1156
Νίκος Δένδιας και Ντμίτρο Κουλέμπα μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου και την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης στο καταφύγιο του Κιέβου | INTIMEnews

Κουλέμπα: «Η επίσκεψη Δένδια, μήνυμα ότι δεν κάμπτεται η θέλησή μας» – Από το καταφύγιο οι κοινές τους δηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 16:23
Νίκος Δένδιας και Ντμίτρο Κουλέμπα μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου και την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης στο καταφύγιο του Κιέβου
|INTIMEnews

Κουλέμπα: «Η επίσκεψη Δένδια, μήνυμα ότι δεν κάμπτεται η θέλησή μας» – Από το καταφύγιο οι κοινές τους δηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 16:23

Από το καταφύγιο όπου μεταφέρθηκαν (εδώ) για λόγους ασφαλείας, καθώς την Τετάρτη επαναλήφθηκε ο βομβαρδισμός του Κιέβου από τους Ρώσους, έγιναν οι κοινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με τον ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Η πόλη [του Κιέβου] και η υπόλοιπη χώρα γίνονται καθημερινά στόχος βίαιων επιθέσεων.Με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων άοπλων, αθώων ανθρώπων. Η Ελλάδα καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις, με τον σαφέστερο τρόπο. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Είμαι εδώ σήμερα για να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης στην ουκρανική κυβέρνηση και το γενναίου ουκρανικού λαού», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Για την Ελλάδα», επανέλαβε, «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των λαών είναι το “ιερό ευαγγέλιο” της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από την πρώτη μέρα καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας για να αναφερθεί στη συνέχεια στην τουρκική επιθετικότητα:

«Οι Ελληνες έχουμε  έναν μεγάλο γείτονα στα ανατολικά μας. Εναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον μας. Εναν γείτονα που ζητά αποστρατιωτικοποίηση των εδαφών μας, την ώρα που ο ίδιος αναπτύσσει ισχυρές δυνάμεις απέναντι από τα σύνορά μας. Εναν γείτονα που ισχυρίζεται παρανόμως ότι τμήματα του εδάφους μας ανήκουν σ’ αυτόν. Έναν γείτονα που επανειλημμένα λέει ότι θα έρθει μια νύχτα ξαφνικά. Εναν γείτονα που λέει ότι αν δεν υποκύψουμε στις αιτιάσεις του θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας. Η απάντηση μας είναι απλή. Είμαστε με την Ουκρανία», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Για μία ακόμη φορά, ο  κ.Δένδιας καταδίκασε κάθε κίνηση αναθεωρητισμού και επαναλαμβάνοντας την ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, εστίασε στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας.

«Η επίσκεψη Δένδια είναι ένα μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τη θέλησή μας», τόνισε από την πλευρά του ο Ντμίτρι Κουλέμπα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο τέλος «εμείς είμαστε αυτοί που θα νικήσουμε».

Πριν γίνει δεκτός στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας – και πριν ηχήσουν ξανά οι σειρήνες προειδοποίησης αεροπορικού βομβαρδισμού-   ο κ.Δένδιας περπάτησε μαζί με τον ουκρανό ομόλογό του στην πόλη του Κιέβου.

«Καλωσήρθες στο Κίεβο, επιτέλους συναντιόμαστε εδώ», τού ειπε ο κ. Κουλέμπα με τον ίδιο να απαντά: «Σε είδα χθες στην οθόνη, σήμερα από κοντά».

Στον σύντομο διάλογο που είχαν πριν την έναρξη της συνάντησής τους, ο ουκρανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις πυραυλικές επιθέσεις της Δευτέρας στην ουκρανική πρωτεύουσα:

«Ξύπνησα και κυριολεκτικά άκουσα κάτι σαν να δονείται. Τη Δευτέρα υπήρξαν αυτές οι επιθέσεις από αέρος από τις 08:00 έως τις 09:00».

«Αντέχετε. Αυτό είναι απίστευτο», παρατήρησε με τη σειρά του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, χαιρετίζοντας τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν οι Ουκρανοί απέναντι στον ρώσο εισβολέα, ενώ αναφέρθηκε και στην ιρανική προέλευση των UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) που χρησιμοποιούν εσχάτως οι Ρώσοι για τα χτυπήματά στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

Στο γραφείο του, ο κ. Κουλέμπα έδειξε στον Νίκο Δένδια έναν πίνακα. «Αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχω φέρει σε αυτό το γραφείο. Η φωτογραφία τραβήχθηκε τρία χρόνια πριν. Απεικονίζονται 128 άνδρες των ουκρανικών δυνάμεων. Εκπαιδεύονται για το Ντονμπάς» σημείωσε ο ουκρανός ΥΠΕΞ.

Οι δύο υπουργοί άφησαν τέλος, κόκκινα λουλούδια στο μνημείο πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας.

