440
Δορυφορική φωτογραφία του φράγματος Κακόβκα στη Χερσώνα | European Union/ Copernicus Sentinel-2 L2A/Handout via REUTERS

Χερσώνα: «Υδάτινη πυρηνική βόμβα» θα πνίξει χιλιάδες ανθρώπους αν οι Ρώσοι ανατινάξουν μεγάλο φράγμα

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 14:53
Δορυφορική φωτογραφία του φράγματος Κακόβκα στη Χερσώνα
|European Union/ Copernicus Sentinel-2 L2A/Handout via REUTERS

Χερσώνα: «Υδάτινη πυρηνική βόμβα» θα πνίξει χιλιάδες ανθρώπους αν οι Ρώσοι ανατινάξουν μεγάλο φράγμα

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2022, 14:53

Ενα φράγμα στην περιοχή της Χερσώνας μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος των Ρώσων, κάτι που θα βυθίσει 80 οικισμούς κάτω από το νερό και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Αυτή είναι η εφιαλτική προειδοποίηση του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, στην οποία αναφέρθηκε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης

Το φράγμα είναι τμήμα του υδροηλεκτρικού εργοστασίου Κακόβκα, που χτίσθηκε επί Σοβιετικής Ενωσης και απέχει περίπου 55 χλμ από την πόλη της Χερσώνας. Το εργοστάσιο παράγει ηλεκτρική ενέργεια για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

«Ο ρωσικός στρατός ίσως θεωρεί ότι η καταστροφή του φράγματος θα μπορούσε να καλύψει την αποχώρησή του από τη Χερσώνα, από την δεξιά όχθη του Δνείπερου ποταμού και να καθυστερήσει την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων», σημείωσε το ινστιτούτο.

Οπως ανέφερε η Telegraph, το ινστιτούτο επισήμανε ότι οι Ρώσοι θέλουν να φύγουν από τη Χερσώνα, καθώς είναι ο στόχος της αντεπίθεσης των Ουκρανών και έχει καταστεί πολύ δύσκολος ο ανεφοδιασμός των ρωσικών δυνάμεων.

Περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ανατίναξη του φράγματος ισοδυναμεί με «υδάτινη πυρηνική βόμβα», που θα καταπνίξει χωριά και πόλεις.

Ουκρανοί στρατιώτες και κάτοικοι της Χερσώνας δήλωσαν στην Telegraph την ανησυχία τους. Ο Βλάντισλαβ, ουκρανός στρατιώτης στην περιοχή, είπε ότι ρώσοι αιχμάλωτοι έχουν αναφέρει ότι θα καταστραφεί το φράγμα. «Δεν θα εκπλαγώ αν το κάνουν. Το μόνο που κάνουν άλλωστε, είναι γενοκτονία».

Ο Ντι, κάτοικος της Χερσώνας, ανέφερε ότι έχει ακούσει τις φήμες, αλλά δεν νομίζει ότι θα το επιχειρήσουν οι Ρώσοι, γιατί θα πλήξει την αριστερή όχθη του ποταμού, όπου βρίσκονται οι ίδιοι.

Οι Ρώσοι από τη μεριά τους διαδίδουν ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που θέλουν να καταστρέψουν το φράγμα, καθώς έχουν χτυπήσει και μία γειτονική του γέφυρα.

Το αμερικανικό ινστιτούτο αναφέρεται σε σχόλια του ρώσου «χασάπη της Συρίας» και διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, ως ένδειξη ότι ετοιμάζεται επίθεση στο φράγμα, για την οποία θα κατηγορήσουν τους Ουκρανούς.

Η συνήθως καλά ενημερωμένη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ότι μετά τα ουκρανικά χτυπήματα στην γέφυρα κοντά στο φράγμα και στη γέφυρα της Κριμαίας, οι Ρώσοι έχουν υποχρεωθεί να ακολουθούν διαφορετικές οδούς για τον ανεφοδιασμό των στρατιωτών τους στο μέτωπο, κάτι που δυσκολεύει πολύ την κατάσταση για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Οι ρωσικές αρχές σκέφτονται σοβαρά τη μαζική αποχώρηση των δυνάμεών τους από την περιοχή δυτικά του Δνείπερου ποταμού», σημειώνεται στην ενημέρωση της υπηρεσίας.

Στο διάγγελμά του, ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι, «έχουμε πληροφορίες ότι ρώσοι τρομοκράτες έχουν ναρκοθετήσει τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Κακόβκα. Το φράγμα αυτού του υδροηλεκτρικού σταθμού περιέχει περίπου 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Aυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εγκαταστάσεις. Εάν ρώσοι τρομοκράτες το ανατινάξουν, περίπου 80 οικισμοί θα πλημμυρίσουν συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...