Νέο απόσπασμα δηλώσεων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας εμφανίζεται να υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό το αφήγημα του Κρεμλίνου σε ό,τι αφορά την έναρξη του πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν –παλιού του φίλου, όπως τον έχει χαρακτηρίσει– στην Ουκρανία δημοσιοποίησε την Τετάρτη το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων LaPresse.
Το προηγούμενο 24ωρο, το ίδιο Μέσο είχε δώσει στη δημοσιότητα άλλα ηχητικά από την ίδια ομιλία, κατά τη διάρκεια συνάντησης του μεγιστάνα με βουλευτές του κόμματος του Φόρτσα Ιτάλια, στα οποία ο Καβαλιέρε ακουγόταν να λέει, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις του με τον ρώσο πρόεδρο αποκαταστάθηκαν και ότι ο τελευταίος του έστειλε «20 μπουκάλια βότκα μαζί με μια γλυκύτατη επιστολή» για τα γενέθλιά του.
Κατά τα νεότερα ντοκουμέντα ο 86χρονος πολιτικός είπε τα εξής: «Ξέρετε πώς πήγαν τα πράγματα με τη Ρωσία; Και σε αυτό το θέμα, όμως, σας ζητώ τη μέγιστη εχεμύθεια… Συνέβησαν τα ακόλουθα: το 2014 στο Μινσκ υπογράφεται συμφωνία της Ουκρανίας με τις δύο νεοδημιουργηθείσες Δημοκρατίες του Ντονμπάς, με αντικείμενο ειρηνευτική συμφωνία μη επίθεσης. Η Ουκρανία, μετά από έναν χρόνο έστειλε στον διάβολο τη συμφωνία αυτή και άρχισε να επιτίθεται στα σύνορα των δύο Δημοκρατιών. Οι δύο Δημοκρατίες καταγράφουν απώλειες στρατιωτικών, με πέντε, έξι, επτά χιλιάδες νεκρούς, όπως μου λένε. Βγαίνει ο Ζελένσκι και τριπλασιάζει τις επιθέσεις κατά των Δημοκρατιών. Απελπισμένες, οι δύο Δημοκρατίες, στέλνουν αποστολή στη Μόσχα. Και καταφέρνουν επιτέλους να μιλήσουν με τον Πούτιν. Του λένε: δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, υπερασπίσου μας. Ο ίδιος είναι αντίθετος σε ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας, αντιστέκεται και υπόκειται σε ισχυρή πίεση όλης της Ρωσίας».
O δισεκατομμυριούχος είχε δηλώσει και δημοσίως τον Σεπτέμβριο ότι ο Πούτιν «ωθήθηκε» να εισβάλει στην Ουκρανία, ωστόσο δεν είχε αφήσει τους ίδιους υπαινιγμούς για τον ουκρανό πρόεδρο, ούτε είχε αναφερθεί τόσο εμφατικά στους φιλορώσους αυτονομιστές ως «Δημοκρατίες» του Ντονμπάς.
Λίγο πριν πει τα παραπάνω, ο Μπερλουσκόνι είχε εμφανιστεί και πάλι να τα βάζει με τον Ζελένσκι, σύμφωνα, πάντα, με τα ηχητικά που έδωσε στη δημοσιότητα το LaPresse: «Δεν καταλαβαίνω πώς μπορούν να καθίσουν σε διαπραγματευτικό τραπέζι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι. Δεν υπάρχει κανένας δυνατός τρόπος. Ο Ζελένσκι, κατ’ εμέ… Ας το αφήσουμε καλύτερα, δεν μπορώ να μιλήσω».
Ο αρχηγός του Φόρτσα Ιτάλια τόνισε, επίσης, ότι ο Πούτιν έστησε μια «ειδική επιχείρηση» –πρόκειται για τον όρο που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να αναφερθεί στην εισβολή, αποφεύγοντας να μιλήσει για «πόλεμο»–, με στόχο να φθάσει στο Κίεβο μέσα σε μία εβδομάδα, να αντικαταστήσει τον Ζελένσκι και «να ορίσει μια κυβέρνηση καθώς πρέπει ανθρώπων, που θα αποτελείτο από την ουκρανική μειοψηφία, και μέσα σε μια εβδομάδα να γυρίσει πίσω».
Κατά τον Καβαλιέρε, όμως, «όταν οι δυνάμεις του Πούτιν έφθασαν στην Ουκρανία, (ο ρώσος πρόεδρος) βρέθηκε αντιμέτωπος με μια απρόβλεπτη κατάσταση, με αντίσταση των Ουκρανών, οι οποίοι από την τρίτη ημέρα άρχισαν να λαμβάνουν όπλα και χρήματα από τη Δύση. Και ο πόλεμος, αντί για επιχείρηση δύο εβδομάδων, έγινε ένας πόλεμος 200 ημερών και πλέον».
«Αυτή είναι η κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία», κατέληξε.
Οι νέες αυτές δηλώσεις είναι πιθανό να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στη συνεργασία του Μπερλουσκόνι με την Τζόρτζια Μελόνι και στη σύσταση της νέας ιταλικής κυβέρνησης, σχολίασε ο Τύπος της γειτονικής χώρας, ο οποίος έχει βάλει ξανά στο μικροσκόπιο τις σχέσεις του ιταλού πολιτικού και επιχειρηματία με τη Μόσχα.
Μελόνι: Εκτός κυβέρνησης όσοι διαφωνούν με τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της Ιταλίας
Πράγματι, η Τζόρτζια Μελόνι δεν άφησε ασχολίαστες τις επίμαχες αναφορές Μπερλουκόνι κατά τη συνάντηση που είχε με τους βουλευτές του κόμματός του.
Στη σχετική δήλωσή της, η οποία αποτελεί έμμεση απάντηση στον μικρότερο εταίρο του συνασπισμού που κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας τόνισε: «Σε ό,τι αφορά ένα πράγμα ήμουν, είμαι και θα είμαι σαφέστατη. Εννοώ να ηγηθώ μιας κυβέρνησης με σαφή εξωτερική πολιτική, η οποία να μην μπορεί να παρερμηνευθεί. Η Ιταλία είναι πλήρως, και με ψηλά το κεφάλι, μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρώπης».
Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «αν κάποιος δεν συμφωνεί με αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο, δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος στην κυβέρνηση, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση».
«Η Ιταλία, με εμάς στην κυβέρνηση, δεν θα είναι ποτέ ο αδύναμος κρίκος της Δύσης, ένα αφερέγγυο έθνος που τόσο επιθυμούν όσοι μας κατακρίνουν. Θα ενισχύσει την αξιοπιστία της και θα υπερασπίσει τα συμφέροντά της. Σε ό,τι αφορά αυτό το σημείο, θα ζητήσω να είναι σαφείς όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης. Ο πρώτος κανόνας μιας κυβέρνησης πολιτικών με ισχυρή εντολή από τους Ιταλούς, είναι να σεβαστεί το πρόγραμμα που ψήφισαν οι πολίτες», κατέληξε η Μελόνι.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Την Παρασκευή το απόγευμα, πιθανότατα, αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τζόρτζια Μελόνι η οποία, αν δεν υπάρξουν ιδιαίτερα εμπόδια, μέσα στο Σαββατοκύριακο μπορεί να του παραδώσει την πλήρη λίστα των υπουργών της νέας κυβέρνησης, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News