260
Συγκινημένη η Μέτε Φρέντερικσεν μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων | Martin Sylvest/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Εκλογές στη Δανία: Οριακή νίκη για την Φρέντερικσεν παρά «το σκάνδαλο των μινκ»

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 09:21
Συγκινημένη η Μέτε Φρέντερικσεν μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων
|Martin Sylvest/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Εκλογές στη Δανία: Οριακή νίκη για την Φρέντερικσεν παρά «το σκάνδαλο των μινκ»

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 09:21

Η συμμαχία Κεντροαριστεράς-Αριστεράς υπό την πρωθυπουργό των Σοσιαλδημοκρατών, Μέτε Φρέντερικσεν, εξασφάλισε οριακή πλειοψηφία μιας έδρας στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη στη Δανία και πυροδοτήθηκαν από το λεγόμενο «σκάνδαλο των μινκ».

Το σκάνδαλο αφορά τη σφαγή 17 εκατ. ζώων στη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που οδήγησε στις πρόωρες εκλογές.

Μετά τη μακρά εκλογική βραδιά, το «κόκκινο» μπλοκ της Φρέντερικσεν εξασφάλισε 87 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που είναι οριστικά στη Δανία, στα οποία προστίθενται τρεις έδρες της Γροιλανδίας και των νήσων Φερόες, χαρίζοντάς της πλειοψηφία 90 εδρών.

Στην εξουσία εδώ και τέσσερα χρόνια, οι Σοσιαλδημοκράτες θα καταλάβουν 50 από τις 179 έδρες της Folketing, αφού βελτίωσαν κατά 1,6 μονάδα την επίδοση που είχαν σημειώσει το 2019, προσελκύοντας το 27,5% των ψήφων.

«Είμαι πολύ, πολύ ευτυχής», είπε η Φρέντερικσεν συγκινημένη μιλώντας στους υποστηρικτές της το βράδυ της Τρίτης.

Το «μπλε» μπλοκ, της δεξιάς και της άκρας δεξιάς, εξασφαλίζει συνολικά 72 έδρες συν μια από τις νήσους Φερόες.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι υπάρχει εκ νέου “κόκκινη” πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», είπε ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Γιάκομπ Ελεμαν-Γένσεν, το κόμμα του οποίου υπέστη καθίζηση, χάνοντας 10 μονάδες.

Με 16 έδρες, το νεοπαγές κεντρώο κόμμα των Μετριοπαθών, του πρώην πρωθυπουργού, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, που επιδίωκε να διαδραματίσει ρόλο αναπόδραστου διαμορφωτή των ισορροπιών, κάνει την είσοδό του στο δανέζικο κοινοβούλιο.

Η Φρέντερικσεν ανακοίνωσε πως την Τετάρτη θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής της, αλλά αναμένεται να λάβει εκ νέου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η 44χρονη απερχόμενη επικεφαλής της κυβέρνησης τόνισε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού, αλλά οι αναλυτές θεωρούν δύσκολο να τα καταφέρει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...