623
Δύο ρωσικές μονάδες προερχόμενες από τη Βαλτική διέσχισαν την Κυριακή το Στενό του Γιβραλτάρ, οι κορβέτες «Stoikiy» (επάνω) και «Soobrazitelny» (κάτω) | CreativeProtagon

Παιχνίδια πολέμου (ξανά) σε Ιόνιο – Αδριατική

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2022, 06:45
Δύο ρωσικές μονάδες προερχόμενες από τη Βαλτική διέσχισαν την Κυριακή το Στενό του Γιβραλτάρ, οι κορβέτες «Stoikiy» (επάνω) και «Soobrazitelny» (κάτω)
|CreativeProtagon

Παιχνίδια πολέμου (ξανά) σε Ιόνιο – Αδριατική

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2022, 06:45

Το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας ενισχύσει εκ νέου την παρουσία του στη Μεσόγειο Θάλασσα. Δύο μονάδες προερχόμενες από τη Βαλτική διέσχισαν την Κυριακή το Στενό του Γιβραλτάρ, οι κορβέτες «Stoikiy» και «Soobrazitelny». Είναι μικρότερες και λιγότερο ισχυρές από τις δύο ρωσικές μονάδες που αποσύρθηκαν στις αρχές του προηγούμενου μήνα, αλλά πολύ πιο σύγχρονες: ο σχεδιασμός τους τις καθιστά λιγότερο ορατές στα ραντάρ ενώ φέρουν αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους τελευταίας γενιάς. Διαθέτουν επίσης ενσωματωμένο σόναρ για τον εντοπισμό υποβρυχίων. Την είσοδο των κορβετών στη Μεσόγειο Θάλασσα παρακολουθούσαν – όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα Itamilradar – αμερικανικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Σιγκονέλα στη Σικελία.

Οι νατοϊκές ασκήσεις

Σε ρεπορτάζ του ο Τζανλούκα Ντι Φέο της La Repubblica αναφέρει πως κατά πάσα πιθανότητα αποστολή των ρωσικών πολεμικών είναι η παρακολούθηση της νέας μεγάλης κλίμακας ναυτικής/αεροπορικής άσκησης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την κωδική ονομασία «Neptune Strike» η οποία άρχισε την περασμένη Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την 28η Οκτωβρίου.

Στην πολυήμερη άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις από την Αλβανία, τον Καναδά, την Κροατία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, την Τουρκία, τη Βρετανία και, φυσικά, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ιταλική φρεγάτα ITS Carlo Margottini  πλέει δίπλα στο σκάφος διοικήσεως USS Mount Whitney και το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman  στην Αδριατική, στο πλαίσιο ασκήσεων του ΝΑΤΟ | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/MCSN HUNTER DAY

Ο ιταλός δημοσιογράφος αναφέρει ότι από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου οι νατοϊκές δυνάμεις θα άρχιζαν να επιχειρούν μεταξύ Αδριατικής και Ιονίου. Στο πλαίσιο αυτού του «war game», γράφει ο Ντι Φέο, το θηριώδες αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» και η συνοδεία του πέρασαν υπό την άμεση διοίκηση του αρχηγείου του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Τα πλοία, τα υποβρύχια και τα αεροσκάφη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρόκειται να προβούν στην προσομοίωση αντιμετώπισης απειλών από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και από τα ανατολικά προς τα Βαλκάνια.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν εν μέρει στα ίδια ύδατα της άνω Αδριατικής, όπου από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου άρχισε να πραγματοποιείται ακόμη μία, πιο λεπτή, άσκηση, καθώς στο πλαίσιο της «Steadfast Noon» το ΝΑΤΟ επιδιώκει να καταδείξει την ικανότητα των δυνάμεων του (κυρίως αμερικανικά F-16 και ιταλικά Tornado στην προκειμένη περίπτωση) να διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές με τακτικά πυρηνικά όπλα που υπάρχουν διάσπαρτα στην Ευρώπη.

Κατά τις επόμενες ημέρες, οπότε, «θα δούμε τα ύδατα και τους ουρανούς της Μεσογείου να γεμίζουν με στρατιωτικά μέσα που θα προκαλούν το ένα το άλλο σε εικονικές μονομαχίες, επιβεβαιώνοντας πως αυτή η θάλασσα έχει καταστεί το δεύτερο μέτωπο της διελκυστίνδας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης που προκλήθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία», συνοψίζει ο Ντι Φέο.

Η ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο

Η άφιξη των δύο ρωσικών κορβέτων συνεπάγεται την επανέναρξη των ρωσικών δραστηριοτήτων στη Μεσόγειο, έπειτα από έναν μήνα κατά τον οποίο οι έξοδοι των πολεμικών της Μόσχας από τη ναυτική βάση της Μόσχας στην Ταρτούς της Συρίας ήταν ελάχιστες. Το καταδρομικό «Varyag», το δίδυμο σκάφος του «Moskva» που βυθίστηκε από τους Ουκρανούς τον περασμένο Απρίλιο, εξακολουθεί να είναι αγκυροβολημένο.

Η κορβέτα «Stoikiy» στην Κρονστάνδη κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής παρέλασης του ρωσικού Ναυτικού, το 2019 | Shutterstock

Οσο για τις δύο νεοαφιχθείσες ρωσικές κορβέτες, κατά πάσα πιθανότητα θα πρόκειται να συντονίσουν τις κινήσεις τους στην κεντρική Μεσόγειο με το αντιτορπιλικό «Admiral Tributs» και τη φρεγάτα «Admiral Kasatonov» που αποχώρησαν από τις συριακές ακτές την προηγούμενη εβδομάδα. Στα ίδια ύδατα, παραμένοντας αόρατο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πλέει επίσης το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Severodvinsk», το οποίο φέρει πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς. Σύμφωνα με την νατοϊκές δυνάμεις η παρουσία του στη Μεσόγειο Θάλασσα χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική περίπτωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...