Εικόνα

«Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ακόμα», είπε  ο Κουλέμπα, αναφερόμενος στους χιλιάδες που χάθηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους.

Στη συνάντησή τους στο καταφύγιο, τέλος, Νίκος Δένδιας και Ντμίτρο Κουλέμπα υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Δένδια και Κουλέμπα:

Δένδιας: Εγκλημα πολέμου οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

«Η πόλη και η υπόλοιπη χώρα γίνονται καθημερινά στόχος βίαιων επιθέσεων.Με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων άοπλων, αθώων ανθρώπων. Η Ελλάδα καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις, με τον σαφέστερο τρόπο. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Είμαι εδώ σήμερα για να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης στην ουκρανική κυβέρνηση και το γενναίου ουκρανικού λαού. Για την Ελλάδα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των λαών είναι το ιερό ευαγγέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από την πρώτη μέρα καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών.

«Μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη είναι μεταξύ των θυμάτων των ρωσικών επιθέσεων τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτές οι απώλειες είναι αποτέλεσμα μιας πολύ μακράς λίστας τυφλών επιθέσεων εναντίον πολιτών που εξαπολύθηκαν από το ρωσικό στρατό. Η Ελλάδα είναι βαθιά δεσμευμένη στην καταδίκη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου. Εχω στείλει γράμμα στο Δικαστήριο και το έχω επισκεφτεί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη. Υποστηρίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απόδοση στάτους υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Έχουμε προσφέρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους που θέλουν να στείλουν βοήθεια. Ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στην ανάγκη χιλιάδων Ουκρανών που αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο μακριά από τον πόλεμο.

Οι Ελληνες έχουμε επίσης έναν μεγάλο γείτονα στα Ανατολικά μας. Εναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον μας. Εναν γείτονα που ζητά αποστρατιωτικοποίηση των εδαφών μας, την ώρα που ο ίδιος αναπτύσσει ισχυρές δυνάμεις απέναντι από τα σύνορά μας. Εναν γείτονα που ισχυρίζεται παρανόμως ότι τμήματα του εδάφους μας ανήκουν σ’ αυτόν. Έναν γείτονα που επανειλημμένα λέει ότι θα έρθει μια νύχτα ξαφνικά. Εναν γείτονα που λέει ότι αν δεν υποκύψουμε στις αιτιάσεις του θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας. Η απάντηση μας είναι απλή. Είμαστε με την Ουκρανία. Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία». 

Κουλέμπα: «Ελευθερία ή θάνατος»

Ευχαρίστωντας τον Νίκο Δένδια και την Ελλάδα για τη βοήθεια που έχει και συνεχίζει να προσφέρει στην Ουκρανία, ο Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε:

«Είμαι χαρούμενος να υποδεχτώ στους σημερινούς δύσκολους καιρούς τον κ. Δένδια. Ο Έλληνας ομόλογός μου θα μπορούσε να μην έρθει για λόγους ασφαλείας, αλλά ήρθε και αυτό είναι μια πράξη γενναιότητας και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Ευρύς ο κύκλος των θεμάτων που συζητήσαμε, αλλά υπήρξε ο συναγερμός και αναγκαστήκαμε να κατεβούμε στο υπόγειο. Η επίσκεψη του υψηλού Έλληνα αξιωματούχου και η σημερινή συνέντευξη τύπου στο καταφύγιο είναι ένα μήνυμα ότι τίποτα δεν μπορεί να σπάσει τη θέλησή μας.

Ελευθερία ή θάνατος είναι ένα καταπληκτικό σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης και ένα τέτοιο σύνθημα υπήρχε και στην ουκρανική επανάσταση. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει καλύτερα από κάθε άλλον τι σημαίνει ο αγώνας για την ελευθερία.

Εξέφρασα την ευγνωμοσύνη για την παροχή της βοήθειας στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια. Το πιο σημαντικό είναι ο οπλισμός που τώρα παραδίδεται από την Ελλάδα στην Ουκρανία για να έχει η χώρα μου την ευκαιρία να προστατεύσει την ακεραιότητα της. Σήμερα ξεκίνησε η παράδοση των τεθωρακισμένων ΒΜΒ-1 και ευχαριστούμε για την βοήθεια. Εθεσα μερικά ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας και συγκεκριμένα συστημάτων για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας. Η Ρωσία μπορεί να εκτοξεύσει όσους πυραύλους θέλει να στέλνει επίστρατους από τις φυλακές αλλά εμείς θα νικήσουμε και θα κρατήσουμε στη μνήμη μας αυτούς που μας βοήθησαν».

Ευχαρίστησα την Ελλάδα για την προθυμία να χτίσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αποκατάσταση της Οδησσού.

Ευχαριστώ την Ελλάδα που βοηθά τους ουκρανούς στην ελληνική επικράτεια».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...