Το σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν για έναν «ρωσικό χειμώνα» που θα πάγωνε την Ευρώπη λόγω έλλειψης φυσικού αερίου φαίνεται για την ώρα ότι προσκρούει στην επαρκή προετοιμασία της άλλης πλευράς, που έχει βεβαίως υποστεί ήδη βαριές συνέπειες από τον ενεργειακό πόλεμο της Ρωσίας. Ωστόσο τα (ακόμη) χειρότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί και να αποτραπούν.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι τιμές του φυσικού αερίου θα υποχωρήσουν κατά 30% τους επόμενους μήνες, καθώς ο ήπιος καιρός και η ταχεία και προκαταβολική εξασφάλιση προμηθειών έχουν μειώσει τον κίνδυνο για μια χειμερινή κρίση.
Η κορυφαία τράπεζα αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς θα μειωθούν στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023, από τα τρέχοντα επίπεδα των περίπου 120 ευρώ.
Οι λόγοι είναι ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός ως και τον Οκτώβριο που καθυστέρησε την έναρξη της περιόδου υψηλής κατανάλωσης αερίου για τη θέρμανση, ενώ η πληθώρα φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη επέτρεψε στα κράτη να γεμίσουν τις δεξαμενές αποθήκευσης.
Τα ευρωπαϊκά κράτη επιδόθηκαν σε μπαράζ αγορών φυσικού αερίου το καλοκαίρι για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους ενόψει του χειμώνα. Ο αρχικός στόχος ήταν να φτάσουν σε ποσοστό 80% της συνολικής τους χωρητικότητάς έως την 1η Νοεμβρίου. Ο στόχος ξεπεράστηκε νωρίτερα, με το ποσοστό να φτάνει στο 95%. Το εισαγόμενο LNG από τις ΗΠΑ και άλλες περιοχές του πλανήτη που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
Στον ορίζοντα και μείωση της τιμής του ρεύματος
Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε ώστε να υποχωρήσουν οι ανησυχίες για ελλείψεις και διακοπές ρεύματος τον χειμώνα, με τις τιμές να ακολουθούν καθοδική πορεία από το ανώτατο σημείο των 340 ευρώ η μεγαβατώρα τον Αύγουστο. Η περαιτέρω πτώση των τιμών χονδρικής που αναμένουν οι αναλυτές θα συμβάλει και στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, προσφέροντας ανακούφιση στα πιεσμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου.
Παρά ταύτα, η Goldman προειδοποιεί ότι οι τιμές θα αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά το επόμενο καλοκαίρι καθώς οι χώρες θα προσπαθούν εκ νέου να γεμίσουν τους χώρους αποθήκευσης για τον χειμώνα. Και προβλέπει ότι η τιμή μπορεί να σκαρφαλώσει ξανά ως τα 250 ευρώ η μεγαβατώρα έως τα τέλη Ιουλίου.
Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης είναι ωστόσο ιδιαίτερα αισθητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομία της Ευρωζώνης σχεδόν ακινητοποιήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2022, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε πάνω από όλες τις προσδοκίες και ξεπέρασε το 10%, σύμφωνα με τη Eurostat. Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,7% από 9,9% τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη και κινήθηκε σε τρομακτικά επίπεδα στη Βαλτική, φτάνοντας το 22,4% στην Εσθονία, το 22% στη Λιθουανία και το 21,8% στη Λετονία. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (7,1%), την Ισπανία (7,3%) και τη Μάλτα (7,5%).
Αλλά και οι συνέπειες στον ενεργειακό τομέα είναι σοβαρές. Στη Γερμανία για παράδειγμα, το κράτος θα εθνικοποιήσει σε ποσοστό 98,5% την εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, η οποία πλήρωσε το παιχνίδι της μείωσης των ροών ρωσικού αερίου μέσω των αγωγών από την πλευρά της Ρωσίας. Και σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο βάσει του οποίου θα χρειαστεί να διπλασιάσει την οικονομική βοήθεια προς την Uniper, τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της χώρας, στα 60 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News