις προειδοποιήσεις του συστήματος επείγουσας ειδοποίησης σε κατοίκους ορισμένων τομέων του αρχιπελάγους, διευκρίνισε ο ιάπωνας υπουργός Aμυνας, ο Γιασουκάζου Χαμάντα, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης στο Τόκιο.

«Ο πύραυλος (…) θα μπορούσε να πετάξει πάνω από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος και εστάλη (επείγουσα) ειδοποίηση (σε κατοίκους), όμως αφού επαληθεύσαμε τις πληροφορίες μας, επιβεβαιώσαμε ότι ο πύραυλος δεν διαπέρασε (τον εναέριο χώρο) του αρχιπελάγους, κατέπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας», γνωστή στην κορεατική χερσόνησο ως Ανατολική Θάλασσα, είπε ο Χαμάντα.

«Οι συνεχείς ομοβροντίες πυραύλων τη μια μέρα μετά την άλλη είναι εξοργιστική και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», τόνισε από την πλευρά του ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου, καλώντας να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από τη διεθνή κοινότητα οι κυρώσεις που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Πιονγιάνγκ εξαιτίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων της.

Η εκτόξευση του ICBM «υπογραμμίζει την ανάγκη όλες οι χώρες να εφαρμόζουν πλήρως τις συναφείς κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Διηπειρωτικοί χαρακτηρίζονται οι βαλλιστικοί πύραυλοι με δραστικό βεληνεκές 5.500 χιλιομέτρων ή μεγαλύτερο, που συχνά έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνική γόμωση.

Την 4η Οκτωβρίου, βορειοκορεατικός βαλλιστικός πύραυλος πέταξε πάνω από την ιαπωνική επικράτεια, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια.

Επικίνδυνη κλιμάκωση από την Πιονγιάνγκ

Την Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε 23 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου ενός που πέρασε τη «γραμμή του βορείου ορίου» (Northern Limit Line, NLL, τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα) και έπεσε στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στις δυο Κορέες, στα διεθνή χωρικά ύδατα μεν, αλλά σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από τις νοτιοκορεατικές ακτές.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στη Σεούλ, επρόκειτο για την πρώτη φορά μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1953) που βορειοκορεατικός πύραυλος έπεσε τόσο κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ έκρινε ότι η εκτόξευση αυτή αποτελούσε «εισβολή» στο έδαφος της χώρας του. Οι αρχές έκλεισαν αρκετούς αεροδιάδρομους πάνω από την ανατολική θάλασσα, για να εγγυηθούν την «ασφάλεια των επιβατών (στα αεροσκάφη) της γραμμής προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία».

Κατόπιν, ο στρατός της Βόρειας Κορέας προχώρησε σε κάπου εκατό βολές του πυροβολικού κοντά στα σύνορα, ανατολικά της χερσονήσου. Η Νότια Κορέα αντέδρασε εκτοξεύοντας τρεις πυραύλους αέρος-επιφανείας προς τη θάλασσα, κοντά στη ζώνη όπου προσθαλασσώθηκε ο ένας από τους βορειοκορεατικούς πυραύλους.

Η επίδειξη δύναμης της Πιονγιάνγκ καταγράφηκε ενώ η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν τα μεγαλύτερα αεροπορικά γυμνάσια της ιστορίας τους στην περιοχή.

Σήμερα, οι δύο σύμμαχοι ανακοίνωσαν πως παρατείνουν την άσκηση «Vigilant Storm», «λόγω των πρόσφατων προσκλήσεων του Βορρά», σύμφωνα με ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού επιτελείου.

Η Βόρεια Κορέα θεωρεί αυτού του τύπου τις στρατιωτικές ασκήσεις γενική πρόβα εισβολής στο έδαφός της με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πρόκειται για «επιθετικά και προκλητικά» γυμνάσια, διεμήνυσε η Πιονγιάνγκ, απειλώντας τις δύο χώρες ότι «θα πληρώσουν το πιο φρικιαστικό τίμημα στην ιστορία».

Ουάσιγκτον και Σεούλ προειδοποιούν εδώ και μήνες πως η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, που θα είναι η 7η στην ιστορία της και η πρώτη έπειτα από πέντε χρόνια.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν υιοθέτησε νέο δόγμα, που κηρύσσει «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμη της χώρας, που σημαίνει ότι αποκλείονται μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της, και τονίζει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να χρησιμοποιήσει προληπτικά πυρηνικά όπλα.

Η ανακοίνωση πως υιοθετήθηκε το νέο δόγμα ακολουθήθηκε από μακρά σειρά πυραυλικών δοκιμών, που παρουσιάστηκαν από την Πιονγιάνγκ ως προσομοιώσεις πληγμάτων με «τακτικά πυρηνικά» όπλα.

Τον Μάρτιο, η Βόρεια Κορέα έβαλε τέλος στο μορατόριουμ που είχε επιβάλει η ίδια στον εαυτό της το 2017 ως προς τις δοκιμές πυραύλων ICBM, όμως έκτοτε αρκετές δοκιμές ήταν αποτυχημένες.

Τον ίδιο μήνα δοκιμάστηκε πύραυλος Hwasong-17, που θεωρείται ο ισχυρότερος ICBM που έχει σχεδιαστεί από την Πιονγιάνγκ, όμως εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του. Και, τον Μάιο, το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο έκανε επίσης λόγο για αποτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...