Τις τελευταίες εβδομάδες ενισχύθηκε η εκδοχή ότι η πανδημία του κορονοϊού ήταν αποτέλεσμα «διαρροής» από ένα κινεζικό εργαστήριο, ελλείψει μέτρων ασφαλείας. Αυτά έγραψε στην Corriere della Sera ο ανταποκριτής της στη Νέα Υόρκη Μάσιμο Γκάτζι. Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν η συγκεκριμένη εξήγηση είχε απορριφθεί από τα πιο επίσημα στόματα – και όχι μόνο της Κίνας.
Ο Γκάτζι θύμισε την τοποθέτηση του Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος, ότι η διασπορά του ιού υπήρξε αποτέλεσμα ανθρώπινης ενέργειας, και σημείωσε ότι «η πολιτικοποίηση του θέματος εκ μέρους του» φταίει, διότι τελικά αυτή «ώθησε πολλούς επιστήμονες να πουν τα ακριβώς αντίθετα».
Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπάθησε να βάλει ταφόπλακα στο θέμα, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση της ανθρώπινης παρέμβασης εξαιρετικά απίθανη. Ομως, στα μέσα του 2022, ο ΠΟΥ ζήτησε διερεύνηση της εκδοχής του εργαστηριακού ατυχήματος.
Εκθεση της Γερουσίας
Η Corriere σημείωσε ότι πλέον προσετέθησαν νέα στοιχεία τα οποία συγκλίνουν στην υπόθεση της Γουχάν, δηλαδή στην εκδοχή του ιού που διέφυγε από το ιολογικό κέντρο. Υπάρχει έκθεση της επιτροπής Υγείας και Παιδείας της Γερουσίας, ένα έγγραφο που παρουσιάστηκε τις προάλλες και αποτελεί προϊόν διοκομματικής έρυνας, παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί έχουν αποσυρθεί από τη συγκεκριμένη επιτροπή. Το έγγραφο καταλογίζει στους Κινέζπους απροσεξία, αν και δεν αποκλείει εντελώς και την υπόθεση της αγοράς (εκδοχή νυχτερίδων).
Αρθρο κινέζου καθηγητή
Το δεύτερο στοιχείο είναι ένα δοκίμιο που προέκυψε από την πεντάμηνη έρευνα μιας ομάδας δημοσιογράφων από τα Μέσα Vanity Fair και ProPublica. Αυτοί ανέλυσαν τις επικοινωνίες των κινεζικών εργαστηρίων με την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Κίνας βασισμένοι στην καλή γνώση της κινεζικής γλώσσας. Πολλές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι τον Νοέμβριο του 2019 το εργαστήριο της Γουχάν αντιμετώπισε μια πολύ σοβαρή έκτακτη ανάγκη, για την οποία κινητοποιήθηκε η κορυφή του Κόμματος και πιθανώς ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ.
Μάλιστα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι έναν χρόνο πριν από την καταστροφή, ο διευθυντής του ινστιτούτου της Γουχάν σε κάποιο άρθρο του είχε γράψει περί «τεραστίων προβλημάτων ασφάλειας στα εργαστήρια» και είχε προειδοποιήσει ότι «ο χειρισμός των ιών στο εργαστήριο μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει καταστροφές».
Το γονιδίωμα αποκαλύπτει
Το τρίτο στοιχείο είναι μελέτη που δημοσιεύθηκε από τρεις επιστήμονες, έναν γενετιστή από τη Μοντάνα, έναν φαρμακολόγο από το Πανεπιστήμιο Duke και έναν γερμανό γυναικολόγο. Αυτοί αναφέρονται σε «αφύσικη προέλευση του ιού Covid-19», αφού συνέκριναν το γονιδίωμα του Covid-19 με αυτό 70 κορονοϊών που εντοπίστηκαν στη φύση. Η μεταξύ τους διαφορά είναι προφανής, αναφέρουν.
Ετσι, κατέληξε η Corriere, ίσως θεωρήσουμε τη γενετική χειραγώγηση του ιού Covid-19 πολύ πιθανή, ωστόσο «αυτό δεν θα μας επιτρέψει να φθάσουμε μέχρι και την απόλυτη βεβαιότητα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News