322
Τα δεδομένα των ασθενών θα αποχαρακτηρίζονται πριν χρησιμοποιηθούν και θα ζητείται η συγκατάθεσή τους σε διάφορα στάδια του προγράμματος | Shuttestock

Πέντε εκατομμύρια Βρετανοί θα λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη έρευνα υγείας

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2022, 14:05
Τα δεδομένα των ασθενών θα αποχαρακτηρίζονται πριν χρησιμοποιηθούν και θα ζητείται η συγκατάθεσή τους σε διάφορα στάδια του προγράμματος
|Shuttestock

Πέντε εκατομμύρια Βρετανοί θα λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη έρευνα υγείας

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2022, 14:05

Πρόσκληση σε 5 εκατομμύρια πολίτες στη Βρετανία θα στείλει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα υγείας στον κόσμο, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν νοσήματα όσο πιο άμεσα μπορούν.

Αυτό σημαίνει ότι οι εθελοντές της μελέτης θα έχουν συνεχή παρακολούθηση των δεικτών υγείας τους και θα κάνουν συχνά διάφορες εξετάσεις, έτσι ώστε, είτε κολλήσουν κάποιο λοιμώδες νόσημα, είτε εκδηλώσουν κάποιο αυτοάνοσο, να έχουν άμεσα ιατρική βοήθεια, με στόχο την πλήρη θεραπεία.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, το πρόγραμμα Future Health είναι μια συνεργασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας με ακαδημαϊκούς και ιδιώτες επιστήμονες και βασικός του στόχος είναι να βρει τρόπους να αλλάξει εντελώς την αντιμετώπιση των νοσημάτων όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε θεμελιωδώς τον τρόπο που σκεφτόμαστε την ιατρική περίθαλψη», εξηγεί ο σερ Τζον Μπελ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρόεδρος του προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν για διάφορες ασθένειες και ακολούθως θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου ή σε περαιτέρω έρευνα. Οι ερευνητές ελπίζουν να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Με τα νέα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται στη γενετική, θα είναι δυνατόν να ανιχνεύεται νωρίς μια χρόνια ασθένεια ή να εντοπίζονται άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας πάθησης πριν από την εκδήλωσή της, πράγμα που σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν νωρίτερα.

«Θέλουμε να δοκιμάσουμε και να αξιολογήσουμε αυτές τις στρατηγικές έγκαιρης διάγνωσης ή πρόληψης σε μεγάλο πληθυσμό ανθρώπων», προσέθεσε ο Μπελ. «Ετσι, θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε αυτά τα νέα εργαλεία, να διαγνώσουμε νωρίς τη νόσο, να την προλάβουμε πιο αποτελεσματικά και να παρέμβουμε νωρίτερα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Οι ερευνητές προσέθεσαν ότι τα δεδομένα των ασθενών θα αποχαρακτηρίζονται πριν χρησιμοποιηθούν και ότι θα ζητείται η συγκατάθεσή τους σε διάφορα στάδια του προγράμματος.

Το Future Health χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση, τη φαρμακευτική βιομηχανία, αλλά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...