219
Ο Μπολσονάρο ανακοινώνει την εντολή μεταβίβασης της εξουσίας χωρίς όμως να συγχαρεί τον Λούλα | REUTERS/Adriano Machado

Ο Μπολσονάρο το πήρε απόφαση: Καθυστέρησε αλλά έδωσε εντολή για τη μεταβίβαση της εξουσίας

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 09:43
Ο Μπολσονάρο ανακοινώνει την εντολή μεταβίβασης της εξουσίας χωρίς όμως να συγχαρεί τον Λούλα
| REUTERS/Adriano Machado

Ο Μπολσονάρο το πήρε απόφαση: Καθυστέρησε αλλά έδωσε εντολή για τη μεταβίβαση της εξουσίας

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 09:43

Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ο Ζαΐχ Μπολσονάρο έλυσε τη σιωπή του και άναψε το πράσινο φως για να παραδώσει την εξουσία στον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τον οποίο όμως, δεν συνεχάρη για τη νίκη του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας έδωσε εντολή να ξεκινήσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στην κυβέρνηση του Λούλα, δεσμευόμενος ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίσει ευθέως την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Οσο είμαι πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα εξακολουθήσω να σέβομαι το Σύνταγμα», δήλωσε ο ακροδεξιός πολιτικός κατά την ολιγόλεπτη ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο.

«Ο πρόεδρος με εξουσιοδότησε, όπως προβλέπει ο νόμος, να ξεκινήσω τη διαδικασία μεταβίβασης (της εξουσίας)» με την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε αμέσως μετά ο προσωπάρχης του Μπολσονάρο, Σίρο Νογκέιρα.

Ο 67χρονος Μπολσονάρο επέκρινε τους υποστηρικτές του που έστησαν οδοφράγματα σε πολλούς δρόμους της χώρας. «Οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα είναι πάντα ευπρόσδεκτες, αλλά δεν μπορούμε να καταφεύγουμε σε μεθόδους της Αριστεράς, που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία».

Διαδήλωση υποστηρικτών του Μπολσονάρο εναντίον του Λούλα, στο Μπέλο Οριζόντε, μετά τη νίκη του τελευταίου – REUTERS/Washington Alves

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις ήταν απόρροια «της αγανάκτησης και του αισθήματος αδικίας» πολλών ψηφοφόρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...