532
O υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης | ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Στον «πάγο» από Σταϊκούρα το Fuel Pass 3 – Γιατί δεν εξετάζεται μείωση του ΕΦΚ

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2022, 09:40
O υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης
|ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Στον «πάγο» από Σταϊκούρα το Fuel Pass 3 – Γιατί δεν εξετάζεται μείωση του ΕΦΚ

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2022, 09:40

«Φρένο» στα σενάρια περί τρίτου Fuel Pass έβαλε μιλώντας την Τρίτη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ισχύουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και ότι δεν γίνεται κάθε εβδομάδα να μιλάμε για νέες επιδοτήσεις-παρεμβάσεις.

Οσον αφορά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, επανέλαβε ότι οριζόντια μείωση δεν μπορεί να γίνει, καθώς θα είχε τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, ύφους €1 δισ., που «δεν το αντέχουμε».

«Δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass-3. Ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, που έχει υλοποιηθεί η επιδότηση, όχι τα άλλα μέτρα», είπε ο κ. Σταϊκούρας για το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, ενώ ερωτηθείς ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης, επανέλαβε πως «ισχύει ό,τι είπε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Δεν είπε ούτε για το ένα ούτε για το άλλο».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά νέες παρεμβάσεις», θέλησε να διευκρινίσει, «αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε εβδομάδα για νέες παρεμβάσεις. Εχουμε δώσει περισσότερα από κάθε άλλο κράτος, έχουμε πρωτογενές έλλειμμα και ουσιαστικά από την αντιπολίτευση μας λένε “αυξήστε το έλλειμμα”. Εκτιμάμε ότι θα τρέξουμε με έλλειμμα 1,7% (του ΑΕΠ)».

Οσον αφορά τον ΕΦΚ, εξήγησε ότι «τα μέτρα δεν μπορεί να είναι οριζόντια, πρέπει να εκτιμάται το δημοσιονομικό κόστος, που δεν το αντέχουμε. Τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας εισπράττονται. Δημόσια δεν έχω αποκλείσει ποτέ τίποτα, αλλά είναι δύσκολο να κάνεις σχεδιασμό με τόσο μεγάλη μεταβλητότητα. πρέπει να είσαι κοντά στην κοινωνία, αλλά να έχεις και περιθώρια. Βασική στόχευση είναι να πετύχουμε αυτά που λέει ο προϋπολογισμός. Να επιστρέψουμε σε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα παρέμβασης στο πετρέλαιο κίνησης».

«Υπάρχει –υπενθύμισε– το επίδομα θέρμανσης, ανοίγει προσεχώς η πλατφόρμα. Είναι διευρυμένα φέτος τα κριτήρια για το επίδομα», ενώ για την «επιταγή ακρίβειας», ανέφερε ότι «θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ σε ευάλωτους, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί».

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, «θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί».

Τέλος, όσον αφορά τους συνταξιούχους, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις παρεμβάσεις, η μόνιμη αύξηση, που αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους, η αύξηση από την εισφορά αλληλεγγύης και η παρέμβαση για τους πιο ευάλωτους.

Για τα αναδρομικά και τη χορήγησή τους σε όσους δεν προσέφυγαν, ο υπουργός απάντησε λέγοντας ότι «όσα έχετε θέσει κοστίζουν πάνω από €4 δισ.» και «πρέπει να υπάρχει σύνεση στην οικονομική πολιτική. Δίνουμε 820 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους».

«Η κυβέρνηση –πρόσθεσε– τιμά τις δικαστικές αποφάσεις. Τα μέτρα κοστίζουν δισ. ευρώ, δεν υπάρχουν περιθώρια να μοιράζουμε δισεκατομμύρια κάθε εβδομάδα. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης πρόσφατα είπε ότι αν κι εκείνος μοίραζε 50 δισ. ευρώ, θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός. Μετά είπε ότι δίνουμε ψίχουλα. Η κυβέρνηση μετά τη Θεσσαλονίκη ψήφισε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που κοστίζει 1,2 δισ. ευρώ. Το ταμείο έχει 39 δισ. ευρώ σήμερα και θέλει πολύ προσοχή και σύνεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ταμειακά διαθέσιμα με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Κάναμε εκδόσεις χρέους με διορατικότητα, με τα ταμειακά διαθέσιμα βοηθάμε την κοινωνία. Το ταμείο της χώρας είναι διαφορετικό από το δημοσιονομικό κομμάτι. Οι αγορές την τελευταία τριετία μας έχουν αναβαθμίσει 11 φορές, είναι γεγονός ότι υπάρχουν αυξημένες αβεβαιότητες που επηρεάζουν και τους οίκους αξιολόγησης, είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τον στόχο το 2023», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας στις δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...