Η κακή κατάσταση υγείας μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, αλλά και ο κακός ύπνος μπορεί να διαταράξει την καλή υγεία, λένε οι ερευνητές. Σύμφωνα με άρθρο του BBC, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει τον «χρυσό αριθμό» των ωρών ύπνου που χρειάζεται ένας ενήλικας, καθημερινά, προκειμένου να διατηρήσει την καλή του υγεία και να παραμένει ξεκούραστο το σώμα του και αναζωογονημένος ο νους.
Ερευνητές από τη Γαλλία και τη Βρετανία, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιατρικής Σεβερίν Σαμπιά του Πανεπιστημίου Cite στο Παρίσι, καθώς και του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας & Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Medicine” ανέλυσαν στοιχεία για 7.864 υγιείς ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν σε βάθος 25ετίας, σε σχέση με το ιατρικό ιστορικό τους και τη διάγνωση των ασθενειών, που κατά καιρούς (ή χρόνια) αντιμετώπιζαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών που κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες το βράδυ, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση πολυνοσηρότητας. Κινδύνευαν, επομένως, από δύο χρόνιες παθήσεις (π.χ. καρδιοπάθειας, καρκίνους, διαβήτη κ.α.), σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, οι οποίοι κοιμούνταν πάνω από επτά ώρες.
Ο «χρυσός» αριθμός στις ώρες ύπνου
Στην εν λόγω μελέτη διαπιστώθηκε ότι, σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν επτά ώρες, εκείνοι που κοιμούνταν πέντε ή λιγότερες ώρες στα 50 τους χρόνια, είχαν κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με χρόνια πάθηση και 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με δύο ή και περισσότερες χρόνιες παθήσεις, μέσα στα επόμενα 25 έτη.
Οι 60άρηδες, οι οποίοι κοιμούνταν έως πέντε ώρες, είχαν 32% μεγαλύτερο κίνδυνο για πολλαπλές χρόνιες παθήσεις, ενώ οι 70άρηδες, 40% μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο λιγοστός ύπνος στα 50, σχετιζόταν ακόμη και με μία αύξηση κατά 25% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, κυρίως εξαιτίας των αυξημένων χρόνιων παθήσεων. Από την άλλη, στις ηλικίες των 60 και 70 ετών, ο ύπνος πάνω από εννέα ώρες το βράδυ, σχετιζόταν επίσης με μία αυξημένη κατά 35% πιθανότητα πολυνοσηρότητας.
Για να βελτιώσει κανείς τον ύπνο του, καταρχήν θα πρέπει να ορίσει μία συγκεκριμένη ώρα ύπνου και έγερσης, την οποία θα ακολουθεί καθημερινά, με όσο το δυνατόν μικρότερες αποκλίσεις. Έπειτα, θα πρέπει να φροντίσει να κλείσει και να απομακρύνει από κοντά του όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, όπως κινητά και τηλεοράσεις. Τρίτον, το δωμάτιο θα πρέπει να είναι σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο. Αν εξασφαλίσει κάποιος αυτές τις τρεις προϋποθέσεις και εξακολουθεί να παλεύει με την αϋπνία, τότε μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό του με κάποιο βότανο, όπως λουϊζα, χαμομήλι, πασιφλόρα, τίλιο, λεβάντα, λαδανιά (κίστος ο κρητικός) κ.α., το οποίο θα πίνει σαν έγχυμα. Εάν δεν βοηθηθεί ούτε με αυτή τη μέθοδο, θα πρέπει να περάσει σε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή συνδυασμό συμπληρωμάτων με μελατονίνη.
Όταν δεν αποδώσει τίποτα από τις παραπάνω μεθόδους, προκειμένου να εξασφαλίσετε έναν καλύτερο και ήρεμο ύπνο, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό νευρολόγο, ψυχοθεραπευτή, βελονιστή κ.α.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News