Το 2010, οι Ρεπουμπλικανοί λανσάρισαν την εκστρατεία «Fire Pelosi» (που μεταφράζεται «απολύστε», αλλά και «κάψτε» την Πελόζι), η οποία συμπεριελάμβανε μια περιοδεία με λεωφορεία, το χάσταγκ #FIREPELOSI και φωτογραφίες της ίδιας της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μέσα σε φλόγες. Στόχος της εκστρατείας, η ρεπουμπλικανική… ανακατάληψη της Βουλής.
Εντεκα χρόνια μετά, ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βουλή, Κέβι ΜακΚάρθι, αστειεύθηκε ότι, σε περίπτωση που ο ίδιος γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής, θα δυσκολευτεί να… μη χτυπήσει την Πελόζι με το σφυρί του.
Kαι εφέτος, η – δαιμονοποιημένη από τους Ρεπουμπλικανούς, λόγω των προοδευτικών πολιτικών της θέσεων, αλλά και βασικός στόχος των εισβολέων στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021– Νάνσι Πελόζι είναι ο κατεξοχήν αποδέκτης κακόβουλης διαφήμισης, με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να διαθέτει περίπου 40 εκατ. δολάρια σε κάθε είδους Μέσο για να τη δυσφημεί, όπως σημειώνει σε σχετικό άρθρο της η Washington Post.
Το «κερασάκι» σε αυτή την πολύχρονη στοχοποίηση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ήρθε την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, με την εισβολή ενός άνδρα στην οικία της, στο Σαν Φρανσίσκο. Ο 42χρονος Ντέιβιντ Ντεπέιπ κρατούσε ένα σφυρί και φώναζε: «Πού είναι η Νάνσι; Πού είναι η Νάνσι;». Ομως, στο σπίτι έτυχε να βρίσκεται μόνο ο σύζυγός της, Πολ, ο οποίος και δέχτηκε το χτύπημα του δράστη, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο – χωρίς δραματικές επιπτώσεις.
Στον Ντέιβιντ Ντεπέιπ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, καθώς και για μια σειρά από άλλες παραβάσεις. Η αμερικανική εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται πίσω από ένα μπλογκ γεμάτο ρατσιστικά και αντισημιτικά –καθώς και υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και κατά των Δημοκρατικών– κείμενα.
Ενδεικτικά, μέσα σε μόλις μία μόνο ημέρα του Οκτωβρίου, το μπλογκ είχε φιλοξενήσει επτά νέες αναρτήσεις με τίτλους όπως «Τόσο ηλίθιοι ήταν οι Γερμανοί;», «Ποιος χρηματοδότησε την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία», «Οι πύλες των θαλάμων αερίου» κλπ.
Για πολλούς Δημοκρατικούς, η επίθεση εναντίον του συζύγου της Νάνσι Πελόζι αποτελεί μια «φυσική» κλιμάκωση της αδιανόητης ρητορικής βίας και μίσους ακραίων Ρεπουμπλικανών κατά των πολιτικών αντιπάλων τους, φαινόμενο που πυροδοτεί διαρκώς με δηλώσεις του ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
«Δυστυχώς, αυτή η επίθεση ήταν κάτι το προδιαγεγραμμένο. Η πολιτική βία βασιλεύει», σχολίασε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Καλιφόρνιας Ερικ Σουάλγουελ. «Και αντί οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να την καταδικάζουν, απλώς σιωπούν ή, ακόμα χειρότερα, την επικροτούν».
Το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκε από εισαγγελικές πηγές η καταδίκη ενός 22χρονου από την Πενσιλβάνια, ο οποίος είχε εισέλθει στο γραφείο του Σουάλγουελ και είχε απειλήσει το προσωπικό του ότι θα σκότωνε τον γερουσιαστή, λέγοντας μάλιστα ότι διέθετε 15 τουφέκια και σκόπευε να τα χρησιμοποιήσει στο Καπιτώλιο.
H «τραμπική» βία βρίσκεται πλέον σε υψηλά επίπεδα στην Αμερική», σημείωσε ο Σουάλγουελ στο Twitter. «Κάποιος θα σκοτωθεί. Κάνω, λοιπόν, έκκληση προς τους Ρεπουμπλικανούς να αποκηρύξουν τη βία»
Μετά το περιστατικό της επίθεσης στο σπίτι της Νάνσι Πελόζι, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, έγραψε στο Twitter: «Είμαι τρομοκρατημένος και αηδιασμένος από την επίθεση στον Πολ Πελόζι», ενώ πρόσθεσε πως, απευθυνόμενος σε εκπρόσωπο των Πελόζι, του ζήτησε να μεταφέρει στον Πολ τις ευχές του για πλήρη ανάρρωση και την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του δράστη, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της Washington Post.
