741
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε θερμά τον Ολαφ Σολτς στο Ελιζέ, αλλά αυτή ήταν η μόνη κοινή τους εμφάνιση μπροστά στις κάμερες | Ronny Hartmann/BPA/Handout via REUTERS

Ψυχρό κλίμα στο Ελιζέ: Ο Μακρόν «σνόμπαρε» τον Σολτς

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 11:07
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε θερμά τον Ολαφ Σολτς στο Ελιζέ, αλλά αυτή ήταν η μόνη κοινή τους εμφάνιση μπροστά στις κάμερες
|Ronny Hartmann/BPA/Handout via REUTERS

Ψυχρό κλίμα στο Ελιζέ: Ο Μακρόν «σνόμπαρε» τον Σολτς

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 11:07

Μετά τα βαριά σύννεφα που έχουν εμφανιστεί τελευταία στις γαλλογερμανικές σχέσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολαφ Σολτς εμφανίστηκαν πρόθυμοι την Τετάρτη να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν «πολύ κοντά» και «αντιμετωπίζουν μαζί τις προκλήσεις» έγραψε στο Twitter ο Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε στο Ελιζέ με τον γάλλο πρόεδρο. Σχολίασε μάλιστα ότι είχαν μια «πολύ καλή και σημαντική συζήτηση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, την αύξηση των τιμών και τα κοινά εξοπλιστικά σχέδια».

Ο Μακρόν και ο Σολτς «συζήτησαν τη γαλλογερμανική σχέση με πολύ στενό πνεύμα συνεργασίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», ανέφερε από την πλευρά του το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Προτίθενται να επισπεύσουν μια κοινή ατζέντα επανεκβιομηχάνισης και απανθρακοποίησης στην Ευρώπη», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για μια «φιλική» και εποικοδομητική συζήτηση.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις επί περισσότερες από τρεις ώρες κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας ενώ είχαν και μια ενώπιος-ενωπίω συζήτηση 30 λεπτών. Εμφανίστηκαν χαμογελαστοί στις κάμερες κατά την άφιξη του Σολτς, όμως δεν έκαναν καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην αρχή της ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης» στον ενεργειακό τομέα, καθώς και την πρόθεσή τους «να ενισχύσουν την Ευρώπη της Αμυνας».

Ενας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι θα συγκροτηθούν «ομάδες εργασίας» με αντικείμενο την ενέργεια, την άμυνα και την καινοτομία, ώστε «να εργαστούν στενά ενόψει των επόμενων βημάτων», αλλά και μακροπρόθεσμα, για τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Στις δύο πρωτεύουσες οι τόνοι ήταν καθησυχαστικοί, μολονότι παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμη «δυσκολίες» που πρέπει να ξεπεραστούν. Η κρίση είναι «κατά κύριο λόγο στη φαντασία» ορισμένων, σχολίασε μια γαλλική διπλωματική πηγή. «Η Γαλλία είναι η στενότερη σύμμαχός μας», τονίζει από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση.

Ομως, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα, σημειώνει το Politico, καθώς οι δύο ηγέτες δεν έδωσαν καν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπως συνηθίζεται μετά από αυτές τις συναντήσεις, λίγο πριν ο Σολτς αναχωρήσει για την Αθήνα.

Αρχικά, το Βερολίνο είχε ανακοινώσει ότι θα γινόταν κοινή συνέντευξη, αλλά οι Γάλλοι το διέψευσαν.

Το Politico επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή από την πλευρά του Παρισιού φανερώνει δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Σολτς, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο ίδιος ο γερμανός καγκελάριος, πρόσφατα, όταν ο Βίκτορ Ορμπαν επισκέφθηκε το Βερολίνο.

«Είμαστε στην αρχή των νέων διαπροσωπικών γαλλογερμανικών σχέσεων και πρέπει πρώτα να χτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας», δήλωσε η Σάντρα Βίζερ, μέλος των γερμανών Φιλελεύθερων Δημοκρατών και της γαλλογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Οι δύο πλευρές έχουν διαφωνίες σε θέματα που αφορούν την ενεργειακή κρίση, την αδυναμία της Ευρώπης για μία κοινή άμυνα και τις σχέσεις με την Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η κρίση διογκώθηκε όταν αναβλήθηκε το προγραμματισμένο γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο στο Φοντενεμπλό, καθώς δεν συμφώνησαν στο κοινό ανακοινωθέν, ενώ οι διαφωνίες των δύο πλευρών ήταν φανερές και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση έχουν βάλει σε δοκιμασία παραδοσιακά φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες και η γαλλογερμανική ήταν μία από τις ισχυρότερες.

Οι Γάλλοι διαμαρτύρονται ότι οι Γερμανοί δεν τους υπολογίζουν ως ίσους εταίρους και δεν τους ενημερώνουν εκ των προτέρων για τις προθέσεις τους ή τις αποφάσεις τους.

Θέματα όπως η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και η Κίνα απαιτούν στενή συνεργασία, λένε οι Γάλλοι, οι οποίοι ενοχλούνται από την έλλειψη στήριξης του Βερολίνου σε γαλλικές προτάσεις για κοινά αμυντικά προγράμματα.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει επίσης ενοχληθεί από την επικείμενη επίσκεψη του Σολτς στο Πεκίνο για να συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ.

Το Παρίσι θα ήθελε να ταξιδέψουν αργότερα στο Πεκίνο μαζί ο Σολτς και ο Μακρόν, καθώς ο κινέζος ηγέτης μόλις εξελέγη για τρίτη θητεία στην εξουσία και οι Γάλλοι θεωρούν ότι μία επίσκεψη τόσο γρήγορα θα έχει «μεγάλο πολιτικό κόστος».

Ο Μακρόν έχει επικρίνει τις στενές σχέσεις ευρωπαϊκών χωρών με το Πεκίνο και τις κινεζικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκές υποδομές. Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι στο παρελθόν η Ευρώπη υπήρξε πολύ «αφελής» με τις κινεζικές επενδύσεις «γιατί νομίζαμε ότι η Ευρώπη είναι ένα ανοιχτό σουπερμάρκετ».

Το τελευταίο διάστημα, οι Γερμανοί έχουν αποσυρθεί από κοινά γαλλογερμανικά στρατιωτικά προγράμματα, όπως τα ελικόπτερα Tiger και ακύρωσαν και τις κοινές ναυτικές περιπολίες, δείγμα των κακών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Γιάνικ Μπέρι, γερμανός κεντροδεξιός βουλευτής της αντιπολίτευσης που ειδικεύεται στις γαλλογερμανικές σχέσεις, είπε στο Politico ότι ο Σολτς πρέπει να εργαστεί σκληρά για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων μετά από μία σειρά από ενέργειες με τις οποίες τους «πρόσβαλε» τους τελευταίους μήνες. «Είναι σημαντικό η Γαλλία να λάβει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται ειλικρινά για στενή συνεργασία μαζί της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...