Εν μέσω της κλιμακούμενης ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας για την αντίδραση του θεοκρατικού καθεστώτος απέναντι στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν με τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, οι Αρχές του Ιράν έκαναν γνωστό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι έως και 1.000 συλληφθέντες πρόκειται να δικαστούν δημοσίως για τις ταραχές στην Τεχεράνη.
Δημόσιες δίκες περιμένουν περισσότερους από ακόμη 1.000 διαδηλωτές, οι οποίοι συνελήφθησαν σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Σε μια ένδειξη του πώς απονέμεται η δικαιοσύνη στην Ισλαμική Δημοκρατία, ο Μοχάμαντ Γομπαντλού, ένας διαδηλωτής που συνελήφθη με την κατηγορία της «διασποράς της διαφθοράς στη Γη» λόγω της συμμετοχής του σε αντικυβερνητική συγκέντρωση, καταγγέλθηκε ότι καταδικάστηκε σε θάνατο μετά από μία μόλις ακρόαση, έγραψε ο Guardian.
«Τον ανέκριναν χωρίς να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο και τον καταδίκασαν σε θάνατο μετά από μία μόνο ακρόαση. Αυτή είναι η ισλαμική δικαιοσύνη; Σε ποια δικαστήρια καταδικάζουν ανθρώπους σε θάνατο μετά από μία μόνο ακρόαση; Θα τον εκτελέσουν σύντομα. Ζητώ από τον κόσμο να βοηθήσει», προσέθεσε.
«Ο γιος μου είναι μόλις 22 ετών και επίσης είναι άρρωστος. Του στέρησαν το δικαίωμα να έχει δικηγόρο και δεν επιτρέπουν στους δικηγόρους να εισέλθουν στο δικαστήριο», δήλωσε η μητέρα του Γομπαντλού.
Οι άνθρωποι που συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί από τους οποίους οδηγήθηκαν σε ειδικά κέντρα κράτησης των Φρουρών της Επανάστασης, ξεπερνούν τις 10.000, εκτίμησαν ιρανοί ακτιβιστές.
Η στρατιωτική οργάνωση που υπερασπίζεται το θεοκρατικό καθεστώς προειδοποίησε το Σάββατο: «Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα των ταραχών. Μη βγαίνετε πια στους δρόμους».
Βαρύτατος και ο φόρος αίματος. Οι ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας κατέστειλαν με σφοδρότητα τις ειρηνικές, κατά κύριο λόγο, διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 253 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 43 Ιρανοί κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Ιρανικού Πρακτορείου Ειδήσεων Ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRANA), το Σαββατοκύριακο.
Τριάντα πέντε μέλη του προσωπικού ασφαλείας επίσης έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η Μαχσά Αμινί πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών του Ιράν, μετά τη σύλληψή της, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Εξι εβδομάδες αργότερα, οι κινητοποιήσεις για «ζωή και ελευθερία», στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν οι γυναίκες και η νεολαία, συνεχίζονταν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News