336
Ιρανικά drones όπως αυτά χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι για να πλήξουν στόχους στην Ουκρανία | Iranian Army/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Το Ιράν έδωσε στους Ρώσους drones, αλλά θέλει να πάρει Sukhoi

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2022, 20:26
Ιρανικά drones όπως αυτά χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι για να πλήξουν στόχους στην Ουκρανία
|Iranian Army/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Το Ιράν έδωσε στους Ρώσους drones, αλλά θέλει να πάρει Sukhoi

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2022, 20:26

Ο σημερινός τρόμος στους ουρανούς της Ουκρανίας μπορεί αύριο να γίνει τρόμος για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, έγραψε η Repubblica. Τι εννοεί με αυτή την πρόταση; Οτι τα ιρανικά drones και οι ουκρανικοί πύραυλοι, όπλα που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στις επιθέσεις τους εναντίον ουκρανικών στόχων, γυρεύουν κάποιο αντάλλαγμα, μια ρωσική προσφορά προς τους μουλάδες. Και αυτή θα είναι τα πολεμικά αεροσκάφη Sukhoi.

Αν και οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι δεν στέλνουν όπλα στους Ρώσους, αναφέρουν οι Ιταλοί, είδαμε εκατοντάδες ιρανικά drones πάνω από την Ουκρανία. Να, σαν το τριγωνικού σχήματος Shahed 136, ιδανικό για αποστολές «καμικάζι», ή σαν το ογκωδέστερο Mohajer-6.

«Είναι απλές και στιβαρές κατασκευές, ένα από τα αποτελέσματα του χρονίου εμπάργκο, με ελάχιστα Δυτικά εξαρτήματα στην αρμολόγησή τους. Ετσι, είναι λιγότερο ακριβά όπλα εν συγκρίσει προς τα αντίστοιχα ΝΑΤΟϊκά, τα τουρκικά ή τα κινεζικά, ωστόσο είναι πολύ φθηνότερα. Η τιμή τους είναι χαμηλότερη από εκείνες των όπλων αναχαίτισής τους, δηλαδή των φορητών πυραύλων Stinger ή των αντιαεροπορικών συστοιχιών S-300. Σχεδόν ποτέ δεν διαθέτουν συσκευές GPS, οι οποίες μπορούν να μπλοκαριστούν με παρεμβολές, ωστόσο διαθέτουν μηχανισμό διατήρησης της προκαθορισμένης πορείας πτήσης. Χρησιμοποιήθηκαν κατά της Σαουδικής Αραβίας από τους Χούτι της Υεμένης».

Ανάλογα είναι και τα πυραυλικά «πεσκέσια» των μουλάδων στον Τσάρο: «Είναι βελτιωμένοι πύραυλοι, σχεδιασμένοι από μηχανικούς της Τεχεράνης με την υποστήριξη κινεζικών εταιρειών, και στις τελευταίες εκδόσεις του Fateh-110 πιστώνεται καλή ακρίβεια. Αυτά τα όπλα δοκιμάστηκαν από τους Ιρανούς σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ το 2020, ως αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί».

Οι Πούτιν και Ραΐσι (ο πρόεδρος του Ιράν) συναντήθηκαν προσφάτως στη Σαμαρκάνδη και συμφώνησαν τα εξής: η Ρωσία θα παράσχει τα μέσα ώστε οι Ιρανοί να εκσυγχρονίσουν τον στρατό τους με δικά τους όπλα. Επίσης, οι Ιρανοί θέλουν να αγοράσουν και 64 Sukhoi, ακόμη και του τύπου 35, που τυγχάνει το καλύτερο ρωσικό αεροσκάφος.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ενδέχεται να προσφέρει στο Ιράν και την τεχνογνωσία των υπερηχητικών «υπερπυραύλων», κάτι που, εφόσον συμβεί, θα συνιστά άμεση απειλή για το Ισραήλ, καταλήγει η Repubblica.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...