492
O Ερντογάν προσπαθεί, οι «δουλειές» όμως με τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά (μαζί στη φωτογραφία) δεν μπορούν να διαφύγουν του ραντάρ νομιμότητας του ΟΗΕ | libyaobserver.ly/

«Κουρελόχαρτο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο και «με τη βούλα» του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 12:33
O Ερντογάν προσπαθεί, οι «δουλειές» όμως με τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά (μαζί στη φωτογραφία) δεν μπορούν να διαφύγουν του ραντάρ νομιμότητας του ΟΗΕ
|libyaobserver.ly/

«Κουρελόχαρτο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο και «με τη βούλα» του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2022, 12:33

Ράπισμα για τον Ερντογάν και τις επιδιώξεις του στη Λιβύη, και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτέλεσε το κείμενο για την ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη βορειοαφρικανική χώρα, το οποίο μάλιστα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη Παρασκευή (η θητεία της UNSMIL παρατείνεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023).

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια της Αγκυρας να διασωθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπεγράφη (εδώ) με τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης (αυτό για το οποίο πανηγύριζαν προσφάτως στη γείτονα), ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Χάντι Σινιρλίογλου, ζήτησε να διαγραφεί συγκεκριμένη αναφορά από το κείμενο για την UNSMIL.

Πρόκειται για το άρθρο βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται στην προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις, όπως το μνημόνιο με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της Al Marsad στο Twitter, «η Τουρκία απέτυχε να διαγράψει το άρθρο 6 της Πολιτικής Συμφωνίας που απαγορεύει στην κυβέρνηση της Τρίπολης να συνάπτει νέες διεθνείς συμφωνίες» και «αυτό –τονίζεται– θα μπορούσε να βλάψει τις φιλοδοξίες της Αγκυρας να αναπτύξει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα λιβυκά ύδατα».

Ουσιαστικά το άρθρο 6 καθιστά άκυρη τη συμφωνία που υπέγραψε με τους Τούρκους η κυβέρνηση του Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά.

Αλλωστε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη (LPDF), στην οποία περιλαμβάνεται το άρθρο 6, είχε επικαλεστεί (εδώ) και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο σχόλιό του για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες, που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές σχολίαζαν τη Δευτέρα ότι «η ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης για την ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη για έναν χρόνο, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, την οποία χαιρετίζει η Ελλάδα».

Οπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, για πρώτη φορά στο κείμενο για την UNSMIL γίνεται ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του Φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Με άλλα λόγια, η απόφαση του ΟΗΕ χαρακτηρίζει εμμέσως άκυρη τη συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, αφού η μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα για τέτοιου είδους συμφωνίες.

Και η υπογραφή μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του memorandum για τους υδρογονάνθρακες (τουρκολιβυκό μνημόνιο για έρευνες υδρογονανθράκων από τους Τούρκους στην ΑΟΖ της Λιβύης) εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία, επισημαίνουν οι εν λόγω πηγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...