332
Προσωπικό με προστατευτικές στολές σε περιφραγμένη, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, συνοικία του Πεκίνου | REUTERS/Thomas Peter

Κορονοϊός στο Πεκίνο: Το συνέδριο του ΚΚ έφερε μίνι lockdown

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2022, 12:20
Προσωπικό με προστατευτικές στολές σε περιφραγμένη, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, συνοικία του Πεκίνου
|REUTERS/Thomas Peter

Κορονοϊός στο Πεκίνο: Το συνέδριο του ΚΚ έφερε μίνι lockdown

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2022, 12:20

Ηταν αναπόφευκτο, ακόμα και στην Κίνα της πολιτικής της «μηδενικής Covid»: χιλιάδες σύνεδροι από όλη τη χώρα, συγκεντρωμένοι στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, για να ακούσουν τον Σι Τζινπίνγκ, ανέβασαν τα κρούσματα, όχι μόνο στην Απαγορευμένη Πόλη, αλλά και σε ολόκληρο το Πεκίνο.

Την τελευταίες ημέρες, η κινεζική πρωτεύουσα καταγράφει ακόμα και τετραπλάσια κρούσματα του κορονοϊού. Στην Κίνα βέβαια, όπου τα μέτρα για τον ιό εξακολουθούν να είναι όσο αυστηρά ήταν και στις πρώτες ημέρες της μετέπειτα πανδημίας, στη Γουχάν, αυτό δεν σημαίνει δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις, αλλά μόλις… 18. Τόσες καταγράφηκαν την Πέμπτη, στην πόλη των 21 εκατομμυρίων κατοίκων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό του τελευταίου δεκαήμερου σε 197.

Το προηγούμενο δεκαήμερο όμως, ήταν 49 για αυτό και οι κινεζικές αρχές ανέλαβαν δράση: απέκλεισαν ολόκληρες συνοικίες, περιορίζοντας τους κατοίκους τους σε συγκεκριμένα τετράγωνα για ένα τριήμερο τουλάχιστον και έδωσαν εντολή σε εκατομμύρια ανθρώπους να κάνουν τεστ.  Ελεγχοι διεξάγονται και στις εισόδους σουπερμάρκετ, γυμναστηρίων και άλλων κλειστών χώρων όπου μπαίνει πολύς κόσμος.

Τα μέτρα είναι ακόμα αυστηρότερα λόγω του 20ού συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, που ολοκληρώνεται το Σάββατο.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες για την πολιτική της «μηδενικής Covid» και τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που έχει προκαλέσει, οι αρχές την θεωρούν επιτυχημένη και δεν σκοπεύουν να την αλλάξουν. Ο Σι αναφέρθηκε εκτενώς στην «επιτυχημένη» στρατηγική της Κίνας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΚΚ, και τόνισε ότι θα συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι «βάζει τους ανθρώπους και τις ζωές τους πάνω από όλα».

Ομως, οι αντίθετες φωνές αυξάνονται στα social media και αλλού. Σχεδόν ταυτόχρονα με την ομιλία του, ένα 16χρονο κορίτσι πέθαινε αβοήθητο, από την αδιαφορία των αρχών, σε κέντρο καραντίνας γιατί κανείς δεν έδινε σημασία στις εκκλήσεις της οικογένειάς της, ότι χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Τον προηγούμενο μήνα, 27 άνθρωποι που μεταφέρονταν σε κέντρο καραντίνας, σκοτώθηκαν όταν ανατράπηκε το λεωφορείο τους.

Η Σαγκάη, που τόσο είχε ταλαιπωρηθεί από το πολύ αυστηρό δίμηνο lockdown της περασμένης άνοιξης, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να χτίσει ένα στρατόπεδο καραντίνας, χωρητικότητας 3.250 ασθενών, σε νησί κοντά στην πόλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...