257
Το Ιράν έχει ήδη πλήξει το βόρειο Ιράκ με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη | Sepahnews/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Σε συναγερμό ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία για «επικείμενη επίθεση του Ιράν»

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2022, 23:18
Το Ιράν έχει ήδη πλήξει το βόρειο Ιράκ με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη
|Sepahnews/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Σε συναγερμό ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία για «επικείμενη επίθεση του Ιράν»

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2022, 23:18

Σε αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας τέθηκαν ο αμερικανικός στρατός στη Μέση Ανατολή αφότου η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε τις ΗΠΑ για μια «επικείμενη επίθεσης του Ιράν» στο Βασίλειο, μετέδωσε την Τρίτη η Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα, η οποία επικαλέστηκε αμερικανούς και σαουδάρανες αξιωματούχους, προσέθεσε ότι, πέραν της Ουάσινγκτον, γειτονικά στη Σαουδική Αραβία κράτη επίσης έλαβαν σοβαρά υπόψιν τους την προειδοποίηση του Ριάντ, θέτοντας σε συναγερμό τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι προσέθεσαν ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει επιθέσεις τόσο στο Βασίλειο όσο και στο Ερμπίλ του Ιράκ, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις διαδηλώσεις στο εσωτερικό, οι οποίες συγκλονίζουν το Ιράν από τον Σεπτέμβριο.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου εξέφρασε την ανησυχία του αλλά και την ετοιμότητα των ΗΠΑ να απαντήσουν σε μία ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν.

«Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των εταίρων μας στην περιοχή», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι οι επαφές της Ουάσινγκτον με τους Σαουδάραβες είναι συνεχείς.

Το Ιράν έχει ήδη πλήξει το βόρειο Ιράκ με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τα τέλη Σεπτεμβρίου –ένα από τα οποία καταρρίφθηκε από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος καθώς κατευθυνόταν προς την πόλη Ερμπίλ, όπου εδρεύουν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε δημοσίως τις ιρανικές κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες που εδρεύουν εκεί για την υποκίνηση της αναταραχής στο εσωτερικό. Επιπλέον, το θεοκρατικό καθεστώς έχει κατηγορήσει τη Δύση για την ενορχήστρωση των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν από περισσότερες από έξι εβδομάδες, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...