Ο ιστορικός Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «Σκουφάς» ανανεώθηκε συνολικά αισθητικά και λειτουργικά και παραδόθηκε στο κοινό στις 15 Οκτωβρίου. Ο εντυπωσιακός χώρος εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς», Νικόλαο Μπανταλούκα και τον Προέδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, παρουσία στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και επισήμων.
Η ανανέωση και οι παρεμβάσεις στο κτίριο του συλλόγου πραγματοποιήθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.
Ενας χώρος φιλικός στις ανάγκες των ΑμΕΑ
Με ανακαινισμένη πια την αίθουσα εκδηλώσεων στον α΄όροφο, ανανεωμένη την εξωτερική όψη του κτιρίου, κατασκευή χώρου φουαγιέ, τοποθέτηση νέων φωτισμών, καθισμάτων και κλιματισμού, καθώς και δημιουργία σκηνής (stage), ο ιστορικός σύλλογος γίνεται πιο λειτουργικός, πιο μοντέρνος, πιο εύρυθμος. Από μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να λείπει η κατασκευή διαδρόμου πρόσβασης, εξόδου διαφυγής και χώρου υγιεινής ειδικά για AμEA, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες για καλύτερη προσβασιμότητα στους χώρους του συλλόγου.
Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση εντάσσεται στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του πυλώνα του Πολιτισμού, ο οποίος εκτείνεται, ειδικά για την περίοδο 2022-23, σε όλη την Ελλάδα. Ο Πολιτισμός μαζί με την Παιδεία και την Υγεία είναι πυλώνες με κοινό επίκεντρο τον άνθρωπο, αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας και αποτελούν την καλύτερη εφαρμογή της κοινωφέλειας στις πραγματικές διαστάσεις της. Με «πρώτες ύλες» την απορία, τη γνώση και το πείραμα και με μοναδική κατεύθυνση το μέλλον, το Ίδρυμα Ωνάση ανακαλύπτει τις πόλεις και την κρυμμένη ενέργειά τους, απελευθερώνει τις δυνάμεις τους, αναδεικνύει τα μνημεία ή τους φορείς της δημιουργικής παράδοσης, συναντάει τους θετικούς ανθρώπους του πολιτισμού. Με αυτόν τον τρόπο, μεταφέρει συνεχώς μέσα στην Ελλάδα το μήνυμα μιας κοινωνίας που επιμένει να δημιουργεί, ακόμη και όταν οι συνθήκες μοιάζουν αντίξοες. Το τοπικό γίνεται συλλογικό και η συλλογική γνώση εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο.
To Ιδρυμα Ωνάση στην πόλη της Αρτας
Ειδικά στην περίπτωση της Άρτας, το Ίδρυμα Ωνάση αναγνώρισε στους ανθρώπους του «Σκουφά» έναν σύλλογο δεμένο αναπόσπαστα με την αστική κουλτούρα, που αναδεικνύει και πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της Άρτας των τελευταίων 125 χρόνων. Έναν σύλλογο που κάτω από την ομπρέλα του συναντιούνται διαφορετικές γενιές, στο θεατρικό τμήμα, στη χορωδία, στο τμήμα ελληνικών χορών, στη φιλαρμονική, στο εκδρομικό τμήμα. Με μία λεπτομέρεια για τη δύναμη που έχουν οι συμβολισμοί: έναν Σύλλογο που φέρει το όνομα ενός από τους πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας, ενός μοντέρνου ανθρώπου της εποχής του.
Αυτό που φέρνει επίσης κοντά το Ίδρυμα Ωνάση και τον «Σκουφά», είναι ο πολιτισμός που αναδεικνύει την Ελλάδα στα καλύτερά της. Η παράδοση που δεν μένει «παγωμένη» μέσα στον χρόνο, αλλά ανανεώνεται, όπως επίσης και το γεγονός ότι η δωρεά στην Άρτα αποτελεί ένα σημείο πάνω στον χάρτη των δράσεων του Ιδρύματος σε όλη την Ελλάδα.
«Στόχος μας, στην περίοδο 2022-2023, είναι να ανοιχτούμε ακόμη περισσότερο στην “άλλη” Ελλάδα και να παρουσιάσουμε τις δράσεις μας εκτός των τειχών. Το πολιτιστικό κέντρο, από όπου εκπέμπει το μήνυμά του το Ίδρυμα Ωνάση, δεν είναι ένα τοπόσημο. Αντιθέτως, είναι η Αθήνα και όλη η Ελλάδα» δήλωσε σχετικά ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, στον δικό του χαιρετισμό.
«Τέτοια παραδείγματα -είπε- είναι η έκθεση “Δούναι και λαβείν” για τον Γιανούλη Χαλεπά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, όπου τονίστηκε το ταξίδι του από τη γενέθλια Τήνο έως την Ευρώπη και το αθηναϊκό κέντρο. Η έκθεση χειρογράφων και βιβλίων για τον Αθανάσιο Ψαλίδα στα Ιωάννινα, που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονιά. Η μυσταγωγική συναυλία του Τζεφ Μιλς στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, τον περασμένο Ιανουάριο. Η στήριξή μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, όπου έχουν θεσπιστεί δύο δικά μας βραβεία. Και ακολουθεί η έκθεση ψηφιακής τέχνης που ετοιμάζει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για τον ερχόμενο Μάιο στην πόλη των Ιωαννίνων.
»Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Ωνάση δίνει σημασία στις υποδομές επειδή δίνει σημασία στο περιεχόμενο – και αντιστρόφως. Αυτό μάλιστα είναι το σημείο που το διαφοροποιεί από αντίστοιχες πρωτοβουλίες: ότι δεν ασκεί μια πολιτική δωρεών και χορηγιών. Αντιθέτως, λειτουργεί περισσότερο ως καταλύτης, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν οι ίδιες να καλύψουν τις ανάγκες τους».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νικόλαος Μπανταλούκας δήλωσε:
«Ο Σύλλογος ξεκινά τις προσπάθειες για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης το 1957, μετά τη σημαντική δωρεά του οικοπέδου της πρώην εβραϊκής συναγωγής από την Εβραϊκή κοινότητα Άρτης και τη δωρεά του «αέρα» του δημοτικού κέντρου «Αμβρακικόν», νυν «Βυζάντιο», από τον Δήμο Αρταίων το 1963. Το 1966 δέχεται τη δωρεά του σήματος και της επιγραφής του συλλόγου από τον ακαδημαϊκό ζωγράφο Γιάννη Μόραλη. Τα εγκαίνια της πνευματικής στέγης έγιναν στις 5 Ιανουαρίου 1969, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και της αίθουσας εκδηλώσεων. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, νομίζω, τη σπουδαιότητα της αίθουσα αυτής, αλλά και την αναγκαιότητα της ανακαίνισής της, δεδομένου ότι, από το 1969 και μετά, ελάχιστες παρεμβάσεις είχαν γίνει στην αισθητική και στη λειτουργικότητά της. Τα λόγια δεν επαρκούν για να εκφράσουν τα αισθήματα μου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και όλου του Συλλόγου για το Ίδρυμα Ωνάση και τα μέλη του. Θα είμαστε εσαεί ευγνώμονες για την απόφασή τους να αναλάβουν τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος του οποίου το αποτέλεσμα βλέπετε όλοι μπροστά και γύρω σας. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Ωνάση στο πρόσωπο του Προέδρου του κυρίου Παπαδημητρίου, από καρδιάς για την τόσο μεγάλη προσφορά του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News