212
|

Eπαναπροωθήσεις: Δυσαρέσκεια ΟLAF για την προσπάθεια πολιτικοποίησης της Εκθεσής της

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 13:21

Eπαναπροωθήσεις: Δυσαρέσκεια ΟLAF για την προσπάθεια πολιτικοποίησης της Εκθεσής της

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 13:21

Σε διάψευση ισχυρισμών-διαρροών ότι η Εκθεση του Γραφείου της ΕΕ κατά της Διαφθοράς (OLAF) συνιστά απόδειξη επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα, προχώρησε η εκπρόσωπος Τύπου της OLAF, Τζιάνα Καπέλο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Στη γραπτή της απάντηση, η κυρία Καπέλο ευχαριστεί για την ευκαιρία που της δίδεται να ξεκαθαρίσει ορισμένες ερμηνείες που έχουν δοθεί στην Εκθεση της OLAF, υπογραμμίζοντας ότι η Υπηρεσία διερεύνησε μόνον καταγγελίες αναφορικά με τις εσωτερικές διαδικασίες και τους κανονισμούς της Frontex κατά την εκτέλεση των καθηκόντων στελεχών της.

Οπως υπογραμμίζει, η OLAF ποτέ δεν διερεύνησε ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων (στην Ελλάδα), καθώς κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην εντολή του. Ερεύνησε αποκλειστικά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόσθηκαν οι κανόνες διαχείρισης καταγγελιών εντός της Frontex.

Στην ερώτησή του, το ΑΠΕ κάλεσε την εκπρόσωπο να απαντήσει εάν όντως διερεύνησε περιστατικά επαναπροωθήσεων και αν διαπίστωσε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές Αρχές, με αφορμή τους ισχυρισμούς του περιοδικού Spiegel, μέσω του οποίου διέρρευσε η Εκθεση, αλλά και ορισμένων μελών της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα οποία η Εκθεση περιέχει «λεπτομερείς αποδείξεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της OLAF τόσο για τη διαρροή της Εκθεσης, όσο και για την προσπάθεια πολιτικοποίησής της, μέσω διαστρέβλωσης του περιεχομένου και των συμπερασμάτων της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...