Ομως, τόσο ο ΜακΚόνελ όσο και ο ΜακΚάρθι αρνήθηκαν να απαντήσουν στις κατηγορίες των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τις οποίες η ρητορική των Ρεπουμπλικανών έχει ξεπεράσει εκείνο το όριο που οδηγεί στη βία
Για ένα μεγάλο κομμάτι ακραίων Ρεπουμπλικανών, η Πελόζι είναι ο Νο 1 εχθρός, ο κύριος στόχος της συσσωρευμένης οργής και του μισογυνισμού που χαρακτηρίζει την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ των εξτρεμιστικών ακροδεξιών ομάδων, οι… αντι-πελοζικοί είναι κατά κανόνα πιο σκληροί και πιο βίαιοι –άλλωστε το πρόσωπό της Νάνσι Πελόζι, συχνά «στολισμένο» με διαβολικά κέρατα ή σβάστικες, συνόδευαν πλακάτ με συνθήματα σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Ρεπουμπλικανών, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη εισβολή στο Καπιτώλιο. Αποτελεί, δε, τόσο προφανή στόχο, που οι εχθροί της την αποκαλούν με το μικρό της όνομα (Νάνσι) – όπως έπραξε και ο εισβολέας με το σφυρί.
Οπως επισημαίνουν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, η επίθεση κατά του συζύγου της Πελόζι μοιάζει με… αναβαθμισμένη επί το χείρον εκδοχή των απειλών που εκτοξεύονται επί μήνες κατά εκλογικών αντιπροσώπων, υπαλλήλων σε εθνικές βιβλιοθήκες ή σε δημόσια σχολεία και γενικά, κατά οποιουδήποτε υπηρέτη του Δημοσίου αποτελεί εν δυνάμει «κόκκινο πανί», σύμφωνα με την ακροδεξιά ατζέντα.
Ωστόσο, η βίαιη επιθετικότητα δεν χαρακτηρίζει κατ’ αποκλειστικότητα τους φανατικούς Ρεπουμπλικανούς. Το 2017, για παράδειγμα, ένας ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον ομάδας Ρεπουμπλικανών, μελών του νομοθετικού σώματος, τραυματίζοντας σχεδόν θανάσιμα έναν από αυτούς.
Τον Ιούνιο, η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που έφερε όπλο και μαχαίρι, κοντά στο σπίτι του ανώτατου δικαστικού Μπρετ Μ. Κάβανο. Ο συλληφθείς απειλούσε ότι θα σκότωνε τον Κάβανο, τον οποίο είχε προτείνει για το Ανώτατο Δικαστήριο ο Ντόναλντ Τραμπ. Τον αμέσως επόμενο μήνα, σε έναν άλλον άνδρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα βιαιοπραγίας κατά του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις κυβερνητικές εκλογές της Νέας Υόρκης Λι Ζέλντιν. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια μιας προεκλογικής εμφάνισης του Ζέλντιν, ο άνδρας τον πλησίασε και του είπε με νόημα: «Είσαι τελειωμένος».
Ωστόσο, οι απειλές κατά της Νάνσι Πελόζι είχαν ξεκινήσει πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, τότε που οι Ρεπουμπλικανοί τη θεωρούσαν ένα από τα πρόσωπα-κλειδί της ομάδας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην προσπάθειά του να περάσει τον νόμο για τη δημόσια υγεία.
Πρόσφατα, το CNN αποκάλυψε ότι το 2018 και το 2019, η Ρεπουμπλικανή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, που το 2020 είχε εκλεγεί στο Κογκρέσο και έγινε γνωστή για την εμμονική πίστη της σε θεωρίες συνωμοσίας, επαναλάμβανε τη θέση ότι ορισμένα πρωτοκλασάτα πολιτικά στελέχη των Δημοκρατικών πολιτικών, μεταξύ των οποίων και η Πελόζι, άξιζαν… εκτέλεσης.
«Μια σφαίρα στο κεφάλι θα ήταν πιο γρήγορη» είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά η Γκριν αναφερόμενη στην Πελόζι ως ομιλήτρια, ενώ σε ένα βίντεο δικής της ομιλίας από το 2019, τη στοχοποιεί κάνοντας λόγο για «προδότρια του έθνους» και για εγκλήματα που «τιμωρούνται με εκτέλεση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News