569
Φόβους ότι οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις παρασύρονται «στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης» εξέφρασε το ρωσικό ΥΠΕΞ | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ρωσία: «Προτεραιότητα μας η αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου»

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 23:31
Φόβους ότι οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις παρασύρονται «στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης» εξέφρασε το ρωσικό ΥΠΕΞ
|REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ρωσία: «Προτεραιότητα μας η αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου»

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 23:31

Το μήνυμα ότι η αποφυγή μιας πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Ρωσίας θέλησε να στείλει την Τετάρτη η Μόσχα, κατηγορώντας παράλληλα τη Δύση ότι «ενθαρρύνει τις προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, συγκεκριμένα, εξέφρασε τον φόβο ότι οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις παρασύρονται «στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης» και ζήτησε από τη Δύση να σταματήσει «να ενθαρρύνει τις προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής, που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι στην παρούσα περίπλοκη και ταραχώδη κατάσταση, που προκαλείται από ανεύθυνες και αναιδείς ενέργειες που στοχεύουν στην υπονόμευση της εθνικής μας ασφάλειας, ο πιο άμεσος στόχος είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», προσέθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι εμμένει σε μια κοινή δήλωση που εξέδωσε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία τον Ιανουάριο, η οποία επιβεβαιώνει την κοινή τους ευθύνη για την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου: «Επαναβεβαιώνουμε πλήρως τη δέσμευσή μας στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή μιας κούρσας εξοπλισμών στις 3 Ιανουαρίου 2022».

Είναι όμως πιστευτές οι θέσεις αυτές της Ρωσίας; Οι δυτικές χώρες έχουν τονίσει επανηλλειμένα, πάντως, ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από την έξαρση της ρητορικής γύρω από χρήση πυρηνικών όπλων, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πρόσφατο παράδειγμα οι επανειλημμένες ρωσικές κατηγορίες ότι το Κίεβο σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μια ραδιενεργή «βρώμικη βόμβα». Η Μόσχα δεν προσκόμισε ποτέ αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτό, τον οποίο διαψεύδουν η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της, θύμισε το Reuters. Αντίθετα, αίσθηση προκάλεσε η απόπειρα υποστήριξης του σχετικού αφηγήματος με fake news τα οποία διακίνησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επίσημοι λογαριασμοί της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος έχει εμφανιστεί πολλές φορές να απειλεί με χρήση πυρηνικών, ενώ η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι το στρατιωτικό της δόγμα επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας.

Τον Σεπτέμβριο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι «δεν μπλοφάρει» όταν δήλωνε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να υπερασπιστεί το έδαφός της. Πρόσθεσε τότε ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα «προηγούμενο» όταν έριξαν δύο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λίγο αργότερα, ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της περιοχής της Τσετσενίας και βασικός σύμμαχος του Πούτιν, κάλεσε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει ένα «πυρηνικό όπλο χαμηλής απόδοσης» στην Ουκρανία.

Ο κάποτε μετριοπαθής πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν Ντιμίτρι Μεντβέντεφ επίσης έχει απειλήσει τη Δύση με τη χρήση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου –αυτό όταν δεν απειλεί για έναν «εφιαλτικό χειμώνα», είτε για την επικείμενη έναρξη ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου κ.ο.κ..

Πυρά Λαβρόφ κατά δυτικών ΜΜΕ

Με άλλη ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ έκανε γνωστό ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ιρανό ομόλογό του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Λαβρόφ έθιξε κατά τη συνομιλία του με τον Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν «την επιβλαβή εκστρατεία ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει από δυτικά μέσα ενημέρωσης». Τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην στρατηγικής σημασίας στην περιοχή του Κόλπου, υποστήριξε.

Την Τρίτη η Ουάσινγκτον εξέφεασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο ιρανικών επιθέσεων κατά της Σαουδικής Αραβίας και προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να απαντήσει εάν χρειαστεί (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...