694
| CreativeProtagon

Γιατί το Ωνάσειο ξεχωρίζει στην καρδιοχειρουργική

Δημήτρης Αυγερινός Δημήτρης Αυγερινός 25 Οκτωβρίου 2022, 15:53
|CreativeProtagon

Γιατί το Ωνάσειο ξεχωρίζει στην καρδιοχειρουργική

Δημήτρης Αυγερινός Δημήτρης Αυγερινός 25 Οκτωβρίου 2022, 15:53

Το Ωνάσειο του 2022 είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας για τα νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι επίσης μέσα στα πέντε μεγαλύτερα  νοσοκομεία της Ευρώπης σε αριθμούς χειρουργείων καρδιάς, με ποσοστά επιπλοκών και θνησιμότητας εφάμιλλα αντίστοιχων ιδρυμάτων των ΗΠΑ. Παρ’ όλη αυτή την επιτυχία, το Ωνάσειο δεν εφησυχάζει και έχει βάλει πλώρη για ακόμη υψηλότερες κορυφές σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο.

Με την αμέριστη συμπαράσταση του Ιδρύματος Ωνάση, με παρακαταθήκη την διαχρονική του ηγετική θέση στην καρδιοχειρουργική και στην καρδιολογία και με στόχο την προσφορά άριστων υπηρεσιών υγείας προς όλους, το  Ωνάσειο είναι ένα νοσοκομείο διαφορετικό από άλλα αντίστοιχα νοσοκομεία, απόλυτα εναρμονισμένο με την τεχνολογία της εποχής και φτιαγμένο στα πρότυπα των αντίστοιχων ιδρυμάτων των ΗΠΑ. Η εξέλιξή του στα κλινικά επιτεύγματα είναι πολυεπίπεδη και πλέον βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία και την εξαιρετική τεχνική κατάρτιση της χειρουργικής ομάδας. Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα που μας ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους είναι τα ακόλουθα:

1.Ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική: Πριν από δύο χρόνια, με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, προμηθευτήκαμε 2 υπερ-σύγχρονους ενδοσκοπικούς πύργους και πλέον το νοσοκομείο διαθέτει state-of-the-art εξοπλισμό που του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει το μεγαλύτερο πρόγραμμα θωρακοσκοπικής καρδιοχειρουργικής στην πατρίδα μας.

Στις επεμβάσεις αυτές, σε αντίθεση με την κλασική χειρουργική, γίνονται μικρές οπές ή τομές στο πλάγιο θωρακικό τοίχωμα και με τη βοήθεια κάμερας και ειδικών εργαλείων ο χειρουργός μπορεί να χειρουργήσει στην καρδιά με εξαιρετικά αποτελέσματα.  Στο Ωνάσειο είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όλες τις παθήσεις των βαλβίδων και της αορτής με μικρές τομές και σύντομα με ενδαγγειακές τεχνικές. Διαθέτοντας εμπειρία εκατοντάδων τέτοιων περιστατικών, προφέρουμε ό,τι τελειότερο και πιο σύγχρονο έχει να προσφέρει η Καρδιοχειρουργική σήμερα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά για τον ασθενή, όπως ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, η ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα, καθώς και η ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και η βελτιστοποίηση του αισθητικού αποτελέσματος. Το Ωνάσειο φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης στην κατηγορία της ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής και να προσελκύσει ασθενείς από όλη την ευρύτερη Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική, μετεγχειρητικό αποτέλεσμα με απουσία στερνοτομής

2.Τρισδιάστατη εκτύπωση: Το Ωνάσειο διαθέτει ένα εκτενές πρόγραμμα τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων που δίνει τη δυνατότητα στους χειρουργούς και τους καρδιολόγους να προγραμματίζουν με εξαιρετική ακρίβεια την κάθε επέμβαση. Η τεχνολογία αυτή στο Ωνάσειο βρίσκει ιδιαίτερη εφαρμογή στα ανευρύσματα της αορτής, στις συγγενείς παθήσεις των παιδιών και των ενηλίκων, καθώς και σε διάφορες δομικές παθήσεις της καρδιάς.

Μια άλλη πολύ χρήσιμη εφαρμογή της 3D εκτύπωσης είναι για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, τόσο σε φοιτητές όσο και ειδικευόμενους χειρουργούς. το Ωνάσειο είναι το μόνο νοσοκομείο στην Ελλάδα που προσφέρει αυτή την υπηρεσία δωρεάν και το μοναδικό νοσοκομείο στην Ευρώπη που έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό τρισδιάστατων εκτυπώσεων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Στο εγγύς μέλλον θα είμαστε σε θέση να δημοσιεύσουμε τα επιστημονικά μας αποτελέσματα και εμπειρία, και ευελπιστούμε να καταστούμε παγκόσμιοι ηγέτες και πρωτοπόροι στον συγκεκριμένο τομέα.

Το μέλλον επιφυλάσσει απίστευτες τεχνολογίες και σύντομα πιστεύω ότι θα μπορούμε να έχουμε τρισδιάστατα ολογράμματα πάνω στο χειρουργικό τραπέζι με 3D ειδικά γυαλιά. Η 3D εκτύπωση είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την Καρδιοχειρουργική του 21ου αιώνα και τρανή απόδειξη ότι η τεχνολογία παίζει καταλυτικό ρόλο στην Ιατρική.

Φωτογραφία ασθενούς (προσωπικό αρχείο Δ. Αυγερινού) ο οποίος υποβλήθηκε σε θωρακοσκοπικό χειρουργείο καρδιάς, χωρίς την κλασική στερνοτομή. Υπάρχουν μονάχα μικρές τρύπες στο πλάι του θώρακα μέσα στις οποίες εισέρχονται η κάμερα και τα κατάλληλα εργαλεία για την πραγματοποίηση του χειρουργείου καρδιάς.

3. Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence): σε συνεργασία με πολυτεχνικές σχολές της χώρας, αναπτύσσουμε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, μέσα από τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις και ακτινολογικές απεικονίσεις. Προσδοκούμε στο Ωνάσειο να γίνουμε παγκόσμιοι ηγέτες στο συγκεκριμένο τομέα, μέσα από την πληθώρα μεγάλων δεδομένων και ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η επόμενη δεκαετία θα είναι πολύ σημαντική στην μετεξέλιξη της κλασικής καρδιοχειρουργικής σε μια σύγχρονη ειδικότητα, όπου θα παίζει πρωταρχικό ρόλο ο μινιμαλισμός και η τεχνολογία, προς όφελος φυσικά του ασθενούς. Στο Ωνάσειο κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις να ηγηθούμε αυτού του μετασχηματισμού και να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην Καρδιοχειρουργική του 21ου αιώνα.


Ο Δημήτριος Αυγερινός, MD, PHD, είναι καρδιοχειρουργός – χειρουργός αορτής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...