Μετά την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων –που κάποτε, κατά την Τσίπρειο ρητορική ήταν και «της συμφοράς», εκτός βεβαίως από εκείνες της αλλησμόνητης Vox Pop που εγγυόταν «ντέρμπι» στις κάλπες του 2019–, έφτασε άραγε ή ώρα να αμφισβητηθεί προκαταβολικά και η εγκυρότητα των ίδιων των εκλογών, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει με βάση τις δημοσκοπήσεις που αμφιβητεί;
Ας τα πάρουμε με τη σειρά ώστε να φτάσουμε και στο επιχείρημα που οικοδομείται από τον Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο: «Εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων;».
Ας αρχίσουμε από την κοινή λογική. Γενικά και θεωρητικά μιλώντας, μπορούν να είναι έγκυρες οι εκλογές αν ο πολιτικός σου αντίπαλος, το κυβερνών κόμμα, σε παρακολουθεί με ένα λογισμικό όπως το Predator ή ακόμη και μέσω της ΕΥΠ; Η λογική λέει όχι. Αυτονόητα πράγματα. Διασαλεύονται θεμελιώδεις, συνταγματικά κατοχυρωμένοι όροι διαφάνειας για τη διεξαγωγή της κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας.
Οπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα που απευθύνει προς τον Πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας είναι «μείζον, όχι μόνο πολιτικό και ηθικό, αλλά υπαρξιακό για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Μέχρις εδώ, όλα καλά. Στο επίπεδο της διατύπωσης του αυτονόητου, ότι δεν νοούνται δηλαδή εκλογές που δεν διεξάγονται επί ίσοις όροις, η ερώτηση Τσίπρα είναι εξαιρετικά καλογραμμένη.
Το προβλήματα αρχίζουν όταν, μέσω της ερώτησης, κατασκευάζεται ένα σενάριο που (αχρείαστο να ‘ναι) μπορεί να αποδειχθεί βολικό αν… «ο μη γένοιτο» χαθούν οι εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, στην ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό, λέει ότι «σειρά δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ («Το Βήμα» της 30/10, Τα Νέα Σαββατοκύριακο των 29-30/10, Inside Story 31/10), επιβεβαιώνουν ότι το παράνομο λογισμικό Predator ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό της κυβέρνησής σας και η εταιρεία που το εισήγαγε βρίσκεται ακόμη εδώ και σε πλήρη λειτουργία».
Ερωτηθείς για τα ίδια δημοσιεύματα o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε: «Εχουμε τονίσει ότι ελληνικό κράτος δεν έχει προμηθευτεί Predator. Εχει επιβεβαιωθεί από όλες τις διαδικασίες μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτά τα λογισμικά». Και χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα «εικασίες, χωρίς τίποτα συγκεκριμένο».
Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι τα δημοσιεύματα είναι ακριβή και ότι υπάρχει κίνδυνος για τις επερχόμενς εκλογές. Αλλωστε, ρωτάει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ευθέως: «Θα αναλάβετε την πολιτική ευθύνη να οδηγήσετε τη χώρα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με ανοικτό το ενδεχόμενο το παράνομο λογισμικό Predator να συνεχίζει να παρακολουθεί πολιτικούς σας αντιπάλους;». Ποια είναι η «πολιτική ευθύνη» στην οποία αναφέρεται; Μα, είναι φως φανάρι: το να κάνει ο κ. Μητσοτάκης… άκυρες εκλογές!
Απόψεις είναι αυτές, τα έχει πει και ο Κλιντ Ιστγουντ με έναν ανατομικό τρόπο: οι δημοσκοπήσεις λοιπόν είναι άκυρες, αλλά τα δημοσιεύματα είναι έγκυρα και οι εκλογές μπορεί να είναι άκυρες –ιδίως αν τις χάσουμε. Και ως γνωστόν, οι απόψεις δεν χρειάζονται απόδειξη. Για παράδειγμα, ο Τραμπ είπε ότι ο Μπάιντεν του έκλεψε τις εκλογές. Και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ, ένα ποσοστό 60% έως 70% των Ρεπουμπλικανών πιστεύουν τον Τραμπ, διασφαλίζοντάς του τουλάχιστον τον έλεγχο του κόμματος. Elementary, my dear Watson…
Σε μια προσπάθεια να μην αμφισβητηθεί η ηγεσία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί εδώ και καιρό τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν μακράν δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ. Το επόμενο βήμα είναι η αμφισβήτηση των εκλογών, ο ισχυρισμός ότι το αποτέλεσμα θα είναι άκυρο διότι, π.χ., δεν έγιναν σε συνθήκες ισονομίας και διαφάνειας –λόγω φυσικά του Predator. Ετσι, χωρίς αποδείξεις ή έστω με βάση κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά με δημοσιεύματα. Εκεί οδηγεί το χαλί που στρώνει με την ερώτησή του.
Δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρόκειται για τη νέα «μόδα» των λαϊκιστών, που λανσαρίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ (του οποίου ο κ. Τσίπρας κόπιαρε πρόσφατα και βασικό του σύνθημά) και με την οποία παίζει αυτές τις ημέρες ο Ζαΐχ Μπολσονάρο στη Βραζιλία. Γιατί ο κ. Τσίπρας μπορεί να επικρότησε τη νίκη του Λούλα στη Βραζιλία, αλλά σοβαροί αναλυτές και think tanks στο εξωτερικό, τον συμπεριλαμβάνουν στην ίδια όχθη του ποταμού με τον Τραμπ και τον Μπολσονάρο. Δεξιοί λαϊκιστές εκείνοι, αριστερός ο κ. Τσίπρας. Αυτό υποστήριξε για παράδειγμα σε πρόσφατη μελέτη του το φημισμένο Pew Research Center – το αμερικανικό think tank που ειδικεύεται σε πολιτικές και κοινωνικές έρευνες και του οποίου τα πορίσματα δεν έχουν αμφισβητηθεί ακόμη από την Κουμουνδούρου –ποτέ δεν είναι αργά βέβαια…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News