Ανακαλύφθηκε στις Μαλδίβες ένα ψάρι που βιώνει μια διαδικασία αλλαγής φύλου κατά τη διάρκεια της οποίας αποκτά εμφάνιση… ουράνιου τόξου. Η επιστημονική ονομασία του είναι Cirrhilabrus jordani, αλλά είναι ευρύτερα γνωστό ως Fairy Wrasse, νεαραϊοδογύλος. Πρόκειται για μια οικογένεια τροπικών ψαριών με διάφορα είδη, τα οποία διαθέτουν πολύ εντυπωσιακές αποχρώσεις και για αυτό είναι πολύ δημοφιλή σε ενυδρεία.
Το Fairy Wrasse κινείται σε βάθη 40-150 μέτρων, κοντά σε κοραλλιογενείς υφάλους. Αυτά τα βάθη αποτελούν την αποκαλούμενη μεσοφωτική ζώνη: περιοχές του ωκεανού ανάμεσα σε εκείνες στις οποίες φθάνουν οι ακτίνες του Ηλιου και εκείνες όπου ξεκινά το απόλυτο σκοτάδι. Είναι, επίσης, περιοχές δύσκολες προς εξερεύνηση αλλά όχι και απρόσιτες: είναι αρκετά βαθιές για καταδύσεις δυτών με συμβατικό εξοπλισμό, αλλά και αρκετά κοντά στην επιφάνεια ώστε να κινηθούν εκεί ερευνητικά υποβρύχια σκάφη.
Η εξερεύνηση αυτών των περιοχών γίνεται με ειδικό εξοπλισμό, σχεδιασμένο ώστε να παρέχει ασφαλή ποσότητα οξυγόνου στους δύτες. Για να γίνει, ωστόσο, με τον σωστό ρυθμό η διαδικασία αποσυμπίεσης απαιτείται πολύωρη παραμονή των δυτών στο νερό.
Η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα εξερεύνησης των μεσοφωτικών ζωών, στο πλαίσιο του οποίου λαμβάνουν μέρος αποστολές έρευνας από διάφορες χώρες σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε μια από αυτές τις αποστολές ανακαλύφθηκε στη μεσοφωτική ζώνη θαλάσσιας περιοχής στις Μαλδίβες ένα άγνωστο είδος Fairy Wrasse, που έλαβε την επιστημονική ονομασία Cirrhilabrus finifenmaa. Tην ονομασία επέλεξε ο Αχμέντ Νατζίμπ, επιστήμονας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Ερευνας των Μαλδίβων, ο πρώτος ντόπιος επιστήμονας που «βαφτίζει» κάποιο είδος που ανακαλύπτεται στην περιοχή.
Το ψάρι αυτό μεταβάλλει την απόχρωση αλλά και το φύλο του καθώς μεγαλώνει ηλικιακά. Ξεκινά τη ζωή του ως θηλυκό και σταδιακά μετατρέπεται σε αρσενικό, σε μια διαδικασία κατά την οποία μεταβάλλεται και η εμφάνισή του, αποκτώντας διάφορα έντονα χρώματα με κυρίαρχο το ροζ – εξ ου και η λέξη finifenmaa, που σημαίνει ροζ στη διάλεκτο των κατοίκων των Μαλδίβων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αρσενικά αποκτούν αυτή την έντονη απόχρωση για να προσελκύσουν τα θηλυκά. Να σημειωθεί ότι ανάλογη διαδικασία μεταμόρφωσης έχει παρατηρηθεί και σε άλλα είδη της συγκεκριμένης οικογένειας ψαριών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News