505
Ο Πούτιν μεταξύ ρώσων στρατιωτικών – οι Αμερικανοί λένε ότι κύκλωμα λαθρεμπόρων προμήθευε τον ρωσικό στρατό με αμερικανικά μικροτσίπ | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Συλλήψεις δύο Ρώσων στην ΕΕ με αμερικανικό ένταλμα

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 18:59
Ο Πούτιν μεταξύ ρώσων στρατιωτικών – οι Αμερικανοί λένε ότι κύκλωμα λαθρεμπόρων προμήθευε τον ρωσικό στρατό με αμερικανικά μικροτσίπ
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Συλλήψεις δύο Ρώσων στην ΕΕ με αμερικανικό ένταλμα

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 18:59

Το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην Corriere della Sera και αφορούσε σύλληψη Ρώσου στο Μιλάνο υπέγραψε ο ανταποκριτής της στην… Ουάσινγκτον, ο Τζουζέπε Σαρκίνα. Παραδοξότητα; Οπωσδήποτε, όμως υπάρχει εξήγηση. Ο συλληφθείς δεν είναι όποιος και όποιος Ρώσος, αλλά γιος του κυβερνήτη της σιβηρικής επαρχίας Κράσνογιαρκ, ενώ και το ένταλμα με το οποίο πραγματοποιήθηκε η σύλληψή του είναι αμερικανικό.

Ο Ρώσος που στις 17 Οκτωβρίου συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μαλπένσα καθώς ετοιμαζόταν να πετάξει για την Τουρκία. ονομάζεται Αρτεμ Ους. Την ίδια ημέρα συνελήφθη στο Αμβούργο και ο συνεργάτης του, Ρώσος επίσης, ονόματι Γιούρι Ορέχοφ. Οπως μετέδωσε ο Σαρκίνα, «το FBI αλλά και η Interpol βρίσκονται στα ίχνη άλλων πέντε μελών της ίδιας συμμορίας».

Καταζητούνται, λοιπόν, η Ρωσίδα Σβετλάνα Κουζουργκάσεβα, οι Ρώσοι Τιμοφέι Τελέγκιν και Σεργκέι Τουλιάκοφ, αλλά και δύο Βενεζουελάνοι, οι Χουάν Φερνάντο Σεράνο Πόνσε και Χουάν Κάρλος Σότο. Η δικαστίνα του Μπρούκλιν Τσέριλ Πόλακ εξέθεσε τις δραστηριότητες της ρωσοβενεζουελανικής ομάδας σε ένα κατηγορητήριο 49 σελίδων. Οι κατηγορίες που τους προσάπτει είναι συνολικώς έντεκα, βασικά για παράκαμψη των κυρώσεων κατά τηςΡωσίας.

Το σοβαρότερο αδίκημα από τα περιγραφόμενα στην έκθεση της αμερικανίδας δικαστίνας είναι «το λαθρεμπόριο αμερικανικής τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς» και επισύρει φυλάκιση έως και 30 ετών. Υπάρχει και ένα σκέλος των κατηγοριών που αφορά λαθρεμπόριο πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Κίνα.

Οι Ορέχοφ και Ους είναι συνιδιοκτήτες της εταιρείας εισαγωγών-εξαγωγών NDA, που ειδικεύεται σε πρώτες ύλες και βιομηχανικό εξοπλισμό και εδρεύει στο Αμβούργο. Οι παράνομες επιχειρήσεις της ξεκίνησαν το 2018. Η NDA παρουσιάστηκε ως γερμανική εταιρεία σε αμερικανούς προμηθευτές, κάποιες εταιρείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας. Κατόπιν, η NDA αγόρασε τεχνολογικά προϊόντα, όπως ημιαγωγούς και μικροεπεξεργαστές, παραδίδοντάς τα σε ρωσικές εταιρείες, ήδη ενταγμένες στη λίστα των κυρώσεων: στις Radioexport, Network Technologies και Abtronics.

Οι Αμερικανοί υποψιάζονται ότι όλος αυτός ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε για τη ρύθμιση των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ρωσικού πολεμικού υλικού, μαχητικών αεροσκαφών, πυραυλικών συστημάτων, ραντάρ, δορυφόρων κ.ά.

Η δικαστίνα έγραψε στην έκθεσή της ότι «αμερικανικά εξαρτήματα βρέθηκαν σε ρωσικά όπλα που πιάστηκαν στην Ουκρανία», μάλιστα «ιδιαίτερα σε τανκς». Η οικονομική αξία αυτών των πράξεων ανέρχεται σε «αρκετά εκατομμύρια δολάρια», αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτές δεν είναι το πρόβλημα στην ιστορία. «Βαραίνουν οι υποψίες για τις πολιτικοστρατιωτικές προεκτάσεις», ιδιαιτέρως για «τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, που εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να διακοπούν όλες οι παραδόσεις πολύτιμων υλικών στον στρατό του Πούτιν».

Ο ανταποκριτής σχολίασε: «Η ανάγνωση των δικαστικών εγγράφων, ωστόσο, εγείρει έντονες αμφιβολίες σχετικά με τους ελέγχους που προβλέπονται από τους νόμους. Οι αμερικανικές εταιρείες δεν φαίνεται να ήλεγξαν την ιδιοκτησία της NDA. Απλές επαγγελματικές επιστολές ήταν αρκετές για να ολοκληρωθούν λεπτές συναλλαγές για την αμερικανική ασφάλεια, και όχι μόνο».

Η NDA είχε ξεκινήσει και έντονο λαθρεμπόριο πετρελαίου, επικοινωνώντας με τους δύο Βενεζουελάνους που καταζητούνται και «ήταν πρόσωπα με άκρες στην κυβέρνηση Μαδούρο». Τα καύσιμα αυτά «κατευθύνθηκαν στην Κίνα και στη Ρωσία και απέφεραν στην NDA έσοδα εκατοντάδων εκατ. δολαρίων, τα οποία μετατρέπονταν και σε κρυπτονομίσματα. Η ροή του χρήματος ακολούθησε διαδρομή μέσω φορολογικών παραδείσων».

Αναμένεται το αμερικανικό επίσημο αίτημα έκδοσης των συλληφθέντων. Η απόφαση έκδοσής τους επαφίεται στις ιταλικές και τις γερμανικές δικαστικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...