1206
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ | Facebook

Τσίπρας: Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2022, 21:36
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
|Facebook

Τσίπρας: Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2022, 21:36

Για «διαδικασία μεγάλης αναδιανομής πλούτου από τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους προς κάποιους ισχυρούς», κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση στη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, κάνοντας λόγο για έναν «συνδυασμό μιας πολιτικής που εσκεμμένα θέλει να αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια και να μην χτυπήσει μεγάλα συμφέροντα, αλλά και αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να μπορέσουν να παρέμβουν».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «δίνει τα κόκκινα δάνεια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες της ΝΔ για πλειστηριασμούς».

Οσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά επανέλαβε την πρότασή του για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, ενώ για τις εκλογές εμφανίστηκε αισιόδοξος υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παράγων σταθερότητας και διαθέτει κυβερνητική λύση, ενώ ο κ. Μητσοτάκης που δεν διαθέτει πολιτικούς συμμάχους είναι παράγοντας πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Αιτιολογώντας την θέση του για την αναδιανομή πλούτου σε βάρος της μεσαίας τάξης εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή γίνεται μέσα από τη διατήρηση υψηλού ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα, όταν ο πληθωρισμός είναι 12% και την ίδια στιγμή «μέσα από τη διατήρηση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια». «Παίρνουν από τη μια τσέπη του φορολογούμενου διατηρώντας τον υψηλό ΦΠΑ στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στον ΕΦΚ στα καύσιμα, από το άλλο χέρι δίνουν επιδοτήσεις για να διατηρείται ακέραιος αυτός ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας», τόνισε. Είπε ότι οι αρνητικές πρωτιές της χώρας σε όλη την Ευρώπη (πληθωριστικούς δείκτες, αισχροκέρδεια, μισθούς, όπως είπε) δεν είναι εμμονή της αντιπολίτευσης και πως «αυτά οφείλονται σε κάποιες πολιτικές επιλογές».

Σε ερώτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και γιατί δεν το έκανε όταν ήταν κυβέρνηση απάντησε: «Είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Για το Αιγαίο υπάρχει το casus belli. Όταν είμαστε στην κυβέρνηση η ΝΔ μας κατηγορούσε ότι χωρίζουμε το Αιγαίο στα δύο. Γιατί το καταθέτουμε τώρα; Το καινούργιο στοιχείο είναι το τουρκολυβικό μνημόνιο. Οπως το Ουρούτς Ρέις έκανε έρευνες στα 7 μίλια και η κυβέρνηση έκανε λάθος και μίλησε για κόκκινη γραμμή στα 6 μίλια, το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα. Αρα οφείλουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα Νοτιοανατολικά της Κρήτης. Εντάσσω αυτό σε μία ευρύτερη στρατηγική, είναι ένα συνολικό πακέτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και με την Λιβύη και την Κύπρο και της Τουρκίας με την Κύπρο».

Για το Μεταναστευτικό ανέφερε: «Η χώρα μπορεί να προασπίζει τα σύνορα της και παράλληλα να σέβεται την διεθνή νομιμότητα και να ακολουθεί μία πολιτική που να συνδυάζει την πτυχή της ασφάλειας και την ανθρωπιστική πτυχή της». Συνέχιζε λέγοντας ότι «δεν είμαστε στο 2015» και ζήτησε να μην αντιμετωπίζεται «το Μεταναστευτικό σαν ελληνοτουρκικό ζήτημα γιατί είναι ευρωτουρκικό. Αλλά αν η Ελλάδα αρέσκεται σε ρόλο δεσμοφύλακα σε μία Ευρώπη φρούριο θα έχει κακά ξεμπερδέματα». Για την επέκταση του φράκτη στον Εβρο είπε ότι η βασική κριτική είναι ότι «ο φράχτης είναι ένα σύμβολο που είναι αναποτελεσματικό. Σε κάποια σημεία, στα τελωνεία θα έχεις αλλά μπορείς να στήσεις παντού;».

Ερωτηθείς γιατί επιμένει να εμφανίζεται ως εν αναμονή πρωθυπουργός ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άλλη εικόνα, ο κ. Τσίπρας δε δίστασε να απαντήσει με χιούμορ: «Στην εποχή μας δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τίποτα. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι, αφού είμαστε και στον ΣΚΑΪ, ότι ο Παναθηναϊκός θα πάρει το πρωτάθλημα!».

Και προσέθεσε: «Οι μετρήσεις στις δημοσκοπήσεις δείχνουν μια διαφορά συνεχώς μειούμενη. Και δείχνουν μια μεγάλη δεξαμενή αναποφάσιστων. Πιστεύουμε ότι η δεξαμενή αυτή δεν θα πάει στην κυβέρνηση. Στις δυναμικές μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα. Οι εκλογές θα κριθούν αν ο ΣΥΡΙΖΑ ορθώσει μια λύση, ένα πρόγραμμα. Εγώ εκφράζω την πίστη μου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εκλογική αναμέτρηση: «Αυτοί που θα πάνε στην κάλπη θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Αυτό που πιστεύω και ένας από τους λόγους που με κάνουν αισιόδοξο είναι ότι αυτή την φορά η κάλπη είναι διαφορετική, είναι μία κάλπη της απλής αναλογικής. Ο πολίτης θα ξέρει ποιος μπορεί να κάνει κυβέρνηση και ποιος όχι».

Στο ερώτημα με ποιον θα κάνει κυβέρνηση σε περίπτωση νίκης, απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αν βγει πρώτος θα επιδιώξουμε και θα το πετύχουμε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ, γιατί ο κ. Ανδρουλάκης όταν δεν έχει την καυτή πατάτα λέει ότι θέλει, αλλά μετά τις εκλογές θα έχει και εκείνος την πίεση. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν έχει με ποιον θα κυβερνήσει. Ο κ. Μητσοτάκης λέει δηλαδή στον ψηφοφόρο ψήφισε με στις δεύτερες εκλογές και αν δεν βγω αυτοδύναμος πάμε και σε τρίτες. Αρα ο κ. Μητσοτάκης είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης».

Σε ερώτηση για το αν θα συναντηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη πριν τις εκλογές απάντησε: «Δεν θα αποκλείσω οποιαδήποτε δυνατότητα συνάντησης, αλλά δεν έχει ουσιαστικό νόημα. Όλοι μας κατεβαίνουμε στις εκλογές για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους. Μετά τις εκλογές θα έχουμε τα δεδομένα για να συζητήσουμε».

Σε ερώτηση για το αν θα έκανε και κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή αν δεν είναι πρώτο κόμμα απάντησε: «Εγώ διεκδικώ μία κυβέρνηση των νικητών και όχι μία κυβέρνηση των ηττημένων. Ακόμη και αν βγαίνουν τα κουκιά υπάρχει ένα θέμα ηθικής νομιμοποίησης».

Στο ερώτημα για το τι θα κάνει στην περίπτωση που χάσει για τέταρτη φορά απάντησε: «Ολοι κρινόμαστε, εγώ εκλέχτηκα από την βάση και έχω μία εντολή τριετίας, αλλά θα είναι η βάση του κόμματος που θα αποφασίσουν. Ωστόσο δεν είναι το κρίσιμο αν θα χάσει ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης αλλά να κερδίσει η κοινωνία. Νομίζω ότι μία κυβέρνηση πλειοψηφίας και όχι του 30% του συνόλου θα μπορεί να δώσει λύσεις στα δύσκολα προβλήματα».

Οικονόμου για Τσίπρα: Υπολείπεται τραγικά από το μέγεθος της ευθύνης και της συγκρότησης που απαιτεί η συγκυρία

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί απεγνωσμένα, αλλά αναποτελεσματικά, να καλύψει την πολιτική του ένδεια με ανερμάτιστες και ανεδαφικές τοποθετήσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σχετικά με τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Ποιο βάρος μπορεί να έχει η τοποθέτησή του στα εθνικά μας ζητήματα, όταν δεν ψήφισε τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις αμυντικές συμφωνίες που κατοχυρώνουν και διασφαλίζουν τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;», διερωτήθηκε, ενώ σημείωσε:

«Σχετικά με τη διαρκή απειλή του Μεταναστευτικού, για τον κ. Τσίπρα η Ελλάδα είναι “χώρα – δεσμοφύλακας” και ο φραχτης στον Εβρο περιττός. Γίνεται έτσι απόλυτα κατανοητό που θα βρισκόταν σήμερα η Ελλάδα, εάν η πολιτική Τσίπρα στο μεταναστευτικό συνεχιζόταν».

«Για τα θέματα ακρίβειας», συνέχισε ο κ. Οικονόμου, «το μόνο βέβαιο είναι ότι με την αλήστου μνήμης λογική του “λεφτά υπάρχουν” δεν αντιμετωπίζεται η κρίση ακρίβειας που μαστίζει όλη την Ευρώπη. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται όταν εφαρμόζεις ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην Ευρώπη, το οποίο διευρύνεται μάλιστα όσο περνάει ο καιρός».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και την «άνευ όρων κάλυψη που παρείχε» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «στους κυρίους Παππά και Παπαγγελόπουλο, την ημέρα μάλιστα που ο Πρωθυπουργός αποφασιστικά απέπεμψε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, είναι αποκαλυπτική της αντίληψης του κ. Τσίπρα για θέματα ήθους και ύφους της πολιτικής».

«Οσο αγχωμένα και αν προσπαθεί να υποδυθεί ότι αλλάζει και ότι κόπτεται για τη μεσαία τάξη, που η Κυβέρνησή του εξόντωσε φορολογικά, είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας υπολείπεται τραγικά από το μέγεθος της ευθύνης και της συγκρότησης που απαιτούν η διεθνής και η εγχώρια συγκυρία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...