Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται πως βγαίνει νικητής ξανά στις ισραηλινές εκλογές –τις πέμπτες σε τέσσερα χρόνια– καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις, αργά το βράδυ της Τρίτης, έδειχναν το Λικούντ να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην Κνεσέτ.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει συμμαχήσει με θρησκευτικές και ακροδεξιές παρατάξεις στην προσπάθειά του να ανέλθει και πάλι στην εξουσία, τα οποία φέρονται να λαμβάνουν περισσότερες έδρες από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές.
Διαβεβαιώνοντας πως έχει άφθονη «εμπειρία», ο Νετανιάχου τόνισε σε υποστηρικτές του συγκεντρωμένους στην Ιερουσαλήμ πως, «πρέπει να αναμείνουμε τα οριστικά αποτελέσματα, όμως η πορεία μας, αυτή του Λικούντ, αποδείχθηκε πως ήταν η σωστή» και «βρισκόμαστε κοντά σε μια μεγάλη νίκη».
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αποτελέσματα, όμως αν είναι όπως προβλέπουν τα exit polls θα σχηματίσω κυβέρνηση για όλους τους πολίτες του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, που έχει παραμείνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αξίωμα του πρωθυπουργού στην ιστορία του ισραηλινού κράτους.
Από τη μεριά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε τα ξημερώματα ότι τίποτα δεν είχε κριθεί και ότι «πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα».
«Οσο ακόμη δεν έχει καταμετρηθεί το τελευταίο ψηφοδέλτιο, τίποτα δεν έχει κριθεί. Θα περιμένουμε υπομονετικά, όσο κι αν αδημονούμε, τα οριστικά αποτελέσματα», είπε ο Λαπίντ απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους υποστηρικτές του κόμματός του, του Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον»), στο Τελ Αβίβ.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος εξακολουθεί να είναι υπόδικος για διαφθορά κατόπιν σειράς σκανδάλων έχασε πέρυσι την εξουσία από συμμαχία της οποίας ηγείται ο κεντρώος Λαπίντ.
Οι προβλέψεις ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων πιστώνουν στο Λικούντ την πρώτη θέση και περίπου 30 έδρες, μπροστά από το Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον») του Λαπίντ, που αναμένεται να καταλάβει περίπου 24, έπειτα από τη χθεσινή ψηφοφορία, την πέμπτη σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια.
Παράλληλα, η παράταξη «Θρησκευτικός Σιωνισμός» αναμένεται να διπλασιάσει την ισχύ της, εκλέγοντας 14 βουλευτές, ενώ καλές επιδόσεις αναμένεται να σημειώσουν επίσης μικρά κόμματα των υπερορθόδοξων Εβραίων.
Ετσι, ο Νετανιάχου βρίσκεται κοντά στην πλειοψηφία των εδρών στην Κνεσέτ, συνυπολογιζομένων των βουλευτών θρησκευτικών κομμάτων και της Ακροδεξιάς.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης του 2021, οι Γιαΐρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ σχημάτισαν ετερόκλιτη συμμαχία με βασικό, αν όχι μοναδικό, κοινό παρονομαστή την εκδίωξη του Νετανιάχου από την εξουσία. Ομως η συμμαχία αυτή απώλεσε την πλειοψηφία της τους τελευταίους μήνες, γεγονός που οδήγησε στη χθεσινή ψηφοφορία, την πέμπτη κατά σειρά μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια στο Ισραήλ.
«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να σταματήσουμε. Κάθε ισραηλινός πολίτης, θρησκευόμενος ή μη, αριστερός ή δεξιός, εβραίος ή άραβας, ετεροφυλόφιλος ή ΛΟΑΤΚΙ, πρέπει να ξέρει πως θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ώστε το Ισραήλ να είναι κράτος εβραϊκό και δημοκρατικό, φιλελεύθερο και προοδευτικό», είπε ο Λαπίντ στη συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, προπύργιό του.
«Ανοδος του εξτρεμισμού»
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών μαρτυρούν την «άνοδο του εξτρεμισμού και του ρατσισμού» στην ισραηλινή κοινωνία, σχολίασε ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.
«Η αύξηση των ποσοστών θρησκευτικών κομμάτων της Ακροδεξιάς στις ισραηλινές εκλογές (…) μαρτυρά την άνοδο του εξτρεμισμού και του ρατσισμού στην ισραηλινή κοινωνία, από την οποία υποφέρει ο λαός μας εδώ και χρόνια», τόνισε ο Στάγεχ από τη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Δεν είχαμε καμιά ψευδαίσθηση πως οι ισραηλινές εκλογές θα αναδείκνυαν εταίρο για την ειρήνη», πρόσθεσε.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Νετανιάχου έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση, έχοντας φασίστες στο πλευρό του. Κι αυτό μας ανησυχεί πολύ (…) καθώς δείχνει την κατεύθυνση που παίρνει αυτή η χώρα και τι περιμένει τους Παλαιστίνιους που ζουν σε αυτή τη χώρα», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αϊντα Τούμα-Σουλεϊμάν, βουλευτής της παράταξης των ισραηλινών αράβων Χαντάς-Τάαλ («Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα»).
Η αραβική μειονότητα του Ισραήλ (περί το 20% του πληθυσμού) αποτελείται κυρίως από τους απόγονους των Παλαιστινίων που παρέμειναν στα εδάφη τους μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News