Μετά την παρουσίαση της συντηρητικής νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Σουηδίας, που στηρίζεται από την Ακροδεξιά, ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Aftonbladet» ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του θα μπει τέλος στη «φεμινιστική» πολιτική της χώρας.
«Δεν θα ακολουθήσουμε μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική», είπε ο Μπίλστρομ, «αυτή η “ταμπέλα” δεν ήταν για καλό σκοπό. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στο ποια πρέπει να είναι τα σουηδικά συμφέροντα και οι σουηδικές αξίες».
Αργότερα, ο υπουργός επανήλθε με δηλώσεις στο σουηδικό πρακτορείο ΤΤ, αυτή τη φορά διευκρινίζοντας: «Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδης αξία για αυτή την κυβέρνηση… Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την έκφραση “φεμινιστική εξωτερική πολιτική”, επειδή οι ταμπέλες σε πολιτικές έχουν την τάση να συγκαλύπτουν το περιεχόμενο. Αυτή η ταμπέλα θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική».
Σε άρθρο του, ο βρετανικός Guardian αναφέρει πως η κίνηση της προηγούμενης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης να υιοθετήσει μια «φεμινιστική» εξωτερική πολιτική –η οποία ορίζεται ως μια κατεύθυνση πολιτικής που προωθεί την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών ως θεμελιώδη στόχο– έχει επηρεάσει πολλά άλλα κράτη, αλλά έχει επίσης πολεμηθεί, κυρίως από κράτη της Μέσης Ανατολής.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάργκο Γουόλστρομ επινόησε τον όρο το 2014, σκιαγραφώντας τους στόχους που έθετε ως πυλώνες της πολιτικής αυτής. Τοποθέτησε την ισότητα των φύλων στο επίκεντρο, ενώ επιχειρούσε να προωθήσει την οικονομική χειραφέτηση και τη βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική.
Παράλληλα, το 2015, οι επικριτικές παρατηρήσεις της Γουόλστρομ για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία (όπως το γεγονός ότι, μέχρι τότε, μία γυναίκα δεν μπορούσε να βγάλει δίπλωμα οδήγησης), είχαν ως συνέπεια στην ανάκληση του πρεσβευτή της χώρας στη Στοκχόλμη και την πρόκληση ενός μίνι διπλωματικού επεισοδίου.
Ο φεμινισμός έχει σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές επιρροές στη Σουηδία. Διαχρονικά, όλα τα σουηδικά πολιτικά κόμματα στα μανιφέστα τους δεσμεύονται για πολιτικές που βασίζονται στο φύλο. Παράλληλα, οι γυναίκες στη Σουηδία αποτελούν το 45% των βουλευτών στο σουηδικό Κοινοβούλιο και το 43% των εκπροσώπων στις εκλεγμένες τοπικές αρχές.
Ο Μπίλστρομ δεσμεύθηκε ότι δεν θα προβεί σε άλλες μεγάλες πολιτικές αλλαγές. Ωστόσο, για εκείνον υπάρχουν και άλλες μεγάλες προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής: «Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι επιτυχής και ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε τα μέρη της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να γίνουμε μέλη και να βελτιώσουμε την κατάσταση της ασφάλειάς μας», δήλωσε στο SVT Nyheter.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει καταθέσει έναν κατάλογο αιτημάτων προκειμένου να εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μεταξύ αυτών είναι η απαίτηση προς τη Σουηδία να αρχίσει να εξάγει όπλα στην Τουρκία και η Στοκχόλμη να διακόψει όλους τους δεσμούς με την πολιτοφυλακή YPG, που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, την οποία η Αγκυρα αποκαλεί «τρομοκρατική οργάνωση». Επίσης, η Τουρκία ζητά να εκδοθούν ορισμένοι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News