364
Nεαρές Τουρκάλες σε δρόμο της Κωνσταντινούπολης. Καμία πολιτική κίνηση δεν προτείνει σήμερα την απαγόρευση της μαντίλας στην Τουρκία | shutterstock

Δημοψήφισμα για τη μαντίλα ζητά ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2022, 12:51
Nεαρές Τουρκάλες σε δρόμο της Κωνσταντινούπολης. Καμία πολιτική κίνηση δεν προτείνει σήμερα την απαγόρευση της μαντίλας στην Τουρκία
|shutterstock

Δημοψήφισμα για τη μαντίλα ζητά ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2022, 12:51

Δημοψήφισμα για τη μαντίλα στην Τουρκία και την επιστροφή της σε σχολεία, πανεπιστήμια και δημόσιο – Η πρόταση Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε το Σάββατο 22/10 τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για συνταγματική τροποποίηση που θα εγγυάται το δικαίωμα στις γυναίκες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στις δημόσιες υπηρεσίες, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, παρά το γεγονός ότι, εδώ και χρόνια, στην Τουρκία δεν έχει εγερθεί τέτοιο ζήτημα.

«Αν έχεις το θάρρος, έλα, ας το θέσουμε σε δημοψήφισμα. Ας πάρει ο λαός την απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει προτείνει την εισαγωγή νόμου που θα εγγυάται το δικαίωμα στην ισλαμική μαντίλα.

Η συζήτηση για τη μαντίλα αναζωπυρώθηκε πρόσφατα, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023 και ο Ερντογάν επιχειρεί τα πάντα ώστε να εξασφαλίσει μια νέα θητεία στην προεδρία.

Χώρα με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά με Σύνταγμα που θεσπίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, η Τουρκία υπήρξε επί δεκαετίες μια χώρα όπου η ισλαμική μαντίλα ήταν απαγορευμένη στις δημόσιες υπηρεσίες, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, καθώς και σε ορισμένους χώρους όπως το κοινοβούλιο και οι στρατιωτικοί χώροι.

Οι απαγορεύσεις σχετικά με τη μαντίλα ήρθησαν το 2013 από την κυβέρνηση Ερντογάν. Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στη δεκαετία του 1990, όταν το ζήτημα προκαλούσε έντονες συζητήσεις, καμία πολιτική κίνηση δεν προτείνει σήμερα την απαγόρευση της μαντίλας στην Τουρκία.

«Εχουμε κάνει λάθη σχετικά με τη μαντίλα στο παρελθόν. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω αυτό το θέμα, για να πάψει να κρέμεται στα χείλια των πολιτικών» είχε δηλώσει στις αρχές του Οκτωβρίου ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Κιλιτσντάρογλου ήθελε με αυτόν τον τρόπο να δείξει στους συντηρητικούς ψηφοφόρους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν σε περίπτωση αλλαγής στην εξουσία.

Απέναντι στην απόπειρα αυτή της αντιπολίτευσης να κερδίσει ψήφους συντηρητικών, ο Ερντογάν απάντησε στις αρχές Οκτωβρίου, καλώντας τον πολιτικό του αντίπαλο σε τροποποίηση του Συντάγματος.

«Υπάρχει διάκριση απέναντι στις καλυμμένες ή στις μη καλυμμένες σήμερα στις δημόσιες υπηρεσίες; Στα σχολεία; Οχι. Αυτό το καταφέραμε» ανέφερε ο Ερντογάν. «Προσεχώς θα στείλουμε το κοινοβούλιο την τροποποίηση του Συντάγματος. Αλλά αν αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο κοινοβούλιο, ας το θέσουμε στην έγκριση του λαού», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...