356
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι μιλάει στα ΜΜΕ έπειτα από τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ιταλία: Η Μελόνι παρουσίασε τη νέα κυβέρνηση – Το Σάββατο η ορκωμοσία

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 19:25
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι μιλάει στα ΜΜΕ έπειτα από τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ιταλία: Η Μελόνι παρουσίασε τη νέα κυβέρνηση – Το Σάββατο η ορκωμοσία

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 19:25

Η Τζόρτζια Μελόνι αποδέχθηκε «χωρίς επιφύλαξη» την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα. Η συνομιλία τους διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, και η νέα ιταλική κυβέρνηση είναι πλέον γεγονός.

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα υπουργεία, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Μελόνι στους δημοσιογράφους, οι θώκοι μοιράστηκαν ως εξής: το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ο Αντόνιο Ταϊάνι της Φόρτσα Ιτάλια, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το υπουργείο Οικονομικών ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι της Λέγκας, το Εσωτερικών ο πρώην νομάρχης Ματέο Πιαντεντόζι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, εξασφάλισε το υπουργείο Υποδομών.

Ακόμη, για το υπουργείο Αμυνας επελέγη ο Γκουίντο Κροζέτο, του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι, και για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο πρώην δικαστικός Κάρλο Νόρντιο. Στο υπουργείο Γεωργίας επικεφαλής θα είναι ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, σύζυγος της αδελφής της πρωθυπουργού, ενώ υπουργός Περιβάλλοντος ο Πάολο Τζανγκρίλο.

Ολα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ιταλίας. Συνολικά, τα υπουργεία της κυβέρνησης Μελόνι είναι 24. Οι Ματέο Σαλβίνι και Αντόνιο Ταϊάνι θα είναι και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Μελόνι θα ορκιστεί το πρωί του Σαββάτου, στις 10 τοπική ώρα.

Και υπουργείο… Made in Italy!

Η Repubblica συνέκρινε τα υπουργεία της Μελόνι με εκείνα της περιόδου Μάριο Ντράγκι και βρήκε ότι γεννήθηκε ένα καινούργιο: «Είκοσι τέσσερα υπουργεία λοιπόν, ένα περισσότερο από την κυβέρνηση του Ντράγκι». Κατόπιν στάθηκε στην αλλαγή των ονομάτων ορισμένων από αυτά, αφού η κυβέρνηση των «Αδελφών» και των λοιπών… συγγενών θέλησε έτσι να δώσει το στίγμα της ιδιαιτερότητάς της.

Να ένα παράδειγμα: στον τίτλο του υπουργείου Παιδείας προσετέθη η φράση «της Αξίας»... Αλλά υπάρχουν και άλλες αλλαγές: το υπουργείο Ανάπτυξης έγινε υπουργείο Επιχειρήσεων και Made in Italy –πρόκειται σίγουρα για καινοτομία με… εξαγωγικό προσανατολισμό–, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής έγινε Γεωργίας και Επάρκειας Τροφίμων, κ.λπ. ανάλογα, λιγότερο ή περισσότερο χαριτωμένα.

Παράδοση – παραλαβή

Η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 10.30 το πρωί τοπική ώρα.  Ο Μάριο Ντράγκι πρόκειται να παραδώσει το παραδοσιακό «καμπανάκι» στα χέρια της Τζόρτζια Μελόνι.

Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με 24 υπουργούς, έναν υφυπουργό παρά τη πρωθυπουργώ και, βέβαια, τη Μελόνